Wki

Så spelar cribbage

Cribbage är ett utmanande spel som kan spelas med 2-6 personer (inte 5). Även om det kan verka skrämmande i början, är det grundläggande spelet väldigt lätt att lära sig och spela. En cribbage board är ett enkelt sätt att hålla koll på dina poäng under spelet. Du kan använda papper och penna, men under knöt processen, kan detta vara ganska tråkiga.

Följande instruktioner gäller för en 2 spelare, men kan lätt anpassas till fler spelare.

Steg

Så spelar cribbage. Få en cribbage board (inklusive pinnar) och en vanlig kortlek med 52 kort.
Så spelar cribbage. Få en cribbage board (inklusive pinnar) och en vanlig kortlek med 52 kort.
 1. 1
  Få en cribbage board (inklusive pinnar) och en vanlig kortlek med 52 kort. Jokrarna kommer inte att användas. Varje spelare kommer att behöva två pinnar för poängsättning. Cribbage pinnar lagras ofta under styrelsen. Uppsättningen kan innefatta ytterligare pinnar för att hålla koll på matchar tjog. Om en riktig styrelse är otillgänglig, kan spelarna räkna poäng med penna och papper. Den första att samla 121 poäng vinner. (Detta sker ofta i mitten av en affär, spelet slutar genast.)
 2. 2
  Deal handen. För att avgöra vem som behandlas först, plockar någon spelare upp aggregatet och det två eller tre gånger. Däcket läggs med framsidan nedåt på bordet, varje spelare drar ut ett kort. Personen med det lägsta kortet är dealern. Dealern 6 kort till varje spelare.
 3. 3
  Spjälsängen. Varje spelare tittar på sina 6 kort och bestämmer vilka 4 att hålla i handen och som 2 att kasta i en hög nära dealern kallas "krubba."
 4. 4
  Den upp-kortet. Den spelare som inte delar ut korten för att avgöra det översta kortet. Båda spelarna kommer att använda detta kort, som kallas "cut", som en vild femte kort att räkna poäng i slutet av rundan.
  • Om denna "up-card" är en Jack, får återförsäljaren peg 2 poäng omedelbart. Denna värdering kallas "hälarna" eller "hans nibs."
 5. 5
  Pegging. Spelare alternativt lägga korten ned, med början med den icke-återförsäljare. När de spelar varje kort, de kallar ut värdet av den totala. Klädda kort är värda 10 poäng, alla andra värda sitt numeriska värde. Ess är alltid bara värt 1 poäng. Passar spelar ingen roll i den här omgången, endast numeriska värden.
 6. 6
  Detta fortsätter tills en spelare inte kan fastställa ett annat kort utan att överskrida 31. Vid denna punkt, säger han "gå." Om den andra spelaren kan fortfarande fastställa ett annat kort utan att överstiga 31, måste han göra det så många gånger som behövs. När han lägger ner så många kort som han kan utan att gå över 31, säger att han "gå" och får 1 poäng. Men, om den totala han slutar upp med är exakt 31, tjänar 2 poäng.
 7. 7
  Andra punkter som ska fixeras.
  • Om någon spelare når 15 poäng exakt, tjänar detta honom 2 poäng.
  • Poäng också förtjänat och knuten till par. Till exempel innehåller Player 1 ner en 6 och spelare 2 omedelbart följer med en annan 6, vilket skulle ha gett honom 2 poäng. Om spelare 1 därefter fastställs en tredje 6, tjänar han 6 poäng. Den fjärde sjätte skulle vara värt 12 poäng. (Obs: om spelare 2 inte kunna fastställa något annat kort utan att överstiga 31, och Spelare 1 har den fjärde 6, kan han lägga ner det och tjäna 12 poäng.) Sekvenser också poäng. De måste vara kort i följd, men inte nödvändigtvis i ordning. Till exempel: Första spelaren spelar ett 4 andra spelare spelar en 6. Om den första spelaren spelar nu en 5 han skulle göra tre poäng för att avsluta en körning av 3. Om den andra spelaren spelar nu en 3 eller en 7 skulle han då göra poäng 4 poäng för att göra en körning av 4.
  • Efter "31" (eller så nära som möjligt i handen), tar den personen om det sista kortet en poäng för att ha det sista kortet. Om det sista kortet gör exakt 31, får spelaren en extra poäng.
 8. 8
  Räkna upp korten. När alla korten har spelat det är dags att räkna upp dem. Den person att räkna första är den icke-återförsäljaren, än dealern, då spjälsängen. Din hand består av fyra kort du spelat, plus klippa kort.
  • Du en poäng om du håller Jack av dräkten som klipptes.
  • Pairs, trebäddsrum och fyrbäddsrum räkna, 2, 6 och 12 poäng, respektive
  • Sekvenser (t.ex. 6-7-8) behöver inte vara i samma färg, och räkna 1 poäng per kort. De måste bestå av minst tre kort.
  • Alla kombinationer av kort som ger upp till 15 count är värda 2 poäng (även om det tog alla fem kort för att göra det).
  • En flush (alla fyra korten är i samma färg) är värt 4 poäng.
  • Snittet kan inte ge dig en flush. Det ger en femte punkt om det sträcker sig en 4-kort flush till ett 5-kort flush, men 3 spader och ett hjärta inte gör mål flush poäng om du klipper en spade. (Vid räkning spjälsängen, bara 5 kort spolar poäng.)
  • Om alla fyra kort i spjälsängen är i samma färg, kan inga poäng tas om det femte kortet är också att samma färg. Därefter 5 poäng är låsta.

Tips

 • När man startar en runda, är det bäst att börja med en 4, 3 a, eller ens en 2 - din motståndare inte kan nå 15 med någon av dem.
 • Experter föreslår att kasta en off-suited K-10 till motståndarens spjälsäng kommer i genomsnitt att ge minst poäng. Ett par i femmor är överlägset värst.
 • Kom ihåg, är den person som vinner den första personen att peg OUT, vilket innebär utöver stiften på cribbage ombord, inte det sista hålet.
 • Det är omöjligt att ha en hand värd 19 poäng. Så om du hör en person som räknar sin hand säger "nitton," det är bara en slang sätt att säga noll.
 • En 10-kortet är mest sannolikt att vara up-kort, så försök att utrusta dina 4 kort mot det genom att spara några femmor. En hand som innehåller en 5 eller två kort så att summan till fem kan aldrig göra noll.
 • Den högsta handen du kan få är 29 poäng.
  • När räknar poäng på dina kort, börja med fifteens, sedan par eller trillingar, sedan körs, sedan 4 eller 5 i samma färg.
  • Försök att aldrig placera en fem eller ett par i motståndarens spjälsäng. Å andra sidan, inte förstöra ditt eget bästa handen bara för att ge din motståndare en usel spjälsäng.

Saker du behöver

 • En cribbage board
 • Två pinnar för varje spelare
 • En vanlig kortlek
 • Minst 2 spelare