Wki

Hur berätta om jade är verklig

Jade är en vacker sten som kan vara grön, orange eller vit. Om du är på väg att gå och handla för jade eller har en gammal bit jade, här är en artikel som kommer att hjälpa dig att berätta om du har hittat den äkta varan.

Steg

Hur berätta om jade är verklig. Bekanta dig med äkta jade.
Hur berätta om jade är verklig. Bekanta dig med äkta jade.
 1. 1
  Bekanta dig med äkta jade. Endast jadeit jade och NEFRIT jade anses giltig jade.
  • Den dyraste och önskvärt jadeite (burmesiska Jadeit, Burma Jade, Imperial Jade, eller kinesiska Jade) kommer vanligtvis från Myanmar (tidigare Burma), men små mängder bryts i Guatemala, Mexiko och Ryssland.
  • 75% av världens jade kommer från gruvorna i British Columbia i form av nefrit, men som också bryts i Taiwan, Europa och (i små mängder) Australien.
 2. 2
  Bekanta dig med oäkta jade. Material som skickas som jade inkluderar:
  • I Nya Zeeland Greenstone eller Pounamu är mycket uppskattad av Māori. Māori människor känner igen fyra huvudtyper av Pounamu, identifiera deras färg och genomskinlighet: Kawakawa, Kahurangi, īnanga. Dessa är alla nephrite. De ser också en fjärde typ av Pounamu - tangiwai - från Milford Sound som, även uppskattad, är faktiskt bowenit och äkta jade i ögonen på resten av världen.
  • Serpentine ("New Jade" eller "Olive Jade")
  • Prehnite
  • Aventurin kvarts
  • Grossular granat ("Transvaal jade")
  • Krysopras ("Australian jade" - det mesta kommer från Queensland, Australien)
  • Malaysia Jade (permanent färgad genomskinlig kvarts som kan kallas genom dess färg - Röd Jade, Gul Jade, Blå Jade)
  • Opaque dolomit marmor ("Mountain Jade" - från Asien, färgade i livfulla färger)
 3. 3
  Håll det upp till ett starkt ljus. Om möjligt, undersöka den interna strukturen med en. Kan ni se lite fibrer eller granulat, filt-liknande, asbest-liknande sammanflätningar? Om så, är det förmodligen äkta nefrit eller jadeit. Krysopras, å andra sidan, är mikrokristallin, så det kommer se homogen.
  • Om du ser något som liknar skikt med 10X lupp, du letar antagligen på jadeite som blivit "fördubblas" eller ens "tredubblats" (tunt lager av gem kvalitet jadeit ibland limmad över en annan bas).
 4. 4
  Observera densiteten. Både jadeit och NEFRIT har en mycket hög densitet (jadeit - 3,3, nefrit - 2,95). Densitet bestämmes genom att dividera vikten (i gram) med volymen (cc).
  • En specifik densitet gravitation Testet kan utföras såsom beskrivs nedan, eller så kan du bedöma tätheten mindre noggrant genom att kasta sten i luften och fånga den i handflatan. Om det känns tyngre än de flesta sten bitar av samma storlek, är det mer sannolikt att vara giltiga jade.
  • Ett annat sätt att bedöma tätheten är att observera ljudet av plastpärlor försiktigt knacka varandra. Om du har en bit av äkta jade, klirr den mot stenen i fråga. Om det låter som plastpärlor, då stenen i fråga är förmodligen falska.
 5. 5
  Håll bit jade i handen. Det ska kännas "kallt, smidig och tvål som vid beröring". Det bör ta ett tag att få varmt om det är verkligt. Detta är dock mycket subjektiv, och mest användbara när du kan jämföra det verkliga jade i en liknande form och storlek.
 6. 6
  Utför en repa test. Jadeit är mycket hårt, det kommer att repa glas eller till och med metall. Nefrit, kan dock vara mycket mjukare, så utför en repa test felaktigt kan skada en genuin bit.
  • Använd den trubbiga änden av en sax och försiktigt trycka ned och dra en linje på ett område på jade pjäs som inte syns (botten eller slutet av verket).
  • Undvik vittring ytor eftersom dessa är mycket mjukare och kan lätt skadas. Om scratch gör en vit linje, försiktigt torka bort det (det kan vara metall rester från saxen). Finns det fortfarande en repa? Om så, är det förmodligen inte äkta jade.
  • Om det repor glas eller stål, kan det fortfarande många av alternativen till jade också, bland annat olika former av grön kvarts och prehnit.
  • Utför detta test på egen risk. Verket kan vara mycket värdefullt, även om det inte är gjort av jade, och kan förlora betydande värde om det repas.
 7. 7
  Leta efter andra bedrägliga metoder. Även om du har riktig jade i dina händer, kan det ändå behandlas genom färgning, blekning, användning av stabiliserande polymerer, eller skapar jade dubletter och tripletter. Jade är uppdelad i tre kategorier baserat på dessa möjligheter:
  • Typ A - Naturlig, obehandlad, genomgår en traditionell process (plommon juice tvätt och polering med bivax), inga "konstgjorda behandlingar" (t.ex. hög temperatur eller högt tryck behandlingar). Detta har en "sann" färg.
  • Typ B - Kemiskt blekt att avlägsna föroreningar, injiceras med polymer med användning av en centrifug för att förbättra genomskinlighet täckt med hård och klar plast liknande beläggning. Med förbehåll för instabilitet och missfärgning över tiden eftersom polymeren blir uppdelade efter värme eller rengöringsmedel, trots, fortfarande 100% äkta jade med 100% naturlig färg.
  • Typ C - Kemiskt blekts, färgats för att förbättra färg, med förbehåll för missfärgning över tiden på grund av reaktion med starkt ljus, kroppsvärme eller rengöringsmedel.

Densitet testet

 1. 1
  Samla de saker du behöver som beskrivs nedan.
 2. 2
  Använd krokodilklämmor för att ta tag i jade objektet. Om vågen inte kommer med krokodilklämmor, linda testade jade med ett snöre, ett gummiband eller en hästsvans innehavaren.
 3. 3
  Lyft våren skalan av dess övre handtaget och skriva ner vikten av jade objektet i luften. (Observera att detta bör vara en skala baserad på gram och därmed mäta kraft i dyn -. CGS-systemet)
 4. 4
  Placera försiktigt jade objektet helt i vatten hink och skriva ner sin vikt i vatten. Klämman kan röra vatten, det bör inte signifikant påverka vikten.
  • Om du är bekymrad dock använda ett av alternativen som beskrivits ovan. Eftersom testet är baserat på skillnaden i vikt, så länge strängen, band eller hästsvans innehavaren kvarstår på jade både i luften och i vattnet, kommer skillnaden att vara densamma.
 5. 5
  Beräkna volymen av jade objekt: vikt i luft dividera sedan med 1000 (eller 981 om du har en miniräknare hands) minus vikten i vatten dividerat med 1000 (eller 981 om du har en miniräknare hands). Detta ger vikten i gram i luft och den skenbara massan i vatten. Subtrahera den i vatten värdet från luften värde, detta ger dig volym i cc.
 6. 6
  Beräkna densiteten av jade objektet: massa i luft dividerat med volym. Jadeit har en densitet av 3,20 till 3,33 g / cm ^, medan NEFRIT har en densitet av 2,98 till 3,33 g / cm ^.

Tips

 • Om det finns luftbubblor i jade, är det inte verkligt.
 • Om du verkligen älskar jade och vill ha hög kvalitet bitar, bör den del du köper åtföljas av ett labb intyg verifiera att pjäsen är "A" kvalitet. Mest etablerade, high end detaljhandeln juvelerare säljer endast A kvalitet.

Varningar

 • Med en repa test, kan du förstöra en perfekt bra bit av nefrit jade.
 • Aldrig göra en repa test på en bit som du inte äger. Om du skadar pjäsen, kommer du att bli tvungen att betala skadestånd. Var noga med att rengöra den med alkohol innan du börjar.
 • Forntida jade bitar är oftast unika. Om du ser en återförsäljare som säljer många mönster som liknar, är detta en röd flagga. Ställa massor av frågor, och begära ett äkthetsintyg.

Saker du behöver

För svärtningstest:

 1. våren skala (100 gram, 500 gram eller 2500 gram, beroende på vikten av pjäsen (s) du testar)
 2. hink, stor nog för dig att doppa din pjäs (er) av jade i
 3. strängar
 4. hästsvans innehavaren
 5. gummiband
 6. pappershandduk (till torra varor)