Wki

Hur att växa örtagårdar från frö

Växande en örtagård från frö är ett mycket givande strävan och en rolig vintertid aktivitet. I allmänhet, örter tål dåliga odlingsförhållanden och ändå belöna dig med aromatiska blad och blommor.

Steg

Hur att växa örtagårdar från frö. Blötlägg fröna i vatten i några timmar, eller ens över en natt, innan man planterar dem.
Hur att växa örtagårdar från frö. Blötlägg fröna i vatten i några timmar, eller ens över en natt, innan man planterar dem.
 1. 1
  Blötlägg fröna i vatten i några timmar, eller ens över en natt, innan man planterar dem.
 2. 2
  Montera jorden och behållare för att odla fröna i. Poke hål i botten av dina behållare för dränering. Fyll behållarna fulla med jord blandning. Klappa ner i jorden för att vara säker på att det inte finns några luftfickor eller dina frön kan sjunka ända ner till botten.
 3. 3
  Beså ört frön 1-3 gånger djupare än storleken på fröet. Mycket små frön behöver bara tryckas ner i jorden. Vatten fröna och de förpackningar med plast kök wrap. Detta kommer att hålla jorden varm och eliminera behovet av att vatten tills plantorna växa fram. Placera lägenheter i ett varmt, soligt område. Tills fröna dyka, hålla jorden fuktig.
 4. 4
  Ta bort plasten när plantorna växa fram. Om du planerar att överföra dina plantor till trädgården, vänta åtminstone två uppsättningar av blad har dykt upp. När det är varmt nog, börja lämna dem utanför ett par timmar om dagen. Detta kommer att "härda dem" och få dem redo för de hårdare utomhus. Vatten väl.
 5. 5
  Transplantation av växterna genom att klämma ur den undre uppsättningen av blad. Gräv ett hål djupt nog för att hålla anläggningen strax över den punkt där du nöp bladen. Dessa lövnoder växer rötterna. Vrid försiktigt krukan upp och ner och låt växten att falla ut i din hand. Dra inte växten av stammen eller bladen. Placera växten i hålet och klappa jorden runt din anläggning. Vatten gång dagligen i en vecka och två gånger i veckan därefter. När plantorna börjar bli buskig, lägg kompost runt dem för att avskräcka ogräs.
 6. 6
  Färdigt.

Tips

 • Tillägg låga ljusförhållanden med lysrör. Dyra "växa lampor" kan köpas från trädgården kataloger, men en fluorescerande hus lampa fungerar.
 • Använd lika delar perlit, vermikulit och kokos kompost för jord. Undvik vitmosstorv mossa, som är ett miljömässigt ohållbar produkt. Dessa kan köpas på en lokal garden center eller rabatt kedjan.
 • När groddplantorna växa fram, vatten dem en gång om dagen.
 • Bottenvattnet plantor för att undvika dämpning av genom att placera växterna i en kastrull med vatten.
 • Om du ser till att du odlar ekologiska örter, kan du använda dem i din matlagning.
 • Jiffy-Mix kan användas för att starta frön.

Varningar

 • Över vattnas plantor kan orsaka dämpning av. Dämpning av är en svampsjukdom som orsakar stjälkarna att bryta av och växterna att dö. Låt jorden torka i ett par timmar varje dag.