Wki

Hur tar man bort en kaffe fläck från mattan

Ingenting väcker dig på morgonen som det första kopp kaffe. Innan koffein gör sitt jobb, dock, är du sannolikt att fortfarande vara halvsovande, och som kan leda till olyckor - som att spilla kaffe på din matta. Oroa dig inte. Följ dessa anvisningar för att ta bort kaffefläckar av något slag - svart, eller med grädde och socker - från din matta.

Steg

Hur tar man bort en kaffe fläck från mattan. Blot upp kaffet med hushållspapper.
Hur tar man bort en kaffe fläck från mattan. Blot upp kaffet med hushållspapper.
 1. 1
  Blot upp kaffet med hushållspapper. Tid är det väsentliga för att förhindra fläckar, så blot upp så mycket av kaffet som möjligt så snart som möjligt. Kom ihåg: blot, gnugga ej.
 2. 2
  Bestäm hur du ska behandla fläcken. Det är viktigt att använda rätt fläck-borttagning tekniker för en typ av matta. Exempelvis kan naturliga fibrer som ull eller gräs, reagerar dåligt till flytande fläckborttagningsmedel (se varningen nedanför om dessa kemikalier), och du bör alltid tänka två gånger innan rengöring antika mattor eller värdefulla mattor. Om du är osäker, kontakta en professionell matta renare.
 3. 3
  Spraya lite vatten på fläcken. Sätt lite ljummet - inte hett - vatten i en sprayflaska och fuktats fläcken. Du kan också badda lite vatten på fläcken med en svamp.
 4. 4
  Förbered rengöringslösningen. Lägg ¼ tsk mild, icke-blekande tvättmedel eller matta schampo till 1 liter varmt vatten. Rör om lösningen i en skål för att blanda noggrant.
 5. 5
  Testa alla rengöringsmedel på en undanskymd plats. Innan du tillämpar någon renare - inklusive det i dessa riktningar - till din matta, testa renare på en liten lapp där ingen kommer att se det. Vänta några minuter. Om renare missfärgas eller på annat sätt negativt påverkar mattan, ta bort den omedelbart med kallt vatten och en svamp. Om det hamnar orsakar permanenta skador, åtminstone kommer det inte att vara rätt i mitten av rummet.
 6. 6
  Applicera rengöringslösningen till fläcken. Fukta en ren, vit trasa frikostigt med rengöringslösning, och helt enkelt lägga duk över fläcken.
 7. 7
  Massera duken med en sked. Använd botten av en sked för att försiktigt trycka nedåt på duken. Gradvis arbeta dig över hela duken, börjar på utsidan och arbeta dig in mot mitten i en spiral för att förhindra spridning av fläcken. Denna process fungerar lösningen i mattan utan att gnugga fläcken i eller skada mattan fibrer.
 8. 8
  Skölj fläcken. Lyft duken av av mattan, och spraya varmt vatten på fläcken. Alternativt, kan du fukta en ren svamp med varmt vatten och försiktigt badda fläcken.
 9. 9
  Ta bort överflödig vätska. Blot fläcken med en ren diskhandduk eller rejäla pappershanddukar. Blot, gnugga inte.
 10. 10
  Torka mattan. Placera en ren, torr dishtowel eller robusta pappershanddukar över fuktig plats. Placera en plastpåse över dem, och sedan placera ett tungt föremål, till exempel en stor bok, över påsen. Vänta flera timmar eller över natten innan du tar bort handdukar. Fläcken ska vara borta och eftersom torkningen lyfter även djupa fläckar ut, kommer den att visas igen inte.

Tips

 • Använda vit vinäger hjälper till med vattnet ganska lite!
 • Ju längre du väntar med att ta bort en fläck, desto svårare blir det att få ut det, så agera snabbt.

Varningar

 • Ta på gummihandskar för att skydda händerna. Medan rengöring lösning som du ska använda med dessa instruktioner är inte lika hårda som de flesta kemiska rengöringsmedel på marknaden, det är fortfarande en bra idé att vara försiktig.
 • Ett brett utbud av matta-rengöringskemikalier är tillgängliga. Som en allmän regel bör dessa om möjligt undvikas, eftersom de kan lätt skada mattor och kan innehålla frätande ingredienser som inte är nödvändiga för att ta bort din specifika fläcken. De flesta av dessa produkter är också skadliga för miljön och kan orsaka allergiska reaktioner eller förgiftning av användaren eller av barn och husdjur.

Saker du behöver

 • Vita dukar
 • Pappershanddukar
 • Spray flaska
 • Tesked
 • Svamp
 • Vatten
 • Gummihandskar
 • Mild icke-blekande tvättmedel
 • Skål
 • En tung vikt, (dvs en bok)
 • Klara eller vit plastpåsar