Wki

Hur man tvättar marmorgolv

Marmor golv är elegant, men rengöra dem kan vara ett bekymmer om du är osäker på hur man gör det ordentligt. Det finns kommersiella marmor rengöringsmedel på marknaden och dessa rekommenderas eftersom de har rätt och kommer inte äta bort eller tråkig marmor. Om du hellre vill göra det själv från grunden, är detta möjligt också.

Steg

Hur man tvättar marmorgolv. Häll kallt, rent vatten i en hink.
Hur man tvättar marmorgolv. Häll kallt, rent vatten i en hink.

Hemlagad förberedelse

 1. 1
  Häll kallt, rent vatten i en hink.
 2. 2
  Lägg rengöringsmedel eller sten tvål vätska till det svala vattnet. Diskmedlet måste vara nära neutralt pH (ca 7) och mycket mild.
 3. 3
  Använd din vanliga mopp och tvätta som vanligt. Använd överlappande korta slag i en rytmisk sätt.
 4. 4
  Mop igen ordentligt med rent vatten fritt från smuts.
 5. 5
  Låt golvet lufttorka.
 6. 6
  Handskas med skav och fläckar genom att värna individuellt. Använd en kudde och en mild neutral pH pulver rengöringsmedel eller KLICK av rengöringsmedel för att ta bort, gnugga endast längs korn av marmor i en rak linje. Gnugga inte i en cirkulär sätt, eftersom detta kommer att lämna märken.

Vaxa golvet (tätning)

 1. 1
  Om du kan vaxa ett marmorgolv, göra det. Att göra detta kommer att bidra till att förhindra absorption av smuts och håller golvet väldigt blankt. Använd endast ett hårt vax, mjukt vax kan missfärga marmor.

Kommersiella beredningar

Kommersiella preparat är tillgängliga för marmor ytor och deras användning kommer att variera i enlighet med tillverkarens instruktioner. Detta avsnitt är bara ett förtydligande av var du hittar dem och saker att tänka på när man använder dem.

 1. 1
  Leta efter marmorgolv renare i järnaffärer och golvrengöring specialiserade företag. Sten Tech ®, Resolve ®, eller Simple Green ® är ofta rekommenderas av professionella, kommersiella företag golvvård på grund av sin milda kemikalier och neutralt pH.
 2. 2
  Följ tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att ställa frågor om återförsäljaren om ett visst varumärke.
 3. 3
  Var prismedvetne. Kommersiella marmor rengöringsmedel kan vara dyr, men det är möjligt att dryga ut dem om du se till att golvet poleras.
 4. 4
  Förvara kommersiella preparat utom räckhåll för barn och husdjur vid alla tidpunkter.

Förebyggande metoder

Hålla marmorgolv fläcken, repor och smuts gratis är en konstant jobb och det finns några "förebyggande åtgärder" som du kan överväga att ta, enligt följande.

 1. 1
  Behåll en stor, kvalitet dörrmatta vid alla entréer som leder till marmorgolv från utsidan.
 2. 2
  Undvik att använda marmor i områden där livsmedel bereds eller konsumeras. Om detta inte kan hjälpas, använd mattor under äta eller matlagning områden.
 3. 3
  Ta alltid bort snö stövlar innan du går på marmor. Salt kommer att upplösa marmor och kan även grop den.
 4. 4
  Håll husdjur off marmorgolv. Deras klor kan orsaka repor när de går över den flera gånger.
 5. 5
  Se till att hålla en god, instegsskydd-fri golvbeläggning som rekommenderas av proffs marmorgolv. Marble är mycket hårt, och gör en utmärkt slityta, men det är också ganska porös. Om den skyddande ytan får avklinga marmor absorberar någonting spåras över det eller spillts ut på den resulterar i färgning.

Tips

 • Rengör spill omedelbart eftersom marmor är mycket porös.
 • Om någon av de städmetoder orsaka marmor till tråkig, försöka gnugga på tennoxidpulvret med en tjock trasa eller elektrisk buffert. Skölj av och torka.
 • Marjorie Harris ger också denna lösning för behandling av fettfläckar på marmor. Observera att det innehåller vinäger och kan därför inte vara perfekt för din situation men om fläcken är redan dåligt och du arbetar snabbt, kan denna metod vara lämplig (men gör testet först!).
  • Delta omedelbart. Eftersom marmor är mycket porös, kommer det suga upp vätska.
  • Blanda en del fina pimpstenspulver, en del tvätt soda, en del fina pulveriserad krita och en del vit vinäger. Blanda tills du har en pasta.
  • Testfläck pastan. Ättika är skadligt för marmor, därför är det viktigt att testa denna lösning i en undanskymd del först för att se om den markerar. Om den inte gör det, kan du använda det kort på fläcken. Gnid in med en mjuk trasa.
  • Rengör omedelbart med mild flytande diskmedel och vatten som har förblandad med bakpulver.
 • Våtslipning och kemiska strippa kan hjälpa marmorgolv i desperat behov av en stor renovering.

Varningar

 • De flesta av de så kallade "sparsamma hem sammansättningar" kommer faktiskt göra mer skada än nytta för marmor. Blandningar av hushåll rengöringsmedel, alkohol eller citron-baserade rengöringsmedel kommer etsa marmor på samma sätt som ättika kommer.
 • Marble är mycket mjuk och porös (kalciumkarbonat), det kommer att reagerar dåligt för sura eller starkt alkaliska material. Problematiska städare inkluderar ättika, ammoniak (ofta som alternativa rengöringsmedel), alkohol (inklusive Windex), frätande rengöringsmedel som Ajax, kommersiella kakel rengöringsmedel, etc.

Saker du behöver

 • Varmvatten
 • Bucket
 • Neutralt pH rengöringsmedel eller flytande sten tvål
 • Mop
 • Filt och pulver rengöringsmedel för Fläckborttagning
 • Lämplig bonvax, hård sort