Wki

Hur man odlar spenat

I klimat där du kan fortsätta att odla grönsaker genom vintern, kan ett trevligt gäng spenat vara precis biljetten för en färsk veggie fix från trädgården som de kalla rasar runt omkring dig. Här är några tankar på att odla den i din trädgård från hösten genom vintern och till våren i kallare tempererade regioner.

Steg

Hur man odlar spenat. Se till att du bor i ett tempererat klimat.
Hur man odlar spenat. Se till att du bor i ett tempererat klimat.
 1. 1
  Se till att du bor i ett tempererat klimat. Om det är för kallt under vintermånaderna, det finns inte en chans att odla spenat. Om det är för varmt, kommer spenaten växer inte. De optimala temperaturer för groning av spenat frön är 7 º C - 24 º C. Spenat frön kan sås sensommar och tidig höst. Spenat kan fortsätta att sås hela året för att ge en kontinuerlig tillförsel under förutsättning att temperaturen för groning är bra.
 2. 2
  Beså spenat frön. Plantera frön i klumpar ca 20-30mm isär varje sätt.
 3. 3
  Täck fröna till ett djup av 1 cm. Spenat växer snabbt, det kommer bara att vara 2 eller så månader från tiden för plantering av frön till skörd (något längre i kallare väder).
 4. 4
  Vatten i trädgården sängen regelbundet. Eller låt regnet göra jobbet om det regnar.
 5. 5
  Tunn klumpar ut. När plantorna är 5-7cm lång, markerar den starkaste plantan och tunna ut de klumpar genom att ta bort de svagare. Om du siktar på att ge tillräckligt för en genomsnittlig familj, siktar på att ha ca 12-15 plantor växer.
 6. 6
  Sås var tre till fyra veckor, om du vill ha en kontinuerlig tillförsel av spenat under hela året.
 7. 7
  Håll spenat väl mulched. Spenat gillar att hållas fuktig, så vattnet det väl och använda kompost för att behålla fukten. Spenat gillar också kväve, så mata den på lämpligt sätt. Den kompost kommer också hjälpa till att hålla bladen rena från smuts.
 8. 8
  Skörd genom att skära av hela anläggningen på marknivå. Alternativt kan enskilda bladen plockas successivt. Om du gör detta, låt 04:56 stjälkar i mitten och anläggningen kommer att fortsätta att producera för ett par veckor längre. Även spenat är som absolut bäst att äta så snart som möjligt efter plockning, kan den förvaras i kylskåp skarpare i upp till en vecka.
 9. 9
  Färdigt.

Tips

 • Var medveten om att rå spenat blad krymper mycket när kokta, så plocka en hel del för en ordentlig måltid! Också notera att det redan finns en hel del vatten i bladspenat, så de brukar inte kräver tillsats av mer vatten för matlagning när ångande, wokning etc. och det vatten som används för att rengöra bladen kommer att vara tillräcklig.
 • Sjukdomar som kan påverka spenat inkluderar bladmögel och brun eller svart blad spotting.
 • Överväg att använda ogräsbekämpning sprayer för att förbättra din avkastning.

 • Spenat är en ganska härdig gröda men det kan drabbas av fukt-röta när gro i en fuktig vinter. Undvik detta genom att använda utsäde korgar att gro och sedan överföra plantor till trädgården.

Saker du behöver

 • Spenat frön
 • Trädgård utrymme, bearbetad jord