Wki

Hur skärpa en kniv

Det finns fler icke-funktionella kniv Brynen på marknaden än någon annan produkt (möjligen med undantag av no-ansträngning träningsmaskiner). Men det finns massor av sätt att slipa en som gör jobbet. Denna artikel påpekar de vanligaste misstagen och erbjuder länkar till resurser.

Steg

Hur skärpa en kniv. Förbered dig att undvika vanliga misstag.
Hur skärpa en kniv. Förbered dig att undvika vanliga misstag.
 1. 1
  Förbered dig att undvika vanliga misstag. De misstag som ofta görs i slipning knivar är okontrollerat koniska vinklar, oförmåga att stifta en ny kant, och överlämna det slutgiltiga fasade för grovt.
 2. 2
  Välj en vinkel att skärpa kniven. Om du redan vet vilken vinkel kniven slipas på, vill du förmodligen att slipa på denna vinkel igen.
  • Om du inte känner till den nuvarande vinkeln, fråga tillverkaren av din kniv eller fråga på en kunnig kniv butik för att avgöra vilken vinkel är lämplig för din kniv.
  • Annars måste du ta ett beslut: välj en vinkel på 10 ° -30 ° per sida. Grundare vinklar gör en skarpare kant som inte varar så länge, brantare vinklar är mer hållbara, så 17 ° är en bra kompromiss.
  • Välj en vinkel som motsvarar användningen kniven kommer att få. När shopping för en skärpning systemet, se till att det ger en mekanism kantlinjalen som stödjer åtminstone ett par olika vinklar.
 3. 3
  Använd en vinkel guide för att styra din kant vinkel, om tillgängligt. Annars kommer du att styra vinkeln för hand, vilket är svårt och kräver en välformad uppfattning om vinklar.
 4. 4
  För en symmetrisk kant, slipa kniven genom att dra den över stenen i motsatt riktning du vill flytta den till skiva ett tunt lager av sten. Detta medger att en Burr att bilda och förlänger stenens liv.
 5. 5
  Smörj din kniv. Kontrollera med tillverkarens riktlinjer för din sten om smörjning. De vanligaste slipstenar är carborundum stenar, och är avsedda att användas våt eller torr, men förstörs när oljad. Men det finns några stenar som är särskilt utformade för olja, och i allmänhet märkas som "oil stenar".
 6. 6
  Fortsätt att mala på denna vinkel tills din grind går ungefär halvvägs genom stålet. Detta behöver inte vara exakt, bara väl uppskattat. För en ensidig kant ("Scandi grind", "kantig grind", etc.), inte vända kniven när du uppmanas att göra så av den här artikeln.
 7. 7
  Vänd på kniven och slipa den andra sidan av bladet tills du skapar en ny kant. Det enklaste sättet att bestämma att du har tagit bort tillräckligt med metall är att slipa tills du har tagit upp en Burr, en funktion som stål naturligt kommer att bildas när en avfasning mals tills den möter en annan.
  • Det kommer generellt att vara för små för att se, men du kan känna det skrapning / fånga på tummen om du slår bort (matta sidan av kniven till den skarpa) från kanten. Finare stenar producerar mindre grader, men de är fortfarande där.
 8. 8
  Vänd på kniv över och slipa den andra sidan av bladet på ett liknande sätt.
 9. 9
  Ta den resulterande burr av "skära in" en finslipa (en finare sten). Det är, fortfarande håller bladet på samma kontrollerade vinkel, flytta bladet i motsatt riktning du flyttade bladet i steg 4-8. Vissa människor tror att detta steg bör ske med en torr sten av skäl som omfattas av denna artikel.
 10. 10
  Om du vill, kan du polera vidare eller ens strop kanten till önskad skärpa. Detta gör kanten bättre lämpad för "push-kapning" (skära direkt i material, driver rakt ner utan att föra skrapan över objektet) men generellt försämrar skivning förmåga: utan "mikroskopiska räfflor" kvar genom slipning med en sten, tenderar bladet att inte bita i saker som tomatskal.

Tips

 • Eldrivna stenar och slipskivor måste användas med stor försiktighet. Värme som alstras av sten medan slipning med dessa enheter kan hybridisera (mjuka) stålet, vilket gör kniven till tråkig snabbt med användning.
 • Billigare rostfria köksknivar kommer inte att hålla en kant väl, inte bli avskräckt - det kan inte vara din slipning teknik. De kommer att vässa bara bra, men kommer tråkigt väldigt snabbt. Vad som händer är att kanten rullar över eftersom stålet är mjuk. Försök att använda en brantare slipvinkel eller en kniv med hårdare stål.
 • Slipstenar fungerar bäst med ett smörjmedel för att hjälpa till att hålla stenen fri från partiklar. Använd antingen en oilstone med en neutral olja såsom mineralolja, eller stenar vatten med vatten. När du börjar använda en sten med olja, kan du inte byta till vatten.
 • Vissa experter rekommenderar skärpning som om man försöker skära ett tunt skikt eller dekal av stenen. Gör inte detta: det är dåliga råd, de flesta människor inte håller rätt vinkel på detta sätt. Du höjer instinktivt bladet tills du känner och se kanten arbetar. Detta skapar större eggvinklar och tjockare avfasningar eftersom tiden går och resultaten gradvis försämras. Ju mer du slipar, den mattare blir det. Låter det bekant?

Varningar

 • Dra inte fingerspetsen över nyligen vässade kanten för att se om den är skarp. Ett bra test är att försöka klippa en enda bit tidningspapper medan du håller papperet löst mellan två fingrar.
 • Om du använder en olja sten använd inte vatten på stenen, på det kommer att orsaka porerna hos en olja sten för att täppa och blir oanvändbara för slipning.
 • Alltid vara försiktig runt nyligen vässade knivar (och alla knivar i allmänhet) för knivar är en av orsakerna till olyckor runt huset
 • Om du inte tar bort tillräckligt med metall för att skapa en ny kant, kommer du att lämna en del av den tråkiga kanten på plats. En slö kniv (eller ett blad med matta fläckar eller hack) reflekterar ljus från själva kanten av bladet. En knivskarp knivsegg kommer inte visa "ljuspunkter" när du håller den upp torkarbladet under ett starkt ljus. Du måste ta bort tillräckligt med material från sidorna av avfasning så att kanten slutar reflektera ljus.

Saker du behöver

 • Kniv
 • Flat, slipande yta: Arkansas sten, sandpapper...
 • Angle guide eller en stadig hand