Wki

Hur man lär sig morsekod

Den morsealfabetet har utvecklats av Samuel FB Morse år 1844. Även efter mer än 160 år, är det fortfarande används idag, särskilt av radioamatörer. Koden kan skickas snabbt över telegraf, och är även användbart för akut signalering (SOS) med en radio, spegel, eller ficklampa, och även för personer med svåra funktionshinder att communicate.In för att behärska morsekod, men du behöver att närma sig det som ett nytt språk. Här är hur du kommer igång.

Steg

Hur man lär sig morsekod. Lyssna noga att sakta morsekod inspelningar.
Hur man lär sig morsekod. Lyssna noga att sakta morsekod inspelningar.
 1. 1
  Lyssna noga att sakta morsekod inspelningar. Vad du lyssnar efter är en kombination av prickar och streck (även kallat dits och dahs). En dit är en kort ton, medan en dah är ett längre pip (tre gånger längre). Varje bokstav är åtskilda av en kort paus, och varje ord är separerad med en längre paus (tre gånger längre).
  • Du kan söka eller handla praxis inspelningar, eller använd en kortvåg-mottagare för att lyssna på den äkta varan. Gratis och billig Morse utbildning programvara är tillgänglig och oftast bättre än de inspelningar, kan det ställas in för att ändra texten slumpmässigt så det blir aldrig "gammalt" och du kan välja vilken inlärningsmetod som fungerar bäst för dig. Aldrig räkna prickar och streck, lära ljudet av brevet. Om du använder Farnsworth, som du mellanrummet mellan bokstäverna långsammare än bokstaven hastighet. Välj en bokstav hastighet lite ovanför din målkod hastighet och aldrig sänka bokstaven hastighet, bara bokstaven avstånd. Detta är sättet att lära Morse som ett språk, 15-25 ord per minut eller mer. Följande metoder bäst används när du inte har för avsikt att använda Morse över 5 ord per minut, kommer de att kräva att du un lära sig dåliga vanor och börja om.
 2. 2
  Vi hänvisar till en kopia av morsekod alfabetet (sett längst ner på sidan). Du kan använda en grundläggande diagram som den som visas till höger (klicka för att förstora), eller så kan du använda ett mer avancerat diagram som omfattar interpunktion, förkortade fraser, procedurtecken och Q-koder. Matcha upp vad du hörde till bokstäverna i alfabetet. Vad står det? Var du korrigera?
  Vissa människor tycker att det är lättare att lära sig genom att skriva ner brevet med prickar / perioder och streck, och jämföra den med ett diagram som den som visas, andra säger att detta skapar en ytterligare steg som bara kommer att sakta ner dig i att lära morsekod. Gör vad som känns mer bekvämt för dig. Om du väljer att undvika att tolka skriftliga prickar och streck, kan du använda ett uttal tabell som listar ljudet av Morse Code signaler, som om du hörde dem, snarare än streck och symboler pricka.
 3. 3
  Ljud ut. Öva översätta grundläggande ord och meningar i morsekod. I början, kan du skriva ner det, så låter det ut, men så småningom kommer du att behöva gå direkt till klingande ut. Till exempel, ordet "cat". Skriv ner det:
   -. -.. - 

  sedan sända ordet (du kan använda knapparna på en mobiltelefon, eller piper högljutt - det senare kommer förmodligen att hjälpa dig plocka upp koden snabbare). Att uttala morsekod, är dit uttalas di med ett kort jag ljud och en tyst ton. Dah uttalas med ett kort ljud. Så katten är uttalas dah-di-dah-di di-dah dah. När du känner dig bekväm med att plocka upp en barnbok och försöker överföra innehållet i morsekod utan att skriva ner någonting. Spela in dig själv och spela upp det senare för att se om du hade rätt.
  • Var medveten om ditt avstånd. Varje bokstav måste separeras med ett utrymme som är lika lång som en dah (tre gånger varaktigheten av en dit). Varje ord måste separeras med ett mellanslag som varar ungefär sju gånger varaktigheten av en dit. Ju bättre avstånd, desto lättare din kod kommer att vara att förstå.
 4. 4
  Memorera de enklaste bokstäverna först. En enda DAH är ett "T" och en enda dit är ett "E". Därefter är en dah-dah ett "M" och en dit-dit är en "I". Memorera bokstäverna för 3 och 4 dits och dahs i rad. När du har fått dem ner, börja memorera kombinationerna: dit-dah, dit-dah-dah, dit-dah-dah-dah, och så vidare. Lämna de mer komplexa kombinationer för sist. Lyckligtvis finns det några mindre vanliga bokstäver (som Q, Y, X, och V) så när du kommer till denna punkt, fokuserar på de vanligaste bokstäverna först. Lägg märke till hur E och T har de kortaste symboler, och hur K, Z, Q och X har långa symboler.
 5. 5
  Gör associationer. För varje bokstav, tänk på en minnesvärd "låter lika". Här är ett exempel: bokstaven "C" är dah-dit-dah-dit (lång kort lång kort). Kan du komma på ett ord som börjar på den bokstaven, och låter som Morse uttal? Vad sägs om ca TAS tro catas PHIC, som har en betoning på den första och den tredje stavelsen, och börjar med ett "c"? Eller vad sägs om dah-dit, är som Morse kod för "N"? Vad sägs om Na nny? Detta kommer att bli svårare för ord som slutar med flera "dahs" i rad, eftersom många ord i det engelska språket alternativa betoning mellan stavelser, och oftast slutar inte med betoning, men du kan använda meningar, alltför. Det finns också befintliga morsekod snabbtangenter som har funnits i många år, kanske du kan hitta dem på nätet, eller köpa dem.
  • Om du är en musikälskare, kan du försöka associera morsekod uttal med melodier eller melodier som är bekant med dig. Till exempel är det utmärkande i början av Beethovens Symfoni nr 5 kort-kort-kort-lång, eller dit-dit-dit-dah, vilket är bokstaven "V", den romerska siffran för "5" (som i Beethovens 5: e Symphony), och är ganska lämpligt för en sådan "segrande" låt, tycker du inte? Under WW2, använde BBC programföretag här fyra melodistämma att börja sina radiosändningar på grund av sin koppling till ordet "seger"!
 6. 6
  Ha kul med det. Vill du få dina vänner in i det? Lär dig att blinka kod. På så sätt kan du ge ett SOS blinkar när din vän bara introducerade dig till en ganska obehaglig blind date, till exempel. Använd skriven morsekod för att skriva hemliga anteckningar, eller föra dagbok i Morse, eller berätta snuskiga skämt utan att någon vet. Ge någon ett Morse kort kod hälsning. Säg "Jag älskar dig" i morsekod (hur romantiskt!). Oavsett flyter din båt, hitta ett sätt att göra det i Morse kod, och du kommer att lära sig det mycket snabbare.

Morsekod guide

 1. 1
  Se prov guide.

Tips

 • Öva! När du har tid över, be en vän eller familjemedlem att sitta ner med dig och lyssna på dig sända Morse Code. Ge dem ett diagram, och låt dem dechiffrera dina meddelanden. Inte bara kommer detta att öka kunskapen om både du och din hjälpare, kommer det också tillåta dig att ta upp eventuella misstag du kan göra eller några dåliga vanor som du utvecklar så att de kan rättas till innan problem uppstår.
 • För att ange att du har gjort ett misstag när du sänder föregående ord, sända åtta punkter. Detta kommer att berätta för mottagaren av ditt meddelande att stryka sista ordet sänds före signalen.
 • Att lära sig morsekod kan vara enkelt med rätt verktyg. Kopiera och laminera diagrammet nedan och sedan hålla den i din plånbok. Du kommer ihåg koden snabbare, eftersom du kommer ihåg var bokstäverna ligger på verktyget. Läs ner från toppen. Vitt är dit och färgade är dah. Du börjar med E & T, som är dit och dah. Gå direkt nedåt, läsa varje rad. Därför är V dit dit dit dah. Lycka till.
 • Sätt din nyfunna kunskaper i praktiken! Få en amatörradio licens, lära sig att använda det, lära sig rätt etikett när du använder det, och prova din Morse Code kunskaper i en verklig situation. Se om någon svarar. Om så är fallet, har en konversation. Lär känna varandra, ställa några frågor om Morse Code som du kanske har. Inte bara kommer du få lite nyttig praxis, kan du även göra en vän!
 • Ge inte upp Learning morsealfabetet kommer inte att vara lätt,! Det är som att lära sig ett nytt språk. Det finns nya brev, förkortningar, grammatiska stilar och många andra saker att lära. Bli inte avskräckt om du gör misstag, bara öva om och om igen tills du perfekt det.
 • Lyssna mycket noga. När lära prova mycket långsamt tills du får kläm på det.