Wki

Hur man tvättar merinoull

Merinoull är en av de högre kvalitet ull, och är tillverkad av merinofår. Många plagg såsom tröjor, mössor, halsdukar och vantar är tillverkade av detta lyxiga ull. Du kommer att vilja tvätta din merinoull med omsorg så att det inte blir förstört. Här är några sätt på hur man tvättar merinoull.

Steg

Hur man tvättar merinoull. Tvätta merinoull hand.
Hur man tvättar merinoull. Tvätta merinoull hand.
 1. 1
  Tvätta merinoull hand.
  • Ge din ull en handtvätt rekommenderas. Det är den mildaste sättet att ta hand om det här tyget. Fyll en bassäng med tillräckligt varmt vatten för att täcka dina kläder. Lägg ett milt rengöringsmedel. Du kan använda en merinoull tvätt eller något annat rengöringsmedel som är skonsam och gjord för ömtåliga plagg.
  • Helt dränka din pjäs i vattnet och låt det dra i 3 till 5 minuter. Skölj med varmt vatten för att få soap.
  • Vrid inte eller vrid den för att tömma vattnet. Ta plagget och pressa det att få så mycket vatten ut som möjligt. Du kan också lägga ut det på en handduk och rulla plagget i det så att handduken absorberar vatten. Lägg det platt på en torr handduk eller på en torkställning så att den kan torka.
 2. 2
  Använd din tvättmaskin att tvätta merinoull.
  • Om du gör kasta din ull i tvättmaskinen, se till att det är på en mild cykel. Om din maskin inte har detta, välj en cykel som är märkt lämplig för stickat. Inte kasta dem i vanlig cykel som agitation kan förstöra ditt plagg. Använd varmt vatten och ett milt tvättmedel.
 3. 3
  Har din merinoull kemtvättas.
  • Detta alternativ bör inte användas alltför ofta. Kemtvätt använder hårdare kemikalier som skadar ullen över tiden. Handtvätt är fortfarande det bästa alternativet, men att ha det kemtvättas är tillåtet ibland.
 4. 4
  Ta bort eventuella fläckar omedelbart.
  • För att ta bort fläckar kan du använda ett milt rengöringsmedel. Om du har en fett fläck, stänka majsstärkelse eller babypuder på det. Gnid pulvret försiktigt på fläcken tills du ser den komma ut på andra sidan. Ge plagget en shake att avlägsna eventuell kvarvarande pulver. Om fläcken är kvar, upprepa processen tills den försvinner.

Tips

 • Shampoo är en livskraftig tvål alternativ, eftersom den är avsedd för protein baserade fibrer.
 • Om du inte har något milt tvättmedel eller inte vill köpa speciella ull tvättar, kan du använda Palmolive flytande tvättmedel. Detta diskmedel är mild nog att använda på din merinoull.

Varningar

 • Kontrollera alltid märkningen på ull tvättar och följ anvisningarna. Vissa kräver att du använder kallt vatten eller har andra särskilda instruktioner.