Wki

Hur man väljer växter för en trädgård

För första gången bakgård trädgårdsmästare, "regler" för vad att plantera, när och var kan vara så förvirrande att motverka ett försök. Efter några enkla steg kommer att öka chanserna att lyckas.

Steg

Hur man väljer växter för en trädgård. Välj vilken typ av trädgårdsarbete du är intresserad av.
Hur man väljer växter för en trädgård. Välj vilken typ av trädgårdsarbete du är intresserad av.
 1. 1
  Välj vilken typ av trädgårdsarbete du är intresserad av. Växande blommor, prydnadsväxter, eller grönsaker alla följa grundläggande principer, och valet av vad du växer är upp till dig.
 2. 2
  Prata med människor i din närhet som trädgård framgångsrikt. Även om de inte är nära vänner, de flesta hobby trädgårdsmästare älskar att "visa sina grejer".
 3. 3
  Kontrollera telefonboken under offentliga tjänster. I Europa har Dept of Agriculture Agricultural Extension Service, och dessa människor är där för att hjälpa till att besvara specifika frågor om gräsmatta och trädgård frågor. Ofta kan de ge dig uppdaterad råd om lokala förhållanden, växtsäsonger och framgångsrika växtsorter.
 4. 4
  Gå för vad du vill. Vattenmeloner och tomater kommer in mer än de vanliga röda färger, så om du vill ha gula, gå gul. Detsamma gäller för bönor och ärtor, med "bush" typ, vining, eller klättring sorter.
 5. 5
  Kontrollera för olika storlekar. Många växtarter har "dvärg" sorter som tar upp mycket mindre plats.
 6. 6
  Fundera på placeringen av din trädgård. Växter varierar mycket i hur mycket sol de kan tolerera eller kräva, och denna information kommer att hjälpa dig att bestämma vad du ska köpa. Tomater och många bladgrönsaker helt enkelt inte kommer att blomstra utan tillräckligt solen.
 7. 7
  Gå till utomhus trädgård del av den lokala stor låda butik eller hem förbättring center, de har oftast ett ganska bra val lämplig för ditt område och årstid du befinner dig i. Trädgård leverans butiker och plantskolor är bra ställen att gå, ofta erbjuda bättre urval och mer kunnig rådgivning, men oftast till ett högre pris.
 8. 8
  Bläddra runt, titta på etiketterna på växter du kan vara intresserad av att försöka. I grund och botten, kommer de att ha information om anläggningen, inklusive dess namn, temperaturen zonen är det lämpligt, och mängden sol man föredrar.
 9. 9
  Plocka några "container började" växter som du vill prova, söker friska plantor med en bra anläggning storlek på behållare andel. Stora växter i små behållare kommer sannolikt att vara "root bunden", ett tillstånd där rötterna har varit begränsade i behållaren så länge de är helt enkelt en tilltrasslad massa som inte kommer att blomstra när de transplanteras till jorden i din trädgård.
 10. 10
  Leta efter frön, även om tanken på att plantera "från scratch" intresserar dig. Den individuella förpackade olika frön kommer att ha information på etiketten så att planteringssäsongen, avstånd fröna, och djup att plantera, liksom solen, jordart och krav dränering.
 11. 11
  Planerar att börja i liten skala, inte fylla en kundvagn den första resan ner till affären.
 12. 12
  Bläddra gödselmedlet område i butiken och kolla in de jord ändringar tillgängliga. Här, det bör sägas, en del gissning arbete kommer att behövas om du inte konsultera någon som känner till dina speciella odlingsförhållanden. Lägga till en komposterad organiskt jordförbättringsmedel är mer fördelaktigt i sandiga eller lerjord, där rik lerig jord inte skulle kräva mycket, om något, men ändå lägga det inte ska göra ont. Gödsel, å andra sidan, kan ha mer dramatiska effekter, och inte alltid på ett positivt sätt. För mycket kväve i baljväxter (bönor och ärtor) till exempel, kan orsaka en enorm bladverk tillväxt med lite frukt, så om du är ganska säker på, lämna gödsel förrän senare.
 13. 13
  Välj plats för din trädgård, hålla den ur vägen för ofta använda delar av gården. Hörn, särskilt de med lite skugga är ett ganska säkert kort, och klippa runt i trädgården senare kommer att bli lättare.
 14. 14
  Med hjälp av en spade eller trädgård spade, vända jorden genom att gräva upp spade fulls och bryta klumpar, och sedan dumpa det tillbaka i hålet. Upprepa detta tills en tillräckligt stor yta för dina ändamål är alla förberedelser som krävs, men en roterande rorkult eller annat redskap kommer att ge bättre resultat.
 15. 15
  Ta bort eventuella vegetativt material som rötter, grenar, löv, klumpar av gräs och så att jorden svarvning har lossnat.
 16. 16
  Lägg några jordförbättringsmedel (kompost, etc) och kratta in dem i de bästa 4 eller 5 inches av mark.
 17. 17
  Gör rader, vanligen ca 3 meter ifrån varandra i din nya "trädgård", och om du använder container odlade plantor, gräva hål för var och en. Det är bättre att utrymmet dessa ut lite bred, snarare än att de trängs med varandra senare när de växer. För torv odlas cup växter, kan du riva den "cup" löst runt rötterna av anläggningen, och hålla hela röran i marken, men för plastbehållare, måste du ta bort behållaren innan plantering.
 18. 18
  Placera din anläggning i hålet, att hålla botten av stammen nivå eller något lägre än jorden runt den. Om det är överdriven förgrening eller bladverk, vissa växter gynnas "beskärning", eller att ta bort en del av denna tillväxt, vilket lämnar rötterna mindre massa att stödja tills de är helt etablerad.
 19. 19
  Gräv rader för utsäde om du har köpt dem. Detta kan vara en med en spade handtag, en hacka, eller annat verktyg, genom att dra den genom marken skapar en liten "fåra", eller lund i det.
 20. 20
  Släpp frön i denna fåra på avstånd rekommenderas på fröet paketet. Många vanliga trädgård frön har en föreslagen plantering djup av 1/2 tum, och om jorden hålls fuktig tills anläggningens groddar och lägger ner en rot bör det fungera. Var försiktig när täcker fröna i fåran inte packa jorden för hårt, men det ska packas ner några för att ställa in jord ordentligt runt fröet.
 21. 21
  Vatten dina nya växter eller sängar utsäde lätt, och ganska ofta, beroende på befintlig markfuktighet under den första veckan eller två. När plantorna är etablerade eller fröna är upp och växa, minska vattning frekvens och öka vattendjupet att uppmuntra rötter att växa tillräckligt djupt för att stödja anläggningen som det mognar.
 22. 22
  Titta på dina nya anläggningar för friskt utseende. Gulnar eller strimmor av bladverket kan indikera behovet av handelsgödsel om jorden är dålig. För början trädgårdsmästare, kan en blandbar gödningsmedel vara bättre än att beräkna eller försöka lista ut proportionerna av kommersiell typ bulkmaterial. Miracle Grow, Scotts, och många andra märken, bland butikernas egna märken, lätt blandas och komma med ganska omfattande anvisningar på förpackningen. En sak att notera är att den produkt som du använder innehåller mikronäringsämnen och spårämnen som koppar, zink och järn, alla viktiga för friska plantor.
 23. 23
  Håll utkik efter rovdjur. Dessa inkluderar allt från larver till kaniner och även rådjur, vilka alla kan ha en smak för din nya grödan. Tyvärr kan den här artikeln täcker inte alla möjligheter, men om du ser bladen som har ätit eller blir fläckig, måste du ta itu med detta problem.
 24. 24
  Håll marken runt dina växter ren och fri från ogräs så mycket du kan. Kompost hjälper, även om vissa växter kan uppleva sjukdom problem om alltför mycket kompost används eller luftfuktigheten är för hög i ditt läge.
 25. 25
  Håll någon form av register över dina ansträngningar. Om du hittar en viss sort av bönor eller tomater är mer framgångsrik för dig, kommer du vill gå tillbaka till det igen nästa år.

Tips

 • Plantering vissa växter kommer att minska insektsangrepp utan att ta till kemikalier. Exempel är ringblommor och vitlök.
 • Talar med någon framgångsrik hem trädgårdsmästare i ditt grannskap. Eftersom trädgårdsarbete tekniker är ganska specifika för olika klimat och förutsättningar, kan lokalbefolkningen ge goda råd som du inte hittar i en DYI artikel eller bok.
 • Prata med din lokala jordbruket förlängning serviceverkstad eller motsvarande i ditt område.
 • Kontrollera etiketter för insekt, sjukdomar och torka resistenta sorter.

Saker du behöver

 • En lapp av användbar mark
 • En spade, kratta, och förmodligen en hacka
 • En stark rygg