Wki

Hur tar man bort rost från metall

När metallen kommer i kontakt med luft, en process som kallas oxidation uppstår och bildas rost på metallens yta. Den rostande process kan förhindras genom imbuing metallen med rostfria egenskaper, men ibland inte är möjligt eller önskvärt. När metallen har rostat, kasta bort den och köpa en ersättare är ett alternativ, men du kan spara lite pengar om du istället lära dig hur du tar bort rost från metall.

Steg

Hur tar man bort rost från metall. Använd verktyg för att skrapa bort rost.
Hur tar man bort rost från metall. Använd verktyg för att skrapa bort rost.
 1. 1
  Använd verktyg för att skrapa bort rost. Om du har några stålull eller stålborstar tillgänglig, kan du använda dem för att skrubba lösa flagor av rost från metall. Denna metod är mest användbar för något rostiga bitar. Kraftigt rostiga bitar kommer att kräva mer drastiska åtgärder som skrapning tar endast bort ca 50% av rost.
 2. 2
  Använd kemiskt rost removers. Medan det finns gott om rost removers som finns, många av dem är giftiga och farliga. De flesta rost removers beroende fosforsyra eller oxalsyra, så är det mycket rekommenderas att du bär tjocka handskar plikt gummi och en mask och följ anvisningarna på produkten mycket noga.
 3. 3
  Använd vit vinäger. Vit vinäger är ett hem botemedel som inte bär riskerna för industrikemikalier. Gummihandskar är inte nödvändigt och det kommer inte att ge några giftiga ångor.
  • För mindre föremål, som smycken eller skruvar, är allt du behöver göra är att fylla en liten behållare med vinäger och låt objekten blöt i den en stund. När rosten har upplöst, skölj objektet bort med varmt vatten och torka den.
  • För större objekt, kan du bara hälla vinäger på direkt. Om det inte är praktiskt, blöt en trasa eller en bit tyg med ättika och använda den för att sprida ättika på rost. När rosten har upplöst, skölj den och torka av den.
 4. 4
  Använd bakpulver. Bakpulver är ett bra alternativ till ättika för naturliga rostborttagning lösningar. Blanda bakpulver med lite vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på rostiga föremålet och låt det sitta. När rosten har upplösts, skrubba bort det. Flera program kan vara nödvändig. När rosten avlägsnas, skölj och torka av den.

Omedelbart ta bort rost, "äter kläder"

 1. 1
  Försiktigt, omedelbart upplösa ytan och ljus rost med ett dopp i en speciell typ av lägre priser "toalettstolen renare". Även kraftig rost kan kräva blötläggning, kommer det lösas upp helt rost till ett fuktigt pulver. Finns naturligt i magen, som din huvudsakliga magsyra, väteklorid (HCl), i vattenlösning vid 20% styrka (säljs som: The Works), kallas också saltsyra.
  • Som en stark syra, medan du tar bort rost helt, kommer det att orsaka Avtrubbning av belagda och guldpläterade skruvar, polerat, glänsande järn eller stål, och sådant.
   Varning: Använd hud, hand och öga plus kläder skydd. Du kan neutralisera syran med bakpulver.
   Undvik att andas några starka syraångor: alltid ge tillräcklig ventilation när du arbetar med en syra. Det kan irritera hals och lungor, särskilt i de personer med astmatiska eller lunga förhållanden.

Tips

 • För att förhindra rost från att bildas i framtiden, behandla objektet med ett lager vax eller lack. (En annan beläggning bakas på vegetabilisk olja som smaksättning ett järn stekpanna, dvs naturlig lack är "kokt linolja", the real thing.) Men se alla rosten har tagits bort innan någon av dessa, annars kan det fortsätta att äta bort på metallen under.
 • Kombinera ett antal steg tillsammans för att få extra kraft i din avrostning. Till exempel, om du behöver ta bort rost från en kedja, låt dra i vinäger för en stund och sedan skrubba ner det med stålull eller en stålborste.

Varningar

 • Vid användning av kemiska rost removers, vara säker på att du är ute i ett väl ventilerat utrymme. Beroende på den kemiska, kan skadliga ångor frigöras i reningsprocessen, såsom sura ångor.

Saker du behöver

 • Stålull eller stålborstar
 • Kemisk rost removers
 • Vit vinäger
 • Bakpulver
 • Vatten
 • WC-skål renare (20% väteklorid, HCl)