Wki

Hur man odlar gräs från frön

Har du en helt ny gräsmatta, eller en full med nakna fläckar av smuts? Växande gräs i en gård ger marktäckare och skyddar marken från erosion, utöver accenting ditt hem med naturlig skönhet. Lär dig hur du väljer ut rätt gräsfrö för din region, plantera fröet korrekt, och hjälpa den att växa in i en frodig matta av gräs.

Steg

Hur man odlar gräs från frön. Forskning typer av gräs som växer bra i din region.
Hur man odlar gräs från frön. Forskning typer av gräs som växer bra i din region.

Välj en typ av gräs

 1. 1
  Forskning typer av gräs som växer bra i din region. Vanligaste gräs delas in i två kategorier: svala årstiden gräs och varma gräs säsongen. Det är viktigt att ta reda på vilken kategori växer bäst där du bor för att du har en frisk gräsmatta hela året.
  • Svala säsongen gräs planteras i sommar eller tidig höst, och de har en kraftig vegetationsperioden i mitten till slutet av hösten. Dessa gräs tenderar att växa bättre i nordliga områden med kalla vintrar och milda somrar. Svala säsongen gräs innehålla följande:
   • Ängsgröe, en fin, mörk grönt gräs som växer bra i skuggan.
   • Rörsvingel, ett lågt underhåll gräs som är kurs i konsistensen.
   • Engelskt rajgräs, ett medium-texturerat gräs som växer bra i full solen.
  • Varma årstiden gräs planteras på våren, och de växer frodiga och friska under sommaren. Dessa gräs växer bäst på platser med sena, milda vintrar och varma somrar. Varma årstiden gräs innehålla följande:
   • Bermuda gräs, ett fint gräs som gör bättre i full sol än skugga.
   • Zoysia gräs, ett medium-texturerat gräs som håller upp bättre än de flesta varm-säsong gräs under vintern.
   • Augustinus gräs, en kurs gräs som inte kommer att överleva vid kall väderlek.
 2. 2
  Bestäm vilken typ av gräs växer bäst i din trädgård förhållanden. Förhållandena i din trädgård kommer att påverka hälsan hos ditt gräs så mycket som klimatet i din region. Hundratals sorter har tagits fram för att växa i specifika miljöer. Tänk på följande variabler när man väljer en typ av gräs:
  • Har din gård god dränering, eller är det en benägenhet att bli uttorkad? Vissa frön har utvecklats för att överleva i vattendränkt jord, och andra är utformade för att vara motståndskraftig mot torka.
  • Har din trädgård en hel del skugga, eller kan det bli full sol? Välj ett frö som verkar passa bäst med din gård villkor.
  • Är du plantera gräs för dekorativa ändamål, eller vill du kunna gå ute i bara fötter? Vissa gräs är vackra men naturligtvis vid beröring, och andra är mjuka och perfekt för slappa utanför.
  • Hur ofta vill du klippa din gräsmatta? Vissa gräs växer snabbt, och behöver uppmärksamhet varje vecka eller två, medan andra kan vara ifred längre.
 3. 3
  Källa din gräsfrö. Du kan köpa gräsfrö på hem och trädgård butiker eller online. Se bara till att du köper från en känd källa. För ett otränat öga ser alla gräsfrö likadana, och du vill vara säker på att du får vad du betalat för i stället för en billigare typ av gräsfrö eller ens ogräsfrön.
  • Räkna ut hur mycket gräsfrö du behöver. Varje typ av utsäde ger en annan mängd av täckning, så efter att du beräkna kvadratmeter av det område där du plantera gräs, prata med säljare på hem och trädgård eller gräsmatta vård butik för att fråga hur mycket frö du behöver att köpa.
  • Vissa frö säljare erbjuder online räknare gräsfrö för att hjälpa dig att beräkna hur mycket frö du behöver.

Förbered din jord för plantering

 1. 1
  Tills det översta lagret av jord. Att bryta upp det översta lagret kommer att göra det lättare för gräsfrön att slå rot. Om du har ett stort område att täcka, köpa eller hyra en jord rorkult som du kan rulla över gräsmattan för att bryta upp jorden. Om du har ett mindre område att täcka, kan du använda en kratta eller hacka istället.
  • Som ni till, bryta upp stora klumpar av smuts så att jorden är jämn och ganska fin.
  • Ta bort stenar, pinnar och annat skräp från gräsmattan.
  • Om du lägger till mer frö till en gräsmatta med kala fläckar, använd en rorkult eller kratta för att bryta upp jorden i de kala fläckarna. Klipp resten av gräsmattan så kort som möjligt.
 2. 2
  Nivå marken. Om det finns fläckar i din trädgård som pool med vatten när det regnar, de måste jämnas ut. Gräs frö planteras det inte kommer att överleva om det är under vatten under långa tidsperioder. Nivå marken genom att lägga matjord till de låga platserna och fördjupningar. Kör manöverarmen över området för att jämna ut det runt kanterna och blanda den med den omgivande jorden.
 3. 3
  Gödsla marken. Gräs växer mycket bättre i gödslad jord, speciellt om du arbetar med en gård som har planterats med gräs många gånger under åren. Köp ett gödselmedel speciellt framtagen för att hjälpa gräset att växa.

Plantera fröet

 1. 1
  Scatter fröet. Om du har ett stort område att täcka, hyra eller köpa en gräsmatta spridare eller mekanisk såmaskin, som kommer att skjuta gräsfrön jämnt över gräsmattan. Om du har ett mindre område att täcka, sprida den över gräsmattan för hand.
  • Använd den mängd utsäde gräsmattan vård expert på ditt hem och trädgård butik, eller fröet miniräknare du använt nätet, ordinerat. Det är viktigt att använda rätt mängd gräs för att garantera din gräsmatta växer jämnt.
  • Inte overseed gräsmattan. Motstå frestelsen att använda upp extra utsäde genom att sprida den över gräsmattan. Overseeded områden har tunnare gräs, eftersom plantor där måste kämpa för begränsade näringsämnen.
 2. 2
  Skydda fröna med matjord. Bred ett tunt lager av matjord över hela seedade området, antingen för hand eller med hjälp av en bur rulle. Nyplanterade frön behöver skyddas från väder och vind tills de slå rot.
 3. 3
  Vatten i marken. Sätt ditt huvud trädgårdsslang på "dimma" inställning och lätt vatten i marken. Se till att det blir ordentligt fuktig.
  • Använd inte en kraftig vattenstråle, eller du kanske tvätta gräsfrö bort.
  • Nyplanterade frön bör vattnas varje dag tills gräset har grott och växt några inches.
 4. 4
  Håll människor och husdjur utanför gräsmattan. Fröna bör skyddas från trampar under de första veckorna efter de planteras. Överväga att sätta upp en skylt eller använda string eller flaggor till rep utanför området. Om husdjur och andra djur springa lös i ditt område, kan du sätta upp en tillfällig staket för att skydda din gård från skada.

Ta hand om gräset

 1. 1
  Håll det vattnas. När gräset har vuxit några inches hög, behöver den inte vattnas dagligen. Vatten är det djupt ett par gånger i veckan, vilket gör att jorden blir ordentligt blöt.
  • Om gräset börjar brunfärgning eller ser torr, vatten det genast att föra den tillbaka till livet.
  • När det är möjligt, låta naturen ta hand om gräset. Inte vattna inte det efter ett kraftigt regn, eller det kan bli vattendränkt.
 2. 2
  Klipp gräset. Gräsklippning faktiskt hjälper det växa tjockt och friskt. Om det blir för högt, kommer det att bli reedy och tufft. Klipp för första gången när gräset är 4 inches tall. Fortsätt att klippa när gräset når denna höjd.
  • Om du lämnar gräsklippet på gården efter klippningen, fungerar de som en naturlig kompost och hjälpa gräset att växa sig starkare.
  • Överväg att använda en push cylinderklippare, snarare än en motorgräsklippning. Push rulle gräsklippare är bättre för hälsan hos ditt gräs, eftersom de knipsa det prydligt istället riva och strimla den, vilket ger det mer mottagliga för sjukdomar. Plus, driva rulle gräsklippare lämnar gräsmattor ser professionellt välskötta, och att de inte släpper ut föroreningar.
 3. 3
  Gödsla gräsmattan. Efter cirka sex veckor, när gräset är frisk och lång, ge den en annan tillämpning av gödselmedel speciellt framtagen för att odla gräs. Detta kommer att säkerställa att det fortsätter att växa bra för resten av säsongen. Planera för att befrukta det i början av sin växande säsong varje år.

Tips

 • Om du återsådd en ojämn gräsmatta, försöka fastställa varför gräset inte är det i första hand. Är det ett problem med erosion? Dålig jord? Torka? Flood? Svaret på den frågan skulle kunna göra en enorm skillnad i hur du närmar processen gräs sådd. En lokalt baserad gräsmatta specialist kan ge dig bra information om detta ämne.
 • Fåglar älskar att se människor ut sprider gräsfrö. Det betyder i huvudsak att varje bryter du tar medan sådd är en möjlighet för en fest för gratis. Ju tidigare du får fröet ner och under ett lager av jord, desto bättre chans har du att hålla frön i det angivna området.

Varningar

 • Se till att minimera gångtrafik över nyplanterade gräsmattan. A £ 150 vuxna går över kan det lätt tvinga utsädet i marken så djupt att det inte kommer att kunna komma upp.

Saker du behöver

 • Gräsfrö
 • Gödselmedel
 • Matjord
 • Tiller eller frö spridare (tillval)
 • Gräsklippare
 • Trädgårdsslang