Wki

Hur att föda betta fisk

Avel Siamese Fighting Fish, eller bettas, är en underbar hobby. Men det är inte något att ta lätt på. Om du har den rikliga tid, resurser, kunskap och engagemang som avel bettas krav, kan det också vara en givande upplevelse.

Steg

Hur att föda betta fisk. Lär dig så mycket som möjligt.
Hur att föda betta fisk. Lär dig så mycket som möjligt.

Del ett: setup och välja bettas att föda

 1. 1
  Lär dig så mycket som möjligt. När du försöker att föda ett djur, är det viktigt att veta så mycket du kan om arten. Forskning betta vård och avel. Det finns många stora webbplatser och böcker. Mer än 600 ägg kan komma från ett enda spawn, vilket innebär att du kan hamna att ta hand om mer än 500 betta fisk! Du behöver veta i förväg vad du vill få ut av upplevelsen.
  • Är du intresserad av genetik, avel för utställning, eller tillhandahålla en lokal djuraffär?
  • Eller är du helt enkelt kär i bettas och vill ta din hobby till nästa nivå?
  • Avel för utställning eller leverans är ett stort företag som kommer att kräva en stor investering i tid, utrymme och pengar. På grund av den höga start-och leveranskostnader, är det mycket svårt att göra en bettas vinst avel, så detta bör inte vara ditt mål för en viss tid.
 2. 2
  Ställ in din fasta tankar. När du är redo att prova avel, måste du först förbereda för att ta ditt hem avelspar. Ställ upp två tankar som visas i Konfigurera en betta tank. Var noga med att vattnet i båda tankarna Innan du tar hem någon fisk.
 3. 3
  Skaffa ett avelspar. Bettas föder bäst när de är unga, så du kommer att ha mest framgång om du hittar en seriös uppfödare antingen online eller i ditt område för att köpa ett par från. Om du har möjlighet att hitta en uppfödare i ditt område, kan de också vara en ovärderlig källa till information. Se till att manligt och kvinnligt är ungefär samma storlek, och överväga att få två par i fall den första parningen inte fungerar.
  • Mest djuraffären bettas är för gamla för avel och deras genetiska bakgrund är oftast okänd, men de kan vara ett billigare sätt att komma igång avel och är mer lättillgängliga än uppfödaren fisk.
  • Om du väljer att föda djuraffär fisk, tänk på att du kanske inte kan hitta köpare eller hem för dina yngel, eftersom de flesta djuraffärer inte kommer att köpa dem. Eftersom du inte vet vad genetiska egenskaper du blandar, kan du sluta med sjuklig eller oönskade yngel.

Del två: att bygga upp förutsättningar för avel

 1. 1
  Låt dem bosätta sig i. Det är bäst att ha dina bettas för ett par månader innan du börjar avel för att tillåta dem att anpassa sig till sin omgivning. Kom dock ihåg att män föder bäst när de är högst 14 månader gamla. Plan för att föda upp dem när du har en lång, oavbruten sträcka av fri tid.
  • När du introducerar den manliga och kvinnliga, måste du ägna minst ett par timmar varje dag för mer än 2 månader för att ta hand om paret och deras barn. Kontrollera att du inte har några semester, affärsresor eller hög stress händelser som kommer upp.
 2. 2
  Ställ in din avel tank. Uppfödningen tanken bör vara 5-10 liter och ställa upp med en avtagbar avdelare, några gömställen, en justerbar (såsom en svamp filter med ett gäng ventil), och en värmare inställd på cirka 80 grader Fahrenheit. Aldrig lägga grus eller annat underlag till avel tanken eftersom äggen kommer att gå vilse när de faller till botten. Bara fylla denna tank med 5 "-6" av vatten, och ställa upp där det finns få distraktioner som andra fiskar, ljusa färger, och mänsklig aktivitet.
 3. 3
  Börja mata levande mat när du är redo att föda dem. Levande artemia eller maskar blod är den bästa insats, men andra maskar, syrsor, kackerlackor och andra insekter (skära upp) kommer också att arbeta. Det är en bra idé att ta upp dessa själv eller köper dem från en djuraffär eller uppfödare för att undvika bakterier, smuts och kemikalier som vilda insekter kan bär. Om levande föda är otillgänglig, kan du också prova frysta eller frystorkade artemia och maskar blod.
 4. 4
  Börja höja steka mat. Betta ynglen är mycket små, och äter bara levande föda, så du behöver en leverans av mycket liten levande föda att mata dem när de är redo. Börja nu att vara säker på att du har ett bra utbud i några veckor när du behöver det. Microworms är förmodligen den bästa maten, men vissa uppfödare föredrar infusorier eller vinäger ålar. Behandla artemia kan också matas, men bara med måtta tillsammans med en annan näringskälla, som alltför mycket kan orsaka simma urinblåsan sjukdom.
 5. 5
  Presentera paret. När de levande matkulturer kommer starkt och det häckande paret har ätit levande mat för en vecka eller två, är du redo att presentera dina bettas. Flytta manliga och kvinnliga så de kan se en annan klart, men är separerade. Du kan antingen sätta sina tankar bredvid varandra, eller införa dem till motsatta sidor av tanken avdelare i avel tanken. Det är viktigt att de kan se varandra innan det läggs ihop för att minimera risken för allvarliga skador.
  • Vissa uppfödare frisättning handjur i en odelad avel tank och använda en tydlig plastmugg eller oljelampa skorstenen för att införa den kvinnliga. När du använder denna metod, bör den kvinnliga endast införas för ett par timmar varje dag, som hon håller i ett mycket litet utrymme. Låt dem titta på varandra för ett par dagar.
  • Vissa uppfödare separera då paret för ett par dagar innan de förs för ett par dagar, sedan vidare till nästa steg.
 6. 6
  Observera deras beteende. Titta på bettas att se om de verkar intresserade av varandra. Hanen kommer att simma runt och visar sina fenor, fackling och allmänhet visa upp. Honan visas vertikala streck på hennes kropp och kommer att vinkla huvudet nedåt undergivet. Vissa aggressiva skärmar är normalt, men om de är fackling och försöker attackera varandra genom divider, inte sätta ihop dem. Istället kan det vara bäst att separera dem och försök igen senare, eller prova ett annat par betta.

Del tre: avel din bettas

 1. 1
  Ta bort avdelaren. När din kille är redo att föda, kommer han att bygga en stor bubbla boet. När detta händer, slå av filtret och släpper honan i tanken, men se till att hålla ett öga på paret. Hanen kommer förmodligen mobba henne lite, nafsa på fenor och jaga henne runt. Det är ok så länge varken fisk liv är i fara. Denna uppvaktning kan pågå i flera timmar eller dagar. Var säker på att det finns gott om gömställen för honan att undkomma mobbning, och kolla på paret regelbundet för att förhindra allvarliga skador.
 2. 2
  Låt naturen ha sin gång. Hanen kommer äntligen få honan under hans bubbla boet och de kommer att anamma. Det kan ta några omfamningar att producera ägg. Då honan kommer att gå in i en "zombie-liknande" tillstånd medan de vita äggen faller till marken från hennes lilla vita gadd. Hanen kommer att simma ner och skopa upp dem, sätta dem en efter en in i boet. Vissa kvinnor kommer att hjälpa till med detta när de återhämtar sig, men andra kommer att äta ägg, så titta noga och ta bort henne om hon äter dem. De kan omfatta många fler gånger, men så småningom den kvinnliga slutar släppa ägg.
 3. 3
  Ta den kvinnliga betta. När honan är klar släpper ägg kommer hanen mobba henne igen, och hon kommer att gömma sig. Försiktigt ösa ut henne och sätta henne i hennes egen tank. Behandla henne tank med Maroxy att hjälpa sina fenor läka. Det är en bra idé att behandla avel tanken med Maroxy också, för att hindra svampen från att döda äggen.
 4. 4
  Låt hanen i tanken tills ynglen kan simma runt. Detta kommer att vara cirka tre dagar efter kläckning. Vissa uppfödare kommer inte mata hanen alls under denna tid. Detta är tänkt att minska risken för den manliga äta ägg och yngel. Andra uppfödare kommer att mata honom en liten mängd mat varannan dag. Om du väljer att mata honom, bli inte orolig om han inte äta direkt, men fortsätter att erbjuda mat, och ta försiktigt bort matrester med en kalkon baster. Håll filtret av för att förhindra någon ström från att störa ynglen, men hålla tanken ljus på dagen och natten.

Del fyra: ta hand om ynglen

 1. 1
  Vänta yngel kläcks. När ynglen kläcks de inledningsvis kommer att hänga från bubblan boet och hanen kommer att ersätta någon som faller. Efter några dagar, kommer ynglen börjar "frisimmande," simmar horisontellt och våga bort från boet. Före detta, kommer ynglen att mata på vad som finns kvar av äggula, och kan inte äta på egen hand.
 2. 2
  Ta hanen från tanken, är mycket noga med att inte netto några yngel. Han kan återgå till sin normala rutin och utfodring schema. Om han fortfarande ser trasiga från uppvaktning, lägga till några Maroxy att hjälpa honom att läka.
 3. 3
  Mata ynglen. Så fort du tar bort den manliga, mata ynglen en liten del av levande microworms. Mata två gånger om dagen, och titta noga för att se hur mycket som äts. Om levande microworms fortfarande finns när det är dags för nästa utfodring, kan du hoppa över det eftersom ynglen fortfarande har mat. Om du ser många döda microworms, du övergödning, så skära ner på portionerna. Fry behöver matas mycket liten, levande föda såsom,
  • Infusoria: Dessa kommer att mata ynglen för deras första levnadsveckan;
  • Microworms: du kommer att behöva köpa en startkultur, efter att du aldrig behöver köpa dem igen. Bra för yngel 3-40 dagar gammal;
  • Baby artemia: Dessa är lätta att kläcka och är lättast att styra hur mycket foder, men mata för mycket kommer att resultera i simblåsan sjukdom;
 4. 4
  Ge ynglen tid att växa. Håll ynglen varmt vid 80 grader Fahrenheit och omfatta tanken att förhindra drag och avdunstning. Fortsätt att mata ökande mängder av mat. När ynglen växa ur avel tanken, kommer de att behöva flyttas till en större tank. Inte alla yngel kommer att överleva de första veckorna, men om du ser många som dör varje dag, har du förmodligen en temperatur problem Check, kemiska nivåer, och överväga möjligheten att behandla för infektion.
  • När ynglen är en vecka gammal, slå på filtret, men begränsa flödet med ett gäng ventil så det är knappt märkbar.
  • När ynglen är två veckor gamla, börja utföra små (10%) vatten ändras varannan dag för att hålla rent och fritt från död mat, men använd en eller kalkon baster att förhindra skada ynglen, och tillsätt rent vatten mycket långsamt. Du kan börja stänga tankens ljus på natten.
  • Under de närmaste veckorna, gradvis öka flödet av filtret, titta yngel noga för att vara säker på att de är starka nog att simma mot strömmen.
 5. 5
  Placera ynglen i growout tankar. Vid tiden ynglen är två veckor bör du flytta dem till minst en 20 liters tank. Se till att temperaturen och vattnet i tanken är samma som vad ynglen är vana vid. Fry är känsliga - en slip upp kan leda dem att dö. Om du använde en halvfylld fem eller 10 liters tank kan du fylla tanken upp och flytta dem när de är 4-5 veckor gamla.

Del fem: omvårdnad ynglen till vuxen ålder

 1. 1
  Avvänja ynglen från levande föda. När ynglen är ungefär en månad gammal kan du gradvis börja byta ynglen till frysta och sedan frystorkas och flingor eller pellets mat. Se till att maten krossas tillräckligt liten för sina små munnar. Erbjud små mängder, och avvänja dem live maten långsamt. Ta alltid bort matrester.
 2. 2
  Separata hanar. När den manliga ynglen börjar slåss (någonstans från 5-8 veckor gamla), är det dags att ta bort dem från tanken. Placera dem i varje enskild tank nära varandra, eftersom de kan bli deprimerad om plötsligt isolerade.
  • Hanar som inte kämpar kan vara kvar med honorna tills de blir aggressiva.
  • Vissa män kommer att vägra att äta den första dagen eller två, prova med att mata dem levande mat för att stimulera aptiten.
  • Fortsätt att skilja ut alla manliga och Aggressive fisk när de blir synliga. Under de följande dagarna och veckorna kommer du vill börja isolera hanarna med ogenomskinliga avdelare, eftersom de kommer att betona varandra, fackling och försöker attackera hanarna i intilliggande tankar.
 3. 3
  Avgöra framtiden för din spawn. Om du säljer dina yngel, kommer du vill börja kontakta potentiella köpare. De flesta ynglen börjar visa sina vuxna drag från 10-11 veckor, och du kan börja att välja den bästa fisken för framtida avel eller ta bilder att skicka till köpare. Om du försöker att skapa en genetisk linje, kommer du bara att välja den bästa få fiskar från varje spawn att fortsätta avel, och sälja eller ge bort de andra, eller du kommer snabbt hitta dig själv med fler bettas än du kan ta hand av.
 4. 4
  Att könsbestämma unga bettas. Detta tar tid och erfarenhet för att se, ibland erfarna uppfödare befinner sig oavsiktligt sätta två hanar tillsammans.
  • Hanarna har längre fenor, men unga män har korta fenor.
  • Manlig blossar på varandra. Honorna kommer oftast inte, men honorna kan vara lika aggressiva som män.
  • Kvinnor har ett ägg plats, som ligger på magen, det är där ägg frigörs under leken.
  • Hanar blåsa bubbla bon, om du jar en Betta och det blåser en bo, det är en hane.

Tips

 • Ta alltid bort döda matrester från ynglen tanken, annars kommer det att bryta ner och orsaka en bakteriell infektion.
 • Innan du försöker att odla något, se till att du har en plan för den unge. Bettas kan producera över 500 yngel i en parning, så se till att du har någonstans för dem alla att gå.
 • Mata aldrig unga yngel flingor eller pellets livsmedel eftersom dessa är för stora och stek kommer att ignorera icke-levande föda. Fry kommer antingen svälta ihjäl eller bli dödad av en bakteriell infektion som orsakas av matrester.
 • Gör en hel del forskning innan avel. Det finns många bra källor på internet, eller så kan du prata med en lokal uppfödare eller akvarium expert.
 • Vissa ligaspel fungerar aldrig, antingen på grund av bettas inte gillar varandra, eller man är en dålig uppfödare. Tappa inte modet att försöka igen med andra ligaspel.
 • 10 gallon tankar med upp till 4 tank avdelare kan användas för att separera växande manliga bettas. Detta möjliggör användning av en värmare och filtrera, vilket kommer att ge en mycket hälsosammare miljö än enskilda små burkar och tankar.
 • Högkvalitativ yngel kommer från högkvalitativt avelsdjur. Om du planerar att sälja din yngel, är det värt att investera pengar i goda häckande par.
 • Alltid använda nät artemia när nettning bettas. Standard nät kan fånga och strimla känsliga fenor.
 • Vissa uppfödare ger något för hannarna att bygga boet under, t.ex. en styrofoam kopp, bit sallad eller andra flytande föremål.
 • Om du skapar en unik, stabil genetisk linje, namnge din stam för framtida identifiering.
 • Vissa uppfödare föredrar tankar så små som 2 liter för avel. Även om detta kan påskynda avel processen (det finns mindre utrymme för den kvinnliga att springa iväg och gömma) det kommer att innebära att flytta ynglen till en större tank vid en yngre ålder, vilket kan vara riskabelt och leda till döden för vissa eller alla yngel som inte har utförts noggrant.
 • Du kan behöva fatta svåra beslut om fisk föds med svåra missbildningar. Om de lider, kanske du vill överväga dödshjälp som ett humant alternativ. Försök aldrig att föda upp fisk med missbildningar som krokiga ryggar eller missbildade fenor.

Varningar

 • Det finns ett antal saker som kan gå fel från den tid du introducera föräldrarna tills de blir yngel vuxna. Var beredd på några misslyckanden innan du får kläm på allt.
 • Var alltid försiktig vid administrering av kemikalier och läkemedel till tankarna. Läkemedel som räddar liv i små doser kan döda om överutnyttjas. Läs alltid paket och anvisningar noggrant och aldrig använda mer än rekommenderat
 • Avel bettas kräver en stor investering i tid, arbete och pengar. Det är inte en hobby som tas upp lätt.
 • Ansvarsfulla uppfödare gör noggranna efterforskningar om gener och egenskaper och se till att de har en plats för yngel innan avel. Avel utan eftertanke kan leda till hela spawns av oönskade yngel.

Saker du behöver

 • 2 tankar för vuxna bettas
 • 10 liters tank med lock och ljus för avel
 • Tank avdelare eller oljelampa skorsten
 • Dränkbar värmare som kan bibehålla 80 grader Fahrenheit
 • Gentle filter
 • Turkiet Baster
 • Gömställen (växter, pvc rör, etc.)
 • Artemia nät
 • Maroxy, Bettafix, ampicillin, eller andra läkemedel helande
 • Live vuxen mat (blod maskar eller artemia)
 • Fry matkultur (microworms eller infusoria)
 • Frysta, flingor eller pellets mat
 • Tankar för unga män (50-100)
 • Stor "juvenil tank" (30-50 gallons)