Wki

Hur du vattna din gräsmatta effektivt

För många är en frodig grön gräsmatta en symbol för stolt homeownership liksom en trevlig plats där för att koppla av eller spela. Gräsmattor, dock kräver mycket vatten - vatten som, beroende på var du bor, kan vara en bristvara. I artikeln beskrivs några strategier du kan använda just nu för att minska din vattenförbrukning och hålla din befintliga gräs friska.

Steg

Hur du vattna din gräsmatta effektivt. Vatten endast när gräset behöver det.
Hur du vattna din gräsmatta effektivt. Vatten endast när gräset behöver det.
 1. 1
  Vatten endast när gräset behöver det. Vattenvård är inte den enda anledningen till att begränsa den mängd vatten du ger din gräsmatta. Övervattning är också dåligt för din gräsmatta hälsa och kan bidra till utvecklingen av svamp och sjukdom. Vissa typer av gräs kräver mer vatten än andra, och miljöfaktorer såsom temperatur, luftfuktighet och vind kan dramatiskt påverka hur ofta du behöver vattna din gräsmatta. Lyckligtvis är det mest korrekta sättet att avgöra om din gräsmatta behöver vatten också det enklaste: titta bara på gräs:
  • När gräset behöver vatten, kommer det att börja ta på en blå-grå nyans, och de äldre blad blad på plantan börjar krypa upp eller vissna.
  • Fotspår kommer att förbli på gräset för längre tid än vanligt, som gräset inte kommer att "studsa tillbaka". När 30 till 50% av din gräsmatta visar dessa symptom, är det dags att vattna.
 2. 2
  Vatten djupt att uppmuntra djup rottillväxt. Täta grunda vattningarna uppmuntra ogräs grobarhet, och de också orsaka gräset växternas rötter att växa ytlig, lämnar anläggningen mer känslig för torka och för vissa sjukdomar. Vattna bara när din gräset verkligen behöver det uppmuntrar rötterna att växa djupare, men bara om du använder tillräckligt med vatten varje gång att tränga in i rotzonen.
  • Det mest exakta sättet att bestämma djupet av rotzonen är att gräva ett litet hål och mäta hur långt rötterna går ner.
  • Alternativt, kan du följa dessa allmänna approximationer: Om du har en bluegrass gräsmatta, bör varje vattning fukta jorden till 6 till 8 inches, medan de flesta andra gräs, bör vattnet tränga 8 till 12 inches. Du kan bestämma hur lång tid att lämna sprinklersystemet på genom att använda någon av följande metoder:
  • Slå på sprinkler i 15 minuter. Efter 18 till 24 timmar, ta reda på hur djupt vattnet dränkts in genom att gräva ett litet hål i bevattningsområdet eller med hjälp av en sond (en sond kommer att driva lätt genom fuktig mark). Du kan också trycka en spade i marken och använda den som en hävstång för att sprida jorden isär nog så att du kan se flera inches under ytan. När du ser hur djupt vattnet gick i 15 minuter, kan du räkna ut hur länge du behöver lämna din sprinkler på.
   • Till exempel, om jorden är fuktig till 4 inches under ytan och ditt mål är att fukta jorden till ett djup av 8 inches, måste du lämna sprinkler på under 30 minuter (2 x 15 minuter) varje gång du vatten.
  • Uppskatta hur mycket vatten du behöver baserat på din jordart. I allmänhet kommer en tum vatten penetrera sandjord till 12 inches, lerig jord till sex till åtta inches, och lerjord 4-4 inches. Med hjälp av dessa beräkningar är inte lika exakt som att gräva, men det är ganska nära, speciellt om du har en god kännedom om din jord sammansättning. Att räkna ut hur lång tid du behöver för att hålla din sprinklersystem eller sprinklersystem på, kalibrera dina sprinklers.
 3. 3
  Vatten tidigt på morgonen. När du använder sprinkler, avdunstar lite vatten innan den träffar marken. På en varm, blåsig dag, kan den mängd vatten som aldrig når ditt gräs vara betydande. För att minska förlusterna till avdunstning, vatten någon gång från 04:00 till 09:00, när luften är fortfarande svalt och vinden är oftast på den lugnaste.
  • Undvik att vattna gräsmattan med varmt vatten. Under varma dagar kan vattnet inuti slangen blir mycket varma från solenergi-het nog att skålla! Det är bättre att bara hoppa vattna den dagen, och vattnet tidigt nästa morgon. Kör din slang efter att solen har gått ned, för att tömma ut något varmt vatten.
 4. 4
  Sikta dina sprinklers för att vattna gräsmattan. Det är den delen som behöver fukt inte trottoaren eller gatan! Smärre justeringar av dina sprinklers kan spara en hel del vatten. Helst bör du vattna inte din trottoaren, uteplats, gata eller uppfart alls.
 5. 5
  Undvik att skapa avrinning. Även med sprinklers korrekt inriktade på gräsmattan, många vatten tills-eller ens efter-vatten börjar rinna av gräset och ut på gatan eller uppfart. Detta kan slösa bort en massa vatten, och det gör inte din gräsmatta något bra.
  • Om vattnet börjar rinna av din gräsmatta innan du har kunnat ge det en djup vattning, stänga av vattnet i 15 till 20 minuter för att låta marken absorberar vatten, och sedan fortsätta vattna när det behövs (rotera en sprinkler mellan en område och en annan kommer också göra susen).
  • Vissa jordtyper absorberar vatten långsammare än andra, men avrinningen kan också orsakas av överdriven Thatch uppbyggd, vilket kan främja sjukdomar som ibland orsakas av rutinmässig övervattning.
 6. 6
  Låt regnet göra ditt arbete för dig. Ingenting ser mer slösaktigt än att köra dina sprinklers medan det regnar. Om din sprinklersystem är på en timer, skaffar och installerar en regnsensor som automatiskt stänger av vattnet när det regnar. Om möjligt även undvika att vattna om regn förväntas senare under dagen eller under nästa dag. Din gräset ska vara bra, även om det ser stressad.
  • Använd en regnmätare för att avgöra hur mycket regn ni fått, och sedan vatten lite mer om det behövs.
  • Om du förväntar sig regn, och din jord är torr, kör sprinklern att fukta den så att jorden absorberar regnet lättare.
 7. 7
  Få ett regn fat. Använd ett regn fat till vatten trädgårdar och landskap. En korrekt installerad regn fat skördar regnvatten från stuprör i ditt hem och ger gott om vatten för trädgårdar och områden landskap. Fånga detta regnvatten minskar mängden avrinning som annars kan vara att plocka upp skräp, olja, gödningsmedel, bekämpningsmedel och andra föroreningar som finns på din gräsmatta, trottoaren och gatan. Detta minskar också mängden föroreningar att komma in i våra floder, sjöar, vattendrag och hav.
 8. 8
  Vatten problemområden för hand. Många gräsmattor har en eller två platser som kräver mer vatten än resten av gräsmattan. En sydsluttning (eller, på södra halvklotet, en nord-sluttning), eller en skuggad yta i en annars skumma gräsmatta är två vanliga exempel på dessa "problemområden". Om du vatten hela din gräsmatta varje gång du behöver vattna dessa hot spots, kommer du förmodligen overwater everyplace men dessa fläckar. Istället, vatten dem för hand eller använd en separat sprinkler som inte är kopplad till resten av ditt bevattningssystem.

Tips

 • Om du vill veta mer om andra alternativ för att göra din gräsmatta mer miljövänliga, eller att upptäcka hållbara alternativ till gräsmattor, vänligen utforska de relaterade Google artiklar.
 • För att kontrollera om jorden i rotzonen är tillräckligt vattnas, pressa en handfull den till en boll. Om bollen är fuktig och håller sin form, är jorden ordentligt vattnas. Om jorden smular eller verkar torr eller dammig, det underwatered, och om du kan krama vatten ur bollen, är jorden overwatered.
 • Om du bor i ett klimat med fuktiga, milda vintrar och torra somrar (dvs. ett medelhavsklimat), överväga att låta din gräsmatta gå vilande på sommaren. Du har en vacker grön gräsmatta under större delen av året utan att vattna din gräsmatta alls. Gräset går brun i värmen på sommaren, naturligtvis, men det kommer grönt upp igen när vädret ändras (även om vissa typer av gräs kan kräva omläggning i fläckar). Denna teknik har blivit något på modet bland miljömedvetna invånare i delar av USA Pacific Northwest.
 • Grass som overwatered kommer ofta uppvisar några av samma symptom som gräs som behöver vatten. Om du märker symptomen men jorden är fuktig, vänta på vattning.
 • Medan djupa vattning hjälper ditt gräs blir mer motståndskraftig mot torka, vattna tillräckligt för att fukta jorden nedanför rotzonen är onödigt och oekonomiskt, eftersom gräset inte kommer att kunna komma åt fukt djupare än sina rötter.
 • Lokala rådgivningstjänster eller vatten skyddsmyndigheter kan ge ytterligare information om hur du vattna din gräsmatta och på andra tekniker för att spara vatten och samtidigt hålla din gräsmatta ser sitt bästa.
 • Luftning din gräsmatta en gång om året kan öka markens infiltration (den takt som det absorberar vatten), och minska avrinning problem.

Varningar

 1. Ta reda på om ditt samhälle har vattning restriktioner. Många kommuner har svarat på vattenbrist genom att införa lagar som begränsar hur många gånger per vecka invånarna kan vattna sina gräsmattor, eller hur länge, och / eller vid vilka tider. Om du bor i ett sådant område, kan den här artikeln hjälpa dig fortfarande, men var noga med att följa de restriktioner.
 • Vattning på kvällen rekommenderas inte. Det minskar avdunstningen (som att vattna tidigt på morgonen), men eftersom den ovan jord del av gräset växt förblir fuktigt hela natten, kan det uppmuntra utvecklingen av torv-gräs sjukdomar.
 • Nyligen sodded eller seedade gräsmattor kräva mer frekvent vattning än mogna gräsmattor. Etablerade gräsmattor med patch sjukdomar kan också dra nytta av mera frekventa vattningarna.
 • Var noga med att kontrollera lokala föreskrifter innan du skapar ett regn fat. På vissa ställen, (som Colorado) är det olagligt.