Wki

Hur man gör bento

Medan den japanska termen "bento" betyder ungefär att "box lunch" på engelska, det är inte din genomsnittliga matsäck. Målet med bento är att montera en måltid som bara är så tilltalande för ögonen som det är att smaklökarna. Det är inte ovanligt för japanska mödrar för att förbereda ett utstuderat inramad lunch, lekfullt och kreativt inredda, att locka sina barn att äta all sin mat när de är i skolan. Om du är sjuk av att föra en slarvig smörgås till jobbet eller om du vill att dina barn att se fram emot att öppna sin matlåda, det finns mycket att lära från bento traditionen.

Steg

Hur man gör bento. Dela upp måltiden proportionellt.
Hur man gör bento. Dela upp måltiden proportionellt.
 1. 1
  Dela upp måltiden proportionellt. Vid framställning av bento, finns det två sätt att dela upp maten. Du kan hålla sig till en 4:3:2:1 förhållande (4 delar, 3 delar av sidan skålen, 2 delar grönsaker, och en del av en portion av inlagda grönsaker eller a) eller så kan du göra en 1:1 förhållandet (1 del ris, en del smårätter, där sidorätter själva innehåller ett 1:2 förhållande av kött till grönsaker). Du kan följa en av dessa traditionella layouter, eller så kan du variera förhållandet och ersätta mer välbekanta ingredienser. Målet är att ha ett näringsmässigt mångsidig men balanserad måltid.
  • Alternativ till ris innefattar, men är inte begränsade till, rullar, inari sushi, eller (ris boll). Du kan också experimentera med olika sorters ris (t.ex. spanska ris ) eller pasta.
  • Sidan skålen bör vara den främsta proteinkälla, antingen nötkött,,, eller. Detta kan vara,, panerad, och så vidare. För vegetarisk bento, prova bönor eller.
  • Strimlad vitkål med en lätt dressing är ett populärt val för grönsaker. Skivad grönsaker eller ens potatissallad används också.
 2. 2
  Skaffa en bento låda som är indelad i fack återspeglar riktig bento förhållandet. Du kanske kan hitta en bento låda i en asiatisk mataffär eller på nätet. Tänk på att i Japan, mat delar är mindre än i väst. (Detta kan vara bra om du försöker att styra dina portionsstorlekar, eller det kan vara en olägenhet). Om du inte kan hitta en bento låda någonstans, kan du improvisera med hjälp av en fyrkantig behållare och dela maten kreativt (t.ex. med en skiljevägg av baby morötter eller salta kex). och cupcake koppar gör också stora fack.
 3. 3
  Välj färgglada livsmedel. Den djärvare och mer solid färg, desto större den visuella effekten av din bento, och de mer näringsmässiga fördelar har tilldelats (åtminstone när det kommer till färgglada grönsaker, se citaten nedan), hela. hårdkokta ägg, och kan lägga till en fin kontrast till din bento, särskilt när det paras ihop med ljust orange, grönt och rött livsmedel.
 4. 4
  Packa livsmedel tätt för, särskilt om din bento box inte har inbyggda fack. Detta kommer att förhindra att maten förskjutning inuti lådan.
  1. (Eller annan stärkelse) är nästan hälften av måltiden.
  2. Föda som är obekväm i termer av form eller arrangemang (t.ex. en bit eller en stor) kanske måste gå in först.
  3. Föda som är flexibla, såsom potatissallad eller grönsaker skurna gå i några stora kvarvarande utrymmen.
  4. Små och robusta föremål, som körsbärstomater eller små behållare pudding, ska fylla i luckorna och accent bento.
 5. 5
  Skapa slående mönster och former med mat och / eller kryddor med. Du kan också dekorera din bento enligt ett tema. Du kan också måla med karamellfärg blandat med cream cheese, smör, gräddfil, eller glasyr.
  • Håll kanterna prydligt definierade. Kontrasterande färger, texturer och former bör placeras intill varandra, men liknande sådana bör separeras. Låt inte kolliderar smakerna blandas (t ex inte sätta stekt ris bredvid en bakelse).
  • Gör djurens ansikten eller andra former med maten. Två skivor från ett hårdkokt ägg med en prick av paprika i mitten av äggulan kan göra en stor par ögon.
  • Strö kryddor och tillsätt garnering att betona centrum av en sektion av mat.
  • Skär frukt, grönsaker, ost och kamaboko (mosad vit fisk formad till en limpa) till former som stjärnor, hjärtan och diamanter med.
  • Sätt såser eller lösa snacks till knäppa behållare. Små påfyllningsbara sås flaskor gjorda speciellt för bento kan köpas online.

Tips

 • Börja med en grundläggande bento och få snyggare när du utvecklar färdigheter. Om du försöker göra något alltför utstuderad på första försöket, är det lätt att bli frustrerad och ge upp.
 • Försök smaksättning ris med kryddor från hemmet eller små färdiga paket, sk furikake som kommer i en mängd olika smaker och kan köpas på de asiatiska marknaderna. Kryddor kan användas för att bilda vackra bilder och mönster med hjälp av schabloner.
 • Ta dig tid att göra bento. Det är inte något som ska hastas igenom. Vad gör bento unik är den tid och ansträngning investerat i att skapa ett balanserat, genomtänkt måltid som är lika mycket en fröjd att titta på som det är att äta.
 • Nori (torkat sjögräs) och soja papper (som kan hittas i ett antal färger) kan användas för onigiri och ätbar dekoration. Ett enkelt sätt att använda nori är att ta en liten ren hålslag för en form du gillar (hjärta, stjärna, palmträd, etc) till den och stansa ut formerna, lägga stansarna var du vill. Du kan även skära remsor av nori och punch formar ut, med hjälp av remsor att linda mat och lägga kontrasten.
 • Om ris är en vanlig ingrediens i din bento, kan det vara klokt att investera i en med en timer så att riset kan vara nylagad och redo att packas på morgonen - riset håller inte alltför väl över en natt.
 • Låt riset (eller några andra heta ingredienser) svalt innan du stänger bento. Annars kommer ångan kondenseras inuti boxen och göra maten fuktig.
 • Stekt kött eller grönsaker ska placeras på ett absorberande skikt av strimlad vitkål eller ris för att suga upp överskottet läcker olja.
 • Hålla sig till ett specifikt förhållande kan hjälpa till med och, eftersom det kommer att hålla dig från att packa för mycket skräp i förhållande till bra grejer.
 • Använda salladsblad istället för cupcake papper tillför näring, färg, och maten gränsen.
 • Eftersom Bento är så väl organiserad, kan du i förväg packa den och frysa den. Men tänk på att bara vissa livsmedel kan användas för detta. Ett bra exempel skulle vara frysta nudlar, fryst kyckling, fryst fisk och frysta körsbär paj fyllning.

Varningar

 • Vidta försiktighetsåtgärder mot. Koka alla livsmedel väl och se till att bento lagras i en sval, torr plats eller, företrädesvis, ett kylskåp. Denna praxis måste betonas för vem föra sin lunch till skolan.
 • Försök att inte blanda fasta och flytande / rinnande livsmedel. Det kommer i slutändan blir fuktig och inte mycket aptitretande.