Wki

Hur att växa bambu från frö

De flesta arter av bambu producerar endast utsäde ungefär en gång i en lång mansålder. Och de flesta arter producera utsäde över hela världen inom loppet av några år. Därför kan du ha endast en eller två möjligheter att plantera några särskilda art av bambu och det kommer att vara värt att gå lite överbord försöker få det rätt. Om du får en chans, här är steg för att få ut det mesta av alla bambu frön du förvärvar.

Steg

Hur att växa bambu från frö. Köpa eller göra en mini-växthus med torv pellets som plantering mediet.
Hur att växa bambu från frö. Köpa eller göra en mini-växthus med torv pellets som plantering mediet.
 1. 1
  Köpa eller göra en mini-växthus med torv pellets som plantering mediet. "Jiffy" gör en som håller 72 pellets och kostar ca 5€ USA. Plantskolor eller trädgård leverans butiker kan ha andra alternativ också.
 2. 2
  Lägg ett lager av pellets i en flatbottnad tårta pan. Ta en kastrull med vatten till en koka och häll vattnet långsamt över dem för att expandera dem. Kokande vatten inte bara fungerar bättre att utöka dem, men kommer att ha någon sterilisering värde för att minska graden av plantan misslyckande. Upprepa detta steg tills du har alla pellets du behöver redo.
 3. 3
  Sätt pellets tillbaka till mini-växthus. Beroende på hur våt de fick, kan du behöva lämna toppen av för ett par dagar för att låta dem torka ut lite. Sogginess är inte bra, och pelletsen håller vattnet riktigt bra. Det ideala är att pelletsen är fuktig, men inte blöt.
 4. 4
  Blötlägg frön i omkring 85 ° F (30 ° C) vatten under 24 timmar. Se till att det inte blir för varmt, eftersom temperaturer över 105 ° F (40 ° C) kan döda dina frön. Svalare temperaturer kommer dock inte att skada fröna, men kan fördröja groningen av några dagar.
 5. 5
  Använd ett spett eller chopstick till öppna och grov upp den övre delen av torven pellets.
 6. 6
  Sätt bara ett frö i mitten av varje pellet. Eftersom bambu frön är sällsynta och dyra, vill du inte riskera att få två spira i samma pellets och har att förlora en av dem.
 7. 7
  Tillsätt en liten mängd av "plantor mix"? skriver planteringsjord över toppen av dina frön. 1/8 till? Tum (2 till 5 mm) är tillräckligt.
 8. 8
  Sätt miniväxthus på en plats där den kommer att få medellång skugga. Ett öst-vända fönstret är bra om vädret utanför är kallt, eller en måttligt skumma område utanför om vädret är bra. OBS: När du uttryckte det, borde det inte bli för mycket direkt solljus. Även ett miniväxthus kan snabbt komma upp till temperaturer utsäde dödande i varmt direkt solljus.
 9. 9
  Kontrollera på växthuseffekten dagligen, eftersom torv pellets kan torka ut snabbt när vattnet från stora blöta avdunstar. Innan fröna gro, kan de överleva att bli alltför torrt gång eller så. Men så snart de gror, kan de dör inom loppet av timmar, om de torkar ut. Om torv pellets börjar bli för torr, använd en sprayflaska för att dämpa dem igen. Du kan behöva så mycket som en hel skvätt per pellet för att dämpa till det inre av pelleten.
 10. 10
  Du kan se en gro inom 10 dagar från plantering, men huvuddelen av grobarhet kommer att ske efter minst 15 eller 20 dagar. Olika arter har olika grobarhet priser, så bli inte besviken för tidigt.
 11. 11
  Om någon av de groddar får lång nog att röra plasten välvda locket medan andra fortfarande igång, stötta upp locket som krävs för att förhindra att bladen från att röra det... Varje löv vilar mot locket kommer snabbt ruttnar och riskera att döda plantan.
 12. 12
  Efter ca 30 dagar, kommer de flesta av de frön som kommer att gro med denna metod har gjort det. Transplantation alla friska groddar i 4 qt. (Eller halv-liter) krukor med de kommande stegen. Men släng inte resten av fröna ännu, eftersom vi kommer jar några fler till handling genom att ändra villkoren för dem.
 13. 13
  Blanda en bra planteringsjord med ca 50% mindre bark-chip kompostmaterial. Detta gör en planteringsjord mix med mycket hög dränering som är bra för bambu.
 14. 14
  Sätt lite (1/2 tum eller 1 cm minst) av detta planteringsjord mix i krukorna.
 15. 15
  Flytta varje pellet som har en spira i en gryta och fyll runt det så att pelleten är begravd minst ¼ tum under planteringsjord.
 16. 16
  Ge krukorna en god dos av vatten. På grund av det riktigt bra dränering, oroa dig inte för mycket om över vattning.
 17. 17
  Ställ dessa krukor i en utomhus plats som blir ca 50% skugga och som aldrig blir fullständig varm direkt solljus under mer än några minuter åt gången. Dessa plantor är nu på god väg. Du kommer förmodligen att förlora ytterligare 10% av dem utan någon uppenbar anledning alls, men resten kommer att ha en bra chans att göra det till förfall.
 18. 18
  Gå tillbaka till facket för kvarvarande un-groddar och sätta plastlock åt sidan. Spara den för framtida bruk om du vill, men dessa frön och plantor har ingen mer användning för den.
 19. 19
  Om din mini-växthus facket har ett löstagbart plast liner som hjälper till att organisera de pellets, ta ut det och göra flera dräneringshål i botten av ofodrad facket.
 20. 20
  Sätt alla pellets tillbaka utan fodret. Space dem grovt jämnt, och hålla dem på samma sida uppåt som förut... Frön till toppen.
 21. 21
  Fyll i runt pelletsen med fröplanta mix typ planteringsjord, och högen den upp för att täcka toppen av pelletsen med omkring? Tum (5 mm).
 22. 22
  Placera detta fack utanför på medellång till full sol, kontrollera den dagligen för att hålla den fuktig men inte alltför blöt. På grund av att ta bort kupolen och den ökade sol, räkna med att behöva vatten nästan varje dag. Det är nog bra att byta till en regelbunden vattning kan på denna punkt, eftersom du kan ge det en mer normal dos av vatten.
 23. 23
  Förhoppningsvis kommer du att se en helt ny uppsättning av plantor börjar komma upp under de kommande veckorna. Eftersom dessa börjar ser redo, ta dem tillbaka till steg 12 och få dem transplanteras.

Tips

 • Jag har gjort kontrollerade experiment med plantan jord, stenull, torv pellets, sand, och variationer och kombinationer av dem alla. Under samma förhållanden, var torvpellets överlägset mest framgångsrika. Och det är inte bra att ha växter gror bara att skada deras ömtåliga barn rötter och samtidigt separera dem. Torvpelletar undviker också detta problem, vilket gör dem en mycket bra lösning.
 • eBay är ofta en bra källa för utsäde, men du måste vara medveten om var de kommer ifrån (se den första varningen nedan). Alternativt, gå bambu relaterade grupper som kan hittas på http://groups.yahoo.com eller. Många amatör trädgårdsmästare är glada att dela sina frön med andra entusiaster.
 • Det är svårt att undvika att få pelletsen fuktig när första expanderar dem. Försök att bara lägga tillräckligt med vatten för att få dem att expandera utan att bli alltför mättade. Och tänk på att de inte behöver vara perfekt utvidgas för att bli en bra och effektiv odlingssubstrat.

Varningar

 • För den första vintern i kallare klimat, kommer plantorna behöver skydd. Plantera i krukor i marken och ge en tum eller två av kompost. Ge dem inte mer kompost än så, eftersom det kommer att uppmuntra möss att flytta in och senare för att äta upp från din bambu.
 • I riktigt kalla klimat eller för mindre härdiga arter, kan de behöva tillbringa sina första vintern inomhus eller i växthus. Men kom ihåg att de behöver lite vatten även på vintern, så att inte bara sätta dem i ett växthus och glömma dem!
 • För den andra omgången av transplantation där pelletsen har täckts med jord, vara särskilt försiktig med dessa för att undvika att skada rötterna. Den planteringsjord ger dem möjlighet att skicka rötterna ut i närliggande pellets.
 • Import av döda bambu produkter, inklusive stubbar, i vissa länder är olagligt på grund av behovet att kontrollera spridningen av bambu skadegörare och / eller sjukdomar. Var noga med att följa alla tillämpliga lagar vid förvärv bambu frön.
 • Räkna inte mer än 30% av fröna att någonsin faktiskt gro. Och bli inte orolig om 20% av dem som dör strax efter fram ur jorden. Du bör också inte oroa dig om 10% eller mer av ditt transplanterade plantor sakta vända brunt och dö. Tyvärr är detta normalt för många arter av bambu. Om du hamnar med 2 friska växter för varje 10 frön du planterar, gör du bra. För vissa arter är det ännu mycket värre än detta.

Saker du behöver

 • 10 eller flera bambu frön. (Någon mindre och det finns en god chans att du inte kommer att få åtminstone en frisk planta.)
 • En flatbottnad tårta pan.
 • 1 liter eller så kokande vatten.
 • En mini-växthus, vilket är bara en plantering fack med en plast kupol lock.
 • En burk med vatten och en varm (men inte het) plats att uttrycka det.
 • En torv pellets per frö som du tänker plantera.
 • Ett spett eller en pinne.
 • 1 eller flera liter "plantor mix"? skriver planteringsjord.