Wki

Hur att knåda deg

Knådning deg leder till utveckling av gluten och hjälper till att likformigt fördela gaserna som produceras av jästen. Detta skapar förutsättningar för att producera porösa och porösa - med andra ord, läckra - jästbaserad bröd. Läs vidare för att lära sig att knåda degen som ett proffs.

Steg

Hur att knåda deg. Förbered en yta för knådning.
Hur att knåda deg. Förbered en yta för knådning.

Att få degen redo att knåda

 1. 1
  Förbered en yta för knådning. Det är enklast att knåda degen på en plan yta som kommer upp till den nivå av midjan. Förbered en bänkskiva, bord, eller annat stabilt underlag för knådning genom att rengöra den med varmt tvålvatten och torka den helt torr med en handduk. Strö mjöl över den torra ytan så att degen inte fastnar när det är dags att knåda.
  • Vissa recept kräver knåda degen i en skål. I dessa fall degen är oftast bara tänkt att knådas för en minut eller två. För recept som kräver en knådning period av mer än tre minuter, planerar att använda en plan yta istället.
  • Om du inte vill att knåda degen direkt ovanpå bordet eller bänkskivan, kan du rada din arbetsyta med bakplåtspapper beströdda med mjöl. Särskilda nonstick ytor utformade för att hjälpa till att knåda deg finns att köpa på bakning butiker.
 2. 2
  Blanda samman ingredienserna till din deg. Använd ingrediensen belopp som anges i du använder. Grundläggande degingredienser är vanligtvis mjöl, jäst, salt och vatten. Blanda ingredienserna väl med en träslev i förberedelse för knådning.
  • Om lös mjöl fortfarande sticker till sidorna av din blandning skål, är degen ännu inte redo att knåda. Fortsätt röra den med en sked tills alla ingredienser kombineras.
  • Om du har problem med att flytta träslev genom degen, är det redo att knådas.
 3. 3
  Sätt degen på ditt arbete ytan. Dumpa den ur skålen direkt på den plana ytan du beredd. Det bör utgöra en lös, klibbig boll. Degen är nu redo att knådas.

Knådning degen

 1. 1
  Tvätta händerna innan knådning. Knåda kräver arbetar degen mellan dina bara händer, så tvätta dem och torka dem väl innan du börjar. Ta bort dina ringar och andra smycken som kan fastna i degen, och kavla upp ärmarna så att de inte blir klibbigt. Eftersom du arbetar med ett mjölat bakbord, kanske du vill skydda dina kläder med ett förkläde.
 2. 2
  Samla degen till en hög. När du först doppa händerna i degen, kommer det att vara klibbig och svår att samla. Gå vidare och arbeta degen med händerna, forma den till en boll, trycka ner och omforma det. Fortsätt att göra detta tills degen inte längre är lika klibbigt, och det blir möjligt att forma den till en boll utan degen faller isär.
  • Om degen inte verkar vara att förlora sin klibbighet, strö mer mjöl över toppen och arbeta in det i degen.
  • Du kan lätt damm händerna med mjöl för att hålla degen inte fastnar för mycket.
 3. 3
  Punch degen. Tryck hälarna på händerna i degen, driva något. Detta kallas "stansning" degen och hjälper gluten börja arbeta. Fortsätt att göra detta tills degen är lätt fjädrande.
 4. 4
  Knåda degen. Vik degen i två halvor och rocka vidare i hälarna på händerna för att trycka den platt. Vrid degen en aning, vik den på mitten och vicka in den igen med hälarna på händerna. Upprepa i 10 minuter, eller så länge som receptet säger degen ska knådas.
  • Knådningsprocessen bör vara rytmisk och stadig. Arbeta inte för långsamt, hantera varje del av degen snabbt, aldrig låta det vila för länge mellan varven.
  • 10 minuter är en lång tid för att upprepa en fysisk uppgift. Om du blir trött, har någon annan gå in och fortsätta knådning.

Att veta när du ska sluta knådning

 1. 1
  Betrakta texturen. Degen börjar klibbig och lumpy, men efter 10 minuter av knådning det bör vara blank och slät. Det bör vara klibbig vid beröring med en elastisk känsla. Om några klumpar eller klibbiga delar kvarstår, fortsätt knåda degen.
 2. 2
  Testa om degen håller sin form. Forma degen till en boll och låt den sjunka till din arbetsyta. Fick bollen formen stanna intakt? Om degen är klar, bör den hålla sin form.
 3. 3
  Nyp degen. Degen blir fastare när du knådar den, precis som linda en fjäder gör mer slingrande svårare. Nyp lite deg mellan fingrarna. Om det är klart, kommer det kännas som en örsnibb. När degen petade bör den fjädra tillbaka i form.
 4. 4
  Fortsätt receptet. De flesta recept instruera dig att låta degen jäsa på en varm plats under några timmar efter den första knådningen är klar. När den har fördubblats i storlek, kan du behöva slå degen ner och knåda den i några minuter, låt den jäsa igen innan gräddningen.
  • Om du knådade degen tills den var fast, spänstig och glänsande, bör ditt bröd ha ett krispigt skorpa med en mjuk, seg interiör.
  • Om degen inte var ordentligt knådade, kommer brödet bli tuff, tät och lite platt.

Tips

 • Cool, torra händer är bäst för knådning.
 • Tillsätt mjöl som behövs för att hålla degen fastnar. Generellt, om du gör bröd, har du lagt tillräckligt med mjöl när degen oftast slutar klibba till styrelsen. Beloppet kommer att variera något beroende på fukt i limpan. Om du gör något annat, såsom kakor, tillsätt mjöl enligt receptet plus bara tillräckligt på utsidorna för att hålla den inte fastnar alltför dåligt.
 • En degskrapa kan göra rensningen lättare. Allt med en rak men ganska trubbiga kanten kommer att göra.
 • Tid din knådning, särskilt om receptet föreslår en tid. 20 minuter kan tyckas som en lång tid att göra samma repetitiva aktivitet. Inte klippa det kort.
 • För enklare rengöring, speciellt med kladdig deg, bära latex engångshandskar vid knådning.
 • Försök att inte riva degen, bara sträcka ut den.
 • Skilj mellan bröd mjöl (för recept med jäst) och konditorivaror mjöl (för recept utan jäst). Den förstnämnda kommer att hjälpa dig att bygga gluten. Distinktionen är viktigare för hela vetemjöl än det är för vitt eller oblekt mjöl.
 • För varje bakelse inte använder jäst, bör du knådar förmodligen bara tillräckligt för att få en slät, jämn konsistens och fullt blanda ingredienserna. För bröd, vill du bygga gluten, men gluten i recept utan jäst kan göra dem tuffa.
 • Det är mycket svårt att över-knåda för hand. Det är definitivt möjligt att över-knåda med en mixer, men.