Wki

Hur man odlar bönor och ärtor

Bönor och ärtor är relativt lätt att odla, vilket gör dem ett bra val för en första-gången trädgårdsmästare eller en ny trädgårdslandet. Dessa baljväxter har också ett symbiotiskt förhållande med kvävefixerande bakterier, vilket innebär att de faktiskt förbättra näring i jorden de är i. Följ dessa anvisningarna för att odla bönor eller ärter - och sedan äta dem av vinstockar för att upptäcka vad de är ska smaka som!

 • 1 steg
  • 1.1 Planering för bönor
  • 1.2 Planering för ärter
  • 1.3 Plantering bönor och ärtor
 • 2 tips
 • 3 Varningar
 • 4 Saker du behöver
 • 5 Relaterad Googles
 • 6 Källor och citat

Steg

Hur man odlar bönor och ärtor. Välj en böna sort som passar din smak och platsen.
Hur man odlar bönor och ärtor. Välj en böna sort som passar din smak och platsen.

Planering för bönor

 1. 1
  Välj en bra plats. Bönor vill oftast (ofiltrerad) full sol, vilket definieras som minst 6 timmars solljus per dag. De gör mycket bra i varmare klimat, t.ex. att den europeiska Syd. Vissa bönor sorter, såsom de som traditionellt odlas med hjälp i sädesfält med hjälp av tre systrar metod (dvs. bönstjälkar tvinna runt cornstalks med squash vid basen), är mer toleranta mot skugga och kommer fortfarande att producera i fläckigt solljus eller under 6 timmar en dag.
  • Gör en sol diagram för att bestämma vilka delar av din trädgård eller uteplats kommer att vara bäst för bönor.
 2. 2
  Välj en böna sort som passar din smak och platsen. Varje land har olika ljus, rymd, plantering, och krav skörd, för att inte nämna en annan smak. Vissa bönor (som snap bönor) odlas att ätas råa - pod och alla - medan andra är tänkta att vara skalade och torkas för senare användning i matlagning. Det finns två allmänna kategorier av böna:
  • Pole bönor växer tall och måste spaljerade. Inte bara är de vackra att titta på, men också göra det bästa av vertikalt utrymme.
  • Bush bönor är kompakta och inte behöver stöd. Eftersom de inte kastar långa skuggor, kan de lättare kan planteras i och kring andra växter.

Planering för ärter

 1. 1
  Välj en bra plats. Även ärtor vanligtvis vill ha full sol, vilket definieras som minst 6 timmars solljus per dag, de föredrar också svalare klimat. Om du bor i ett hett område, plantera ärtor i ett område som antingen blir fläckigt solljus hela dagen eller skuggas under de varmaste timmarna. (En fläck delvis skuggade av ett träd eller häck är perfekt eftersom de växande bladen ger mer skugga som säsongen blir varmare.)
  • Gör en sol diagram för att bestämma vilka delar av din trädgård eller uteplats kommer att vara lämpliga för odling av ärter.
 2. 2
  Välj en ärta sort som passar din smak och platsen. Varje land har olika ljus, rymd, plantering, och krav skörd, för att inte nämna en annan smak. Dessutom, en del växer tall och måste odlas upp ett stödsystem (vilket kan vara ett bra sätt att använda vertikalt utrymme), medan andra är mer kompakt (och kommer inte att kasta en lång skugga över andra delar av trädgården). Det finns tre allmänna kategorier av ärter:
  • English (aka trädgård) ärter odlas enbart för sina frön och måste vara skalade efter skörden. Det finns både hög-och lågväxande sorter.
  • Snow (aka socker) ärter odlas för både deras söta, platta baljor och deras frön. Ingen skalning är nödvändigt, eftersom de är helt ätbara, men de smakar bäst när de plockas ung. Det finns både hög-och lågväxande sorter.
  • Sugar snap ärter odlas också för både sina frön och baljor men är tjockare än snö ärter och mer liknar snap bönor. De kommer bara i high-klättring sorter.

Plantering bönor och ärtor

 1. 1
  Besluta om antalet plantor du vill ha. Detta avgörs av avståndet krav sort du har valt. Om du planerar att plantera rader, se till att lämna tillräckligt med utrymme mellan dem för enkel åtkomst - särskilt om du har valt en hög variation.
 2. 2
  Få några frön. Dessa är de bönor eller ärter själva, naturligtvis, vilket innebär att, till skillnad från många andra grödorna behöver du relativt färska. Färska bönor eller ärtor från en bondens marknad kommer att fungera bra, nya celler från stormarknaden kan fungera, men den exakta sorten förmodligen inte kommer att listas och många kommer att misslyckas med att gro. Alternativt kan du köpa torkade fröna så länge de inte är mycket gamla. (Kontrollera datumet på förpackningen.) Torkade bönor från stormarknaden kan fungera, men du skulle göra bäst att gå organiskt (för att se till att de inte har behandlats inte gro). Frysta eller konserverade bönor och ärtor är värdelösa.
  • För torkade bönor, testa dem först. Blötlägg några i vattnet sedan lägga dem i en fuktig pappershandduk och vik den över. Håll handduken fuktig (plaska med vatten en gång om dagen eller så), och i två eller tre dagar öppnar det upp och titta. Om det finns små groddar gräva ut av de delade bönor, är det ett gott tecken att de är friska och du bör gå vidare och plantera dem. (! Faktum växt de grodda dem först) Om de ser exakt likadana, ge dem ytterligare ett par dagar och om det inte fungerar att hitta en annan källa av bönor, och om bönor har blivit möglig du kan försöka igen att gro dem använda mindre vatten, men du kommer förmodligen att behöva en annan källa av bönor.
 3. 3
  Förbered jorden. Antingen lägger smuts i en lämplig storlek behållare (obefruktade planteringsjord från någon trädgård butik kommer att fungera bra) eller gräva upp marken där du vill plantera dem. Du behöver ca 6 inches (15 cm) av lös, bördig jord. Om din mark är mestadels lera eller sand, har du antagligen bättre tur i en pott. (Eller köpa lite kompost och matjord, blanda det med smutsen du grävde upp - ca 50/50 - och lägger tillbaka den så den bildar en liten kulle.)
  • Gå lätt på befruktning. Kom ihåg att ärtor och bönor kan få en egen kväve. Om du ger för mycket kväve i form av gödsel, kommer vinrankorna bli stor, men det kommer att bli färre bönor och ärtor att skörda.
 4. 4
  Överväg svindlande din plantering. Om du planerar att odla några plantor, kan detta inte vara ett problem, om du planterar femton av dem, dock kan du bli överväldigad när det är dags att skörda allt. Dessutom har vissa ärter / bönor är "bestämt", vilket innebär att de kommer att blomma och gör ärtor på en gång. Du kommer att få en stor skörd, då växterna dör. Andra är "obestämd" och kommer att ställa blommor och göra skida så länge de växer (flera veckor till flera månader). Du kommer inte få så många baljor på en gång - oftast inte mer än 5-6 mogna baljor per planta per par dagar - men du får dem för mycket längre.
  • Förutsatt att du växer obestämda sorter, kommer två anläggningar i allmänhet gör tillräckligt för en person (för en sida skålen) varannan dag. Använd detta för att beräkna hur ofta du kommer att vilja äta ärter / bönor och hur många personer du ska mata bestämma hur många växter att växa.
  • För bestämda sorter, kan du antingen göra en god måltid eller två av dem eller bevara dem genom torkning, konservering, betning etc.
 5. 5
  Plantera fröna. Tryck fingret ner i jorden du planterar till ungefär till den första leden (1-1,5 ", 2,5-5cm) och sedan lägga fröet i det hålet. Ned Pat jord över det (se till att marken kontakt, vilket är avgörande för groning) och vatten försiktigt (för att undvika re-exponering) Ex:.. hälla vatten på handen och strö den över där varje frö såddes.
  • Även om det beror på sort, är bönor vanligen planteras ungefär en eller två veckor före den beräknade tidpunkten för den sista dödande frost på våren. Leta efter markens temperatur som är pålitligt över 60 ° F (16 ° C) som en kö. Tänk på att sorter med färgade frön är mer benägna att gro i svala jordar än sorter med vita frön.
  • Ärter är allmänt planteras cirka sex till åtta veckor innan den sista dödande frost (jordtemperatur på 50 ° F/10 ° C eller högre). Vissa ärter (snö ärter och socker snaps) som svala temperaturer och är mer av en vår och höst växt i de flesta klimat. Igen, kanske din böna sort har olika krav.
   • I områden som San Francisco Bay Area, växa ärter planterade väl i februari och fram till slutet av maj eller början av juni, när de dör. Plantera dem igen i september / oktober (medan det fortfarande är varmt) och de ska producera till december eller januari.
  • Om du köper faktiska frön i ett paket avsedd för plantering, kommer det att säga att initialt plantera mer än du behöver och sedan tunna ner dem till ett mer hanterbart antal. Du kan göra det, men kom ihåg att om du inte smal dem tillräckligt (eller gör det snart nog), kommer plantorna att sluta konkurrera om näringsämnen, blir förkrympta eller döende.
  • Du kan också plantera frön mer eller mindre när de ska sluta. Vissa kommer inte att gro, så plantera några i varje område för att se till att du har tillräckligt. Till exempel, om dina frön bör vara placerade ca 6 "(15 cm) ifrån varandra, växt tre eller så varje 6". Plantera dem inte alltför nära varandra, om de alla gror, blir det svårt att dra upp extramaterialet utan att skada den som du vill spara.
  • Om att plantera ett stort område med ärter eller bönor, att göra så för hand kan vara tillbaka bryta arbete. Överväg att använda ett hjul planter (enligt bilden) eller ett planteringskärl som fäster på baksidan av en traktor.
  • Beroende på sort och om du planterade färska, torkade, eller pre-groddar, förväntar de första groddar att visa ovanför ytan mellan cirka 2 till 10 dagar.
 6. 6
  Ge ett stöd. De flesta ärtor och bönor är slingrande växter. Du kommer därför att behöva något för dem att garnet på: ett staket, ett nät uppträdda mellan två poler, individuella stolpar för varje anläggning, eller en böna tipi (tillverkad av 3-4 bambupoler sammanbundna i toppen). Det är bäst att ha ett stöd redo att "plantera" medan du plantera frön. Stöden kan också hjälpa markera din säd platser.
  • Om du vill öka dina ärtor eller bönor längs en kedja-link staket - särskilt en som gränsar till din nästas egendom - se till att du inte har något emot att offra allt hamnar på motsatt sida. Om stängslet är mellan dig och solen, det är nog bäst att inte använda det som ett stöd, växter växa mot solljus och får endast producera en handfull godsaker på din sida.
 7. 7
  Inrätta en vattning schema. Vatten dem åtminstone dagligen - och oftare om det är torrt - men kom ihåg att för mycket vatten är lika skadligt som för lite. För att testa jorden, tryck fingret i marken. Om det blir det blött / lerigt, du övervattning, det bör vara fuktigt för att torka.
  • Vatten med en "rain" spraya på en slang eller en vattenkanna. Kör inte slangen direkt på fröna, de kommer antingen tvätta bort eller drunkna.
 8. 8
  Så fort groddarna når 1 till 2 inches tall, bifoga dem till deras Twining yta (pol, netto, vad som helst). Om du låter dem falla över, a) de kan ruttna på ytan och b) de får snöre med sina grannar och blir svåra att separera utan att brista. Håll koll dem och uppmuntra dem att växa upp tvinna ytan varje dag när du vattnar dem. De växer snabbt!
  • Vid denna punkt kan de ta mer direkt vattning, men ändå, inte köra slangen rätt på dem.
 9. 9
  Harvest ärtskott om så önskas. Tender ärtskott är läckra, råa eller kokta. När ärtorna är 4-6 "eller 10-15cm lång, kan du skära av de bästa två" nivåer "av löv och föra dem till köket Skär inte mer än detta, men,. Stammen blir fibrösa när det växer och du vill skära toppen där det fortfarande är öm. De ärtväxter kommer att växa tillbaka, och du kan få flera skördar av dem för greener.
 10. 10
  Se dem växa. Blommor kommer att börja visa ett par veckor efter att groddarna kommer upp. (Bönor och ärtor blomma i massor av olika färger, inklusive vitt, rosa och lila, så du kan även smyga lite i en blomsterträdgård för show.) När blommorna torka upp, en ärta / böna pod kommer att börja växa från samma plats.
 11. 11
  Skörda skida. Om din sort är ätlig-podded, plocka och äta dem när de knubbig upp. Om den inte är ätbar-podded, vänta tills baljorna är runda och du kan se de små stötar från ärter / bönor inuti. Plocka dem, öppna skida och använda ärter / bönor inuti.
  • Vissa, som snö ärter, smakar bäst när de plockas lite ung.
  • Plocka dem samma dag som du tänker använda dem - och så snart innan du äter som möjligt. Smaken börjar försvinna så fort du plockar dem.
  • Alltid plocka skida innan de blir för gamla. En smak av en alltför stor pod kommer att berätta varför: medan de är inte skadligt att äta, de är inte mycket välsmakande, heller. Texturen är grova och kärnfulla och de förlorar sin sötma.
 12. 12
  Låt några baljor mogna helt nära slutet av växtsäsongen. Förutsatt att du gillade sorten, kan du använda de frön att plantera igen nästa år. (Se tips.)

Tips

 • Om du har för många mogna baljor, vänta tills någon blir riktigt, riktigt moget (dvs. stammen börjar torka, eller kapseln spricker), välja och öppna dem, och sedan sätta fröna i en sval, torr plats att låta dem torka. Plantera dessa frön nästa år!
 • Tänk följeslagare plantering för att förbättra hälsan hos din jord och gröda.
 • En bra planering alternativet är att hitta en plantskola eller frö butik nära dig och be en kunnig person för rekommendationer. Lokala plantskolor vet ofta saker om det lokala klimatet och jorden som inte är i allmänhet trädgårdsböcker, och de kanske kan hjälpa rekommendera saker som att plantera tider och sorter som är anpassade till ditt område.
 • Man bör notera att jordbrukarna vatten ärtväxter 70ml per planta varannan dag.

Varningar

 • Om du ser fel på ärter - små gröna eller bruna (bladlöss), små vita flugor (whitefly), eller något som ser ut som vitt ludd på undersidan av bladen (en annan typ av vita flygare) - åtminstone, tvätta dem med vatten och diskmedel. Om det är över en gren, avbröt grenen och kasta bort den, sedan tvätta grenarna i närheten, om det är hela anläggningen, drar växten upp och kasta bort det. Olika växter har olika sårbarheter, så titta i trädgårdsböcker för andra sjukdomar och skadedjur som drabbar ärtor och bönor.
 • De flesta ärtor eller bönor är föremål för mjöldagg och andra skadedjur. Om du ser en vit film eller damm på några blad, avbröt drabbade gren, även om den har ärter eller blommor på den, och kasta bort det. Inte kompost den eller lämna den inte nära växterna. Det är möjligt att fånga ett angrepp tidigt och ta itu med det, men om de flesta av en anläggning är smittad dra upp och kasta det hela bort - sedan titta på växter nära det mycket noggrant. Om du får en dålig angrepp, inte plantera ärtor eller tomater i samma säng / smuts nästa år, de kommer bli smittade från början. Om du inte handskas med det, blad och stjälkar börjar torka upp och brunfärgning (mycket som de gör när växten dör av värme eller hög ålder), vilket gör hela växten dör ganska snabbt (och eventuellt sprida mögel till andra närliggande växter!).
  • Vid tidiga tecken, späd 9 delar vatten till 1 del mjölkpulver och spraya undersidan och ovansidan av växter en till två gånger i veckan. Detta kommer att neutralisera den i ett tidigt skede och kommer att förhindra ytterligare angrepp av det. En mild lösning av äppelcidervinäger eller mild lösning av bakpulver och vatten kan alterneras. Chansen finns att du kan hålla tillbaka angrepp innan det når sin sena stadier.
 • Inte odlar samma gröda på samma plats i mer än ett år eller två, rotera grödor runt din trädgård för att förhindra jordburna sjukdomar från att bygga upp över tiden.

Saker du behöver

 • Jord (i marken eller i en kruka)
 • Ärt / frön
 • Något för dem att slingra på lika poler, nät, eller ett staket
 • En mild waterer såsom en "rain" typ disksnurra för vattenkanna eller slang