Wki

Hur att rengöra ketchup, pastasås, eller barbecuesås utanför en matta

Familj middagar runt matbordet kan vara positiva limning erfarenheter, men ibland alla vill sitta runt TV: n och titta på det stora spelet med några chips och varm korv. Tyvärr kunde en liten olycka, och du har en envis ketchup fläck på ditt vardagsrum matta. Här är hur man tar bort fläckar från ketchup (ketchup), pastasås, eller barbecuesås - utan att använda starka kemiska rengöringsmedel.

Steg

Hur att rengöra ketchup, pastasås, eller barbecuesås utanför en matta. Använd en smör kniv för att avlägsna överskott av ketchup.
Hur att rengöra ketchup, pastasås, eller barbecuesås utanför en matta. Använd en smör kniv för att avlägsna överskott av ketchup.
 1. 1
  Använd en smör kniv för att avlägsna överskott av ketchup. Försiktigt skrapa bort överflödigt sås så snart som möjligt efter fläcken uppsättningar. Använd slö egg av kniven och ta bort så mycket av ketchup som möjligt.
 2. 2
  Bestäm hur du ska behandla fläcken. Det är viktigt att använda rätt fläck-borttagning tekniker för en typ av matta. Exempelvis kan naturliga fibrer som ull eller gräs, reagerar dåligt till flytande fläckborttagningsmedel (se varningen nedanför om dessa kemikalier), och du bör alltid tänka två gånger innan rengöring antika mattor eller värdefulla mattor. Om du är osäker, kontakta en professionell matta renare.
 3. 3
  Badda lite ljummet vatten på fläcken om den torkat. Torra fläckar behöver förberedas för rengöring, så bara fukta en ren trasa med varmt - inte hett - vatten, och försiktigt badda den på fläcken.
 4. 4
  Förbered rengöringslösningen. Lägg ¼ tsk milt rengöringsmedel eller matta schampo till 1 liter kallt vatten. Rör om lösningen i en skål för att blanda noggrant.
 5. 5
  Testa alla rengöringsmedel på en undanskymd plats. Innan du tillämpar någon renare - inklusive det i dessa riktningar - till din matta, testa renare på en liten lapp där ingen kommer att se det. Vänta några minuter. Om renare missfärgas eller på annat sätt negativt påverkar mattan, ta bort den omedelbart med kallt vatten och en svamp. Om det hamnar orsakar permanenta skador, åtminstone kommer det inte att vara rätt i mitten av rummet.
 6. 6
  Applicera rengöringslösningen till fläcken. Fukta en ren trasa frikostigt med rengöringslösning, och helt enkelt lägga duk över fläcken.
 7. 7
  Massera duken med en sked. Använd botten av en sked för att försiktigt trycka nedåt på duken. Gradvis arbeta dig över hela duken, börjar på utsidan och arbeta dig in mot mitten i en spiral för att förhindra spridning av fläcken. Denna process fungerar lösningen i mattan utan att gnugga fläcken i eller skada mattan fibrer.
 8. 8
  Skölj fläcken. Lyft duken av av mattan, och spraya varmt vatten på fläcken. Alternativt, kan du fukta en ren svamp med varmt vatten och försiktigt badda fläcken.
 9. 9
  Ta bort överflödig vätska. Blot fläcken med en ren diskhandduk eller rejäla pappershanddukar. Blot, gnugga inte.
 10. 10
  Torka mattan. Placera en ren, torr dishtowel eller robusta pappershanddukar över fuktig plats. Placera en plastpåse över dem, och sedan placera ett tungt föremål, till exempel en stor bok, över påsen. Vänta flera timmar eller över natten innan du tar bort handdukar. Fläcken ska vara borta.

Tips

 • Ju längre du väntar med att ta bort en fläck, desto svårare blir det att få ut det, så agera snabbt.
 • En läsare skriver: Jag har använt vanlig rakkräm att ta bort gamla blodfläckar från mattan när allt annat lämnade fläcken inbäddade i fibrerna. Det fungerar bra! Arbeta in med en tandborste, låt torka över natten, borsta av. Du kan behöva göra det två gånger.

Varningar

 • Det finns ett brett utbud av matta-rengöringskemikalier tillgängliga. Som en allmän regel bör dessa om möjligt undvikas, eftersom de kan lätt skada mattor och kan innehålla frätande ingredienser som inte är nödvändiga för att ta bort din specifika fläcken. De flesta av dessa produkter är också skadliga för miljön och kan orsaka allergiska reaktioner eller förgiftning av användaren eller av barn och husdjur.
 • Ta på gummihandskar för att skydda händerna. Medan rengöringslösning du gör med dessa instruktioner är inte lika hårda som de flesta kemiska rengöringsmedel på marknaden, det är fortfarande en bra idé att vara försiktig.

Saker du behöver

 • Blunt kniv
 • Varmt vatten
 • Spray flaska
 • Vit duk
 • Kökshandduk eller robust pappershandduk
 • Gummihandskar
 • Mild, icke-blekning tvättmedel
 • En tesked
 • Blandning skål eller kanna
 • En tung vikt
 • Klara eller vit plastpåsar