Wki

Hur att lufta en gård

En frodig och blomstrande gård kräver rätt mängd luft och vatten tränger så att viktiga näringsämnen för att komma in i marken. Yards bestående av företag, tillåter packad jord inte syre, vatten och näringsämnen för att nå gräsrötterna. Yard luftning hjälper till att bryta upp jorden för att främja obehindrat luftflöde och vattenabsorption.

Steg

Hur att lufta en gård. Veta vilken typ av gräs du har.
Hur att lufta en gård. Veta vilken typ av gräs du har.

Bestämma när det är dags att lufta din gård

 1. 1
  Veta vilken typ av gräs du har. Olika typer av gräs växer mest aktivt under vissa årstider. Det är bäst att lufta gräsmattan strax före eller under din gräsmatta mest aktiva period av tillväxt, så att gräset växer tillbaka snabbt och återhämta sig från luftning processen.
  • Varm-säsong gräs som buffel gräs, Bermuda gräs och Augustinus gräs växer mest aktivt under sommaren. Om du har varma årstiden gräs, är det bäst att lufta i slutet av våren till början av sommaren.
  • Cool-säsongen gräs som ängsgröe, svingel och rajgräs har sin mest aktiva växtsäsongen på hösten, när temperaturen sjunker. Vädra svala säsongen gräs i slutet av sommaren eller början av hösten. Se bara till att lufta tidigt nog att du låter gräsmattan att återhämta sig från luftning för en månad eller så innan den första frosten träffar.
 2. 2
  Veta vilken typ av jord du har. Clay-tunga jordar behöver luftas ofta, ungefär en gång per år, då jordmånen tenderar att vara tät och kompakt. Sandjordar kan luftas vartannat år eller så.
 3. 3
  Känn din gräsmatta vanor. Kör du på din gräsmatta ofta, eller ofta har stora grupper av människor som gick över det? Gräsmattor som trampade måste ofta luftas en gång om året för att förhindra att jorden blir för kompakt.
  • Har du återsåddes nyligen din gräsmatta? Det är bäst att inte lufta inom ett år av omläggning, eftersom gräset behöver tid för att få starka.
  • Testa din gräsmatta behov av luftning genom att undersöka hur djupt gräs rötter sträcker sig ner i jorden. Om rötterna inte går djupare än två inches, bör du lufta jorden.

Förberedelser för att lufta din gård

 1. 1
  Bestäm vilken typ av gård luftare-power eller manuell bäst passar dina behov.
  • En makt gård luftare är en bensin-driven maskin som passar bäst för stora gårdar. Denna typ av luftare använder en spik för att peta hål i marken eller en coring system som drar pluggar av jord ur marken för att möjliggöra för vatten och näringsämnen absorption. Du kan hyra en luftare power gård vid dagen för en liten avgift.
  • En manuell gård luftare arbetar mer effektivt på små gårdar eller hårt trafikerade områden i en gräsmatta. Två typer av manuella yard luftare existerar: a coring-stil strålsamlare som använder en cylinder för att ta bort kärnor av jord och en spik-typ av luftare som rullar över fläckar av gräsmattan för att sätta hål utan att ta mark. Lawn-vård specialister och entusiaster främja core-stil varvet luftare, eftersom dessa typer främja bästa vatten-och näringsupptag.
 2. 2
  Prep varvet för luftning. Yard luftare fungerar bäst om clearade flyttade, gårdar.
  • Rake skräp som löv, pinnar och annat växtmaterial från gården för att se till att ingenting är i vägen för strålsamlare.
  • gården innan du lufta att säkerställa luftare har enkel tillgång till marken. Om din gräsklippare inte innehåller en påse för att fånga gräsklipp, kratta upp dem och kassera eller kompost dem när du är klar klipper.
 3. 3
  Kontrollera fukthalten på din gård. Om din region har varit torrt sistone, Vattna din gräsmatta för ett par dagar innan du lufta varvet för att mjuka upp hård jord. Manuella och makt varvet luftare utföra mer effektivt på uppmjukade jorden.
 4. 4
  Vet vilka områden i din trädgård är den mest trafikerade. Planera för att gå över de områden med strålsamlare mer än en gång för att försäkra dig tillräckligt lufta den delen av varvet.

Luftning varvet

 1. 1
  Placera gården strålsamlare i ett hörn av gården. Flytta den från ena sidan av gården till den andra i jämna rader tills hela området är ordentligt luftad.
  • Täck inte hela varvet mer än en gång. Bara fördubblas över områden som behöver extra luftning.
  • Om din trädgård kräver ytterligare luftning, köra varvet strålsamlare i motsatt riktning från första passet du tog för att maximera luftning.
  • Låt kärnorna på jorden ensam när du lufta. Dessa kärnor kommer kompost över tid och gynna din trädgård med näringsämnen.
 2. 2
  Gödsla din gård när du lufta det. Spread kompost, sand, torv, eller annan gödsel över din gård för att hjälpa din gräsmatta våren tillbaka från luftning. Den gödsel kommer att absorberas lätt genom de nyligen gjorda hål.

Tips

 • Överväg skor gräsmatta luftare som ett kostnadseffektivt sätt att lufta mindre gårdar. Skorna är utrustade med stålspikar som skapar hål var du än går.
 • Planera för core-lufta din gård vart tredje år, och oftare om det är tungt trafikerade eller om din jord är lera-tung, att upprätthålla en hälsosam gård. Du kan tryggt spike-lufta din gård en gång om året för att främja gräs tillväxt.