Wki

Hur kan man vara en effektiv förälder till en tonåring flicka

Att vara en effektiv förälder till en tonåring (tonåring) flicka kräver mycket förståelse och tålamod för din räkning. Här är några tips som bygger på teorier och erfarenheter.

Steg

Hur kan man vara en effektiv förälder till en tonåring flicka. Lyssna på din dotter.
Hur kan man vara en effektiv förälder till en tonåring flicka. Lyssna på din dotter.
 1. 1
  Älska din dotter. (OK, du naturligtvis göra!) Men kom ihåg att hålla berättar och visar henne att hon är älskad. Det är förvånansvärt lätt att förbise, och kan förvandla din dotters hela outlook runt.
 2. 2
  Lyssna på din dotter. Även om det är naturligt att vilja att ständigt avstå råd, uppmuntran, commentary, och fråga henne, du är mer benägna att få insikter i henne genom att verkligen uppmärksamma vad hon säger (eller inte säger) och hur hon säger det. Hon kommer också att vara mer benägna att lyssna på dig om hon känner att hon hörs.
 3. 3
  Gör det lättare för din dotter att lyssna:
 1. 1
  • Ibland närmar sig henne med ett skriftligt brev ges personligen är ett övertygande sätt att få henne att "lyssna" till vad du har att säga. Hon kan ta brevet till hennes eget utrymme och läsa den i sin egen tid. Ge henne en dag eller två att smälta det och att komma med hennes svar.
  • När du pratar (eller skriva), ta henne direkt. Ta inte i uppgifter om andra personer eller irrelevanta frågor. Lyssna på vad hon har att säga och skapa en öppen miljö utan att döma henne.
  • Skapa inte jämförelser, till exempel med ett syskon. Detta kommer få henne att känna som om hon är en mindre människa än någon annan. Det är inte rättvist.
  • Erkänn när du har fel - även om hon inte var rätt, heller. En tonåring kan hantera en förälder medgav att han eller hon är ofullkomlig. Detta ger henne utrymme att reflektera över sina egna bidrag och låter henne veta att du är seriös i att arbeta igenom saker och ting. Och det visar hennes respekt.
 2. 2
  Ring i en mentor om det behövs. Ibland Mamma eller pappa kan inte eller är inte den perfekta personen för din tjej att gå till för att få råd. Det betyder inte att hon visar respekt för din eller tror att du inte vet någonting. Respektera din dotters val av rådgivare (så länge den personen är kapabel, säker, och annars rimligt).
 3. 3
  Uppmuntra din dotters sociala liv på ett positivt sätt. Hon kommer alltmer att se sina vänner som viktigaste personerna i hennes liv. Detta betyder inte att du inte är viktiga. Det betyder att hon håller på att utveckla en vuxen socialt liv.
 4. 4
  Vara en förebild. Vara en anständig person som alltid är där för din dotter, redo att lyssna och ge råd när det behövs. Om din avsikt är att behandla andra med respekt och värdighet, ska hon plocka upp och tävla med den.
 5. 5
  Interact känsligt. Gilla det eller inte, ungdomar har svårt att interagera med föräldrar ibland. Ibland vill låtsas att de inte har föräldrar. Men du kan ändå visa din kärlek. Använd kraften i en ren omtänksam glimt, en kort litet leende. Det kan bryta ner problem mellan dig och låt henne veta att du är mottaglig för en diskussion, eller bara där för en björnkram bör hon behöver det.
 6. 6
  Om du behöver visa sympati för henne, vara äkta. Hennes känslor är lika verkliga som din. Inte förringa hennes känslor om hon verkar känna något djupt, som en break-up, en besvikelse i skolan eller andra händelser i hennes liv. Ge henne exempel på vad du gick igenom som tonåring och hur du lyckats dem att hjälpa henne att inse att det finns ljus i slutet av tunneln och att hon kan gå vidare. (Även om hon kan agera som hon inte kan tro att du någonsin hennes ålder!)
 7. 7
  Ge din dotter val så är möjligt. Att vara tonåring är svårt, eftersom du är i händerna på vuxna. Att ha en viss möjlighet att välja nästan alltid hjälper.
 8. 8
  Även ge henne hennes plats, hon behöver fortfarande din vägledning och uppmärksamhet. Tonåringar behöver känna sina gränser, rätt från fel, och disciplin. Hon kommer att agera och säga att de inte vill ha din uppmärksamhet, men i verkligheten, det är ditt engagemang som hjälper till att visa henne in i att vara en stor kvinna.
 9. 9
  Kom ihåg att även om din dotter kan vara så lång eller längre än du, och ser ut som en kvinna, är hennes hjärna inte helt vuxit. Hon tror inte som en vuxen. Hon får göra några inte-mycket-väl genomtänkta val, kan hon vara impulsiv, kan hon göra bisarra saker ibland. Anledningen är att hon inte använder all hennes hjärna ännu. Så ha tålamod, hon kommer dit.

Varningar

 • Var försiktig med att förbjuda din dotter från att se en vän / pojkvän som du ogillar. Du är bättre att låta dem tid tillsammans på platser du känner att de är väl övervakas t.ex. ditt hem eller en offentlig plats. Du kan också ta sig tid att påpeka hur den personen kanske inte är den bästa vän / pojkvän och hoppas att hon kommer att komma till sina sinnen. Platta ut förbjuder person normalt gör bara relationen som mer bitterljuv och de kommer att gå ut ur deras sätt att vara tillsammans.
 • Din dotter är runt en massa barn att svära, så om hon svär framför dig (och det stör dig) kommer ihåg att det är bara en olycka och tala om för henne att titta på hennes mun, och det är det. Gör det inte en stor sak. Hon är förmodligen skäms och det finns ingen anledning att göra det värre för henne.