Wki

Hur man syr med mönster

Efter att lära sig att sy, är det ett naturligt steg att lära sig att sy med ett mönster. Att kunna sy med ett mönster kommer att ge dig många alternativ för att skapa kläder, kostymer, mjuka möbler, leksaker och andra föremål som kan sys. Den här artikeln förklarar hur du syr med mönster.

Steg

Hur man syr med mönster. Förstå hur man använder ett mönster genom att noggrant läsa instruktionerna först.
Hur man syr med mönster. Förstå hur man använder ett mönster genom att noggrant läsa instruktionerna först.
 1. 1
  Förstå hur man använder ett mönster genom att noggrant läsa instruktionerna först. Mönster är vanligtvis skärs ut och fästs på tyget. Först skär mönster i de enskilda delarna och sedan montera dem på baksidan av tyget och se riktningen linjen går med korn av tyget. De raka stiften ska placeras vertikalt med mönstret kanten innanför såglinjen. Efter mönsterdelarna nålas på baksidan av tyget, är tyget sedan skäras. Skär bitar i stora bitar först, och sedan gå tillbaka för att trimma dem ordentligt. Se till att du skär den när det är platt, inte hålla den i handen. Avloppet markerar sedan mönsterdelarna. Detta görs med ett färgat ritpapper som du sätter in mellan mönstret och materialet. Använd en spåra hjulet för att markera dart. Börja sy ihop bitarna enligt anvisningarna för att slutföra projektet.
 2. 2
  Välj ett enkelt mönster för en första-gången sömnadsprojekt. Den mindre komplicerad, desto lättare är det att lära sig att använda mönstret. Alltid läsa beskrivningen på mönstret förpackningen när man beslutar huruvida de mönster som intresserar dig, det kommer att innehålla vägledning om objektet, inklusive förslag till slitage eller användning. Förutom den övergripande beskrivningen, detaljer om plagget eller artikeln är ofta på baksidan av mönstret kuvertet och kommer att hjälpa dig på passform och stil. När du väljer mönster, leta efter följande funktioner:
  • En bild av det färdiga objektet (se foto steg 1). De flesta mönster kommer att innehålla ett fotografi av den färdiga plagg eller objekt på framsidan av mönstret, med illustrationer på baksidan. Om det finns variationer såsom olika längder, olika stilar, olika kragar, etc., kommer bilderna brukar visa dessa. När jag försöker få en uppfattning om hur ett färdigt plagg kommer att se ut, se bilder över ritningar, eftersom de är mer realistiska. Tillbaka över plagget är oftast dras (se bild här steget).
  • Eventuella indikatorer på svårighetsgrad av artikeln. Vissa mönster företag ger en indikation på lämplighet från nybörjare till avancerad.
  • Ett mönster med få sömmar linjer och några bitar mönster.
  • Prova en enkel passning eller lösare plagg stil för enklast start. Mönstret kommer vanligen använda termer som "löst sittande" eller "close-fit" för att bidra till att ge dig en uppfattning om passform.
  • Försök inte något som behöver vara fodrade med en annan väv, det är för avancerat för nybörjaren.
 3. 3
  Välj rätt storlek för den person som kommer att bära plagget. Om det är för dig, har en vän mäter du först, det kommer inte nödvändigtvis att vara av samma storlek som den färdiga-to-wear kläder du redan äger, eftersom mönstret dimensionering kan variera avsevärt från vad du är van vid att bära. Titta på baksidan av mönstret kuvertet och bestämma din storlek genom de "färdiga" mätningar den ger.
  • De flesta mönster företag följer en internationell kod för storlekar.
  • Vissa mönster är multi-storlek. Detta innebär att de kommer att vara lämpliga för ett brett utbud av storlekar, men de kommer oftast ändå ge en indikation om storleksordningen.
 4. 4
  Lär Ersättningarna för passform. Alla mönster innehåller en ersättning för passform, känd som "fit eller bär lätthet", eller "designer lätthet". Detta bidrag kommer att avgöra vad den slutliga storleken är för plagget, och anger om plagget passar löst eller nära. Bära lätthet låter dig veta hur mycket utrymme det finns att avvara, såsom utrymmet oftast vänster för att möjliggöra en jacka eller kappa som bärs över andra kläder, eller lite att inget utrymme när det är eller åtsittande toppar såsom en brudklänning livstycket. Designer lätthet hänvisar till det totala utseendet som designern vill uppnå.
 5. 5
  Välj önskad tyg och förnödenheter. På baksidan av mönstret, kommer du att instrueras om vilken tyget kommer passa sömnadsprojekt. Du kommer att notera att vissa mönster tyder på en rad textiltyper samt varningar för tyg som inte är lämpliga. Detta ger dig utrymme att köpa tyg som du gillar, eller som är inom budget, etc., samt förvarning om att du kommer att ha en dålig upplevelse om du försöker använda tyget inte lämpade för det mönster i fråga! Mängden tyg kommer också noteras, detta är viktigt eftersom det ger dig en indikation på kostnaden om du måste köpa den, eller kan hjälpa dig att avgöra om du har tillräckligt med tyg hemma redan. Andra förnödenheter för att anteckna på baksidan av mönstret inkluderar:
  • Sömnad begrepp: Dessa är de extrafunktioner som krävs för att slutföra mönstret, såsom dragkedjor, knappar, utsmyckningar etc. storlek, längd och antalet sådana föreställningar är oftast gjorda klar.
  • Kläder mönster kommer nästan alltid säga åt dig att köpa mer tyg än du behöver (min personliga teori till detta är att tyget företag betalar dem att överdriva så att kunderna kommer att köpa mer tyg!). De skärande layouter i mönstret riktningar tenderar också att vara slösaktig, med bitarna utspridda långt ifrån varandra. Jag har upptäckt att jag oftast kan köpa 1/8 till 1/4 varv mindre än vad mönstret säger mig att, och få det att fungera genom att vara mycket exakt i hur jag utrymme bitarna. Det är lite mer tidskrävande, men i slutändan du spara på pengar, och sluta med mindre överflödigt tyg liggandes. Dessutom, om du kort som mig (speciellt om du bär "petite" storlekar) behöver du bara lite mindre tyg för saker som långa kjolar, klänningar eller byxor (se, det lönar sig att vara kort!).
  • Som sagt, ta inte denna teori för långt! Börja med att köpa bara lite mindre tyg än mönstret säger - inte för mycket. Ju mer du syr, desto mer kommer du att få en känsla för hur mycket du kan dra av.
 6. 6
  Öppna kuvertet och läs instruktionerna. Varje mönster levereras med steg-för-steg instruktioner på ett separat blad (manual), liksom mönstret mall ark (mönster vävnad). Du bör alltid läsa instruktionerna i användarhandboken innan sömnad projektet så att du är medveten om vad som förväntas. Råden kommer att omfatta hur man skär ut mallen arket (mönster vävnad), hur man konstruerar plagget eller objektet, det bästa sättet att välja storlek, etc. Dessutom måste du veta hur man läser de symboler som du ' åter kommer att hitta på mönstret vävnaden. I samband med bilden, här är hur man läser några av de vanligaste symbolerna:
  • Ådringslinjer: Denna pil berättar vilken riktning papperet mönsterdelarna ska sitta över korn av väven. För elastiska tyger, kan de ange riktningen med mest stretch. Säden linje av tyget är samma som riktningen för stadkant kanter; helt enkelt lokalisera selvage kant för att bestämma trådriktningen eller riktning av tyget.
  • Böjda pilar: En rak pil med en kurva vid varje ände anger där mönstret pjäs måste placeras på ett veck för en symmetrisk snitt.
  • Hack: Dessa är de triangulära markeringarna på de skärande linjer. Använd dem för att matcha paneler exakt, till exempel en arm i en ärmhålet. Du kan få enkel, dubbel och trippel hack.
  • Dots: Dessa visas där dart, blixtlås, fickor, eller insamling ska läggas.
  • Linjer: Knappar och positioner knapphål visas med korta linjer.
  • Pilspetsar: Dessa utse den riktningen att sy. Om materialet ska stoppas eller veckat, pilarna visar riktningen.
  • Förlänga och förkorta linjer: Dessa är parallella linjer som visar var du kan öka eller minska storleken på det mönster för att förbättra passformen.
  • Cutting linjer: Denna linje är den fasta en på utsidan av ett mönster.
  • Sömnad rader: Ibland ingår att ange var sömnad sker. Det är ofta lämnas ut eftersom det är en vanlig uppfattning att sy inträffar 5/8 "eller 15mm innanför såglinjen.
 7. 7
  Klipp ut mönstret. Hitta varje mönster pjäs som du kommer att behöva använda och klipp ut. Använd en sax som öronmärkts för att skära ut mönster papper sömnad. Håll ett annat par 8 "(20,3 cm) långa sax som öronmärkts för att klippa ut tyget. Sömnadsmönster tenderar att slöa och vassa saxar behövs för att enkelt skära tyget. Skär tyget med den heldragna linjen på mönsterdelarna som guide.
  • Om du halkar och gör ett snitt där man inte borde ha, helt enkelt tejpa den på plats så gott du kan. Det viktiga är att formen behålls och att man fortfarande kan läsa markeringarna.
 8. 8
  Lägg ut mönstret enligt instruktionsboken. Användarhandboken kommer att innehålla en guide tyg layout för varje objekt i mönstret pack. De layouter kan variera beroende på vilket tyg bredder du har valt och om tyget är "med tupplur" eller inte. Termen "tupplur" hänför sig till upp-och-ned karaktär av ett tryckalster (nämligen, kan bilden av skäras upp och ned av misstag?).
  • Kontrollera trådriktningen, och vara noga med att kontrollera att din tygtryck för att se om några bilder kommer att vara upp och ner.
  • Nåla fast mönsterdelarna på tyget efter instruktionsboken. Vanligtvis kommer du att nåla ihop bitarna med 5/8 "(15mm) sömsmån. Men se till att du dubbelkolla sömsmånen i mönstret eftersom inte alla mönster använder 5/8" (15mm). Du kan också använda mönster vikter så att du inte skadar böter eller ömtåliga tyget med.
  • Du kommer nu att ha hälften av plagget. Har en vän kontrollera passform och hjälpa dig att göra nödvändiga förändringar i storlek eller längd.
 9. 9
  Markera mönstret med krita eller en spårning hjul och kalkerpapper. Du kan också göra tejpetiketter för baksidan av varje mönster bit så att du inte kommer att bli förvirrad när du börjar sy och inte vet vad du tittar på.
 10. 10
  Förbered att sy. Du är nu redo att börja sy ditt projekt.
 11. 11
  Medan handen sömmar, se till att duken hålls tätt i en ram
 12. 12
  För mer information, kanske läsa dessa artiklar:

Tips

 • Några enkla sömnad mönster finns tillgängliga från de flesta större sömnad företag. Några större sömnad mönster företag inkluderar Kwik Sew, Butterick, Burda, Simplicity och McCall. Dessa mönster är tydligt märkta "lätt" och kan hittas på nästan alla stora varuhus eller tygaffär. Fler sömnad företag är nu placera sina mönster på nätet, inklusive vissa mönster som erbjuds gratis för privat bruk. Kontrollera platserna för varje företag för att se vad som finns tillgängligt.
 • Ha en bra sömnad bok som "Readers Digest Guide till sömnad" eller någon annan välkänd text i ämnet. Vintage och äldre publikationer är bra också, ja, kanske du har ärvt en som har stått emot tidens tand. Om det behövs, hålla en metrisk diagram med äldre böcker så att du snabbt kan uppdatera äldre mätningar.
 • "Alltid efter att klippa ut mönsterdelarna du använder se till att stryka dem med en torr järn för att bli av med rynkor eller veck i mönstret papper."
 • För att sy din första mönstret, inte köpa dyra tyget eftersom du inte kan fixa misstag.
 • Bestäm den högra sidan och fel sida av tyget. Fel sida är tyget bärs mot kroppen när plagget är klar. Använd en nål för att markera fel sida av tyget.
 • Dubbelkolla mätningar, ersättningar söm, och nål-typ för tyget. Inte alla symaskinsnålar är desamma.

Varningar

 • Även kattungar bara älskar att leka med (fragmentering) vävnad mönster. Du har blivit varnad!
 • Obs: Om du har små barn, måste du titta på stiften och saxar som en hök.

Saker du behöver

 • Sy mönster
 • Raka pinnar - för ett enkelt projekt, bör en låda av stiften vara nog. Raka stift används alltid sy så att du aldrig kan ha för många. Pins med pärla huvuden eller plast huvuden bollen är bäst och lättast att se om du tappar dem på mattan. Arbeta inte barfota, åtminstone inte som en nybörjare!
 • Pincushion och behållare för att lagra stiften. En magnetisk "NÅLDYNA" är mycket praktiskt. (Kom ihåg att magneter kan skada din dator och avmagnetisera magnetremsan på kredit-eller betalkort, så håll en sådan kudde ifrån dina känsliga elektroniken.) De flesta avlopp hålla några stift i sin nåldyna, men lagra huvuddelen av stiften i en behållare med ett lock, en låda, tom andetag mynta tenn, etc.
 • Krita eller en spårning hjul och sömmerska s färgade karbonpapper för att markera tyget för dart etc. sömmerska s karbonpapper kommer att vara nära för spårning hjulen på tygaffär. Använd aldrig kontors-typ karbonpapper, eftersom det inte kommer att tvätta ur.
 • Måttband för att göra mätningar av kroppens storlek och att kontrollera mönstret. En linjal är användbart (men inte obligatoriskt) om du behöver förlänga eller förkorta mönstret.
 • Papper saxar och häcksaxar tyg - notera: en hel avlopp använda samma sax / saxar för tyg och vävnad mönster. Men saxen är reserverade enbart för tyg och vävnad mönster - inte för presentpapper, hantverk projekt, putsning hår - bara bara> för tyg och vävnad mönster. Alternativt, plaska ut och hålla separat sax för mönstret vävnaden, för tyget, och för dina andra hantverk projekt (märka dem!).
 • Stor, slät, hake-fri snittytan (rena golv är okej). Stort köksbord och bordtennisbord fungera bra också, så länge som du kan lägga ut tyget. Om du använder en matta på golvet, måste du skjuta kartong under tyget, eller kommer du att hamna sätter allt på mattan. Mattan också hyser en massa fluff, djur päls, och damm, så var försiktig och se till att det är mycket ren innan du lägger tyget på det.
 • Färgad penna för att markera förändringar på papperet mönstret. Scotch tape att "ta in" papper mönster, och göra ändringar för att passa, men det är lättare att bara stift förändringen, i stället för att tejpa den.