Wki

Hur lösa katt frågor kattlåda

Om din katt inte använder kattlådan, kan det finnas en massa olika anledningar, men tack och lov, de kan alla lösas med lite omsorg och uppmärksamhet. Eliminering sjukdomar hos katter kan föras på av ångest, medicinska tillstånd eller placering av kattlådan. För det mesta, är frågan lätt att lösa med lite ansträngning och tålamod.

Steg

Hur lösa katt frågor kattlåda. Observera placeringen av facket.
Hur lösa katt frågor kattlåda. Observera placeringen av facket.
 1. 1
  Observera placeringen av facket. Placering av kattlådan kan vara problemet. Katter gillar inte att exponeras när man gör sina affärer eftersom det är en tid av utsatthet. Om kattlådan är ett område med hög trafik, som i massor av människor och andra djur som passerar regelbundet, kommer det inte att vara tillräcklig sekretess. Å andra sidan, om kattlådan är placerad någonstans långt borta eller någonstans obehagliga, t.ex. bakom en bullrig apparat eller väg ner i källaren där dörren håller stänga och inte tillåter åtkomst, kommer katten känns inte som läget är tillgänglig och kommer att undvika det. Prova att flytta kattlådan borta från högtrafikerade områden, bort från bullriga apparater, och i ett område som är lätt att komma åt med sekretess. Om placeringen av kattlådan är problemet, kan detta lösa problemet.
  • Täckt kattlådor kan lösa frågan om privatlivet stor del av tiden. Men dessa måste vara lätt att komma åt med katten och de behöver regelbunden rengöring även om du inte kan se vad som bygger upp inuti! Också inse att vissa katter som en huva och andra inte, så titta på din katts reaktion noggrant.
  • Titta på hur nära mat och vatten skålar är kattlådan. En katt älskar renhet lika mycket som den älskar privatliv och om facket ligger nära det område där den matar, är katten sannolikt att vända nosen upp på att använda toaletten. Prova och se till att lådan är så långt borta från mat och vatten skålar som möjligt.
 2. 2
  Kontrollera storleken på kattlådan jämfört med din katt. Är facket för stort eller för litet för din katt eller kattunge? Tänk om problemet logiskt - om du har en liten katt, kan det inte kunna komma in och ut ur facket och om det finns för många katter eller en stor katt med en liten bricka, kan det vara för trånga och därför kan din katten inte kommer att vilja använda den.
 3. 3
  Betrakta det substrat som används i kullen facket. Medan människor kanske gillar deodoriseras kull med den söta doften av lavendel fläktade ut, kanske kattens känsliga luktsinne bara tänka raka motsatsen. Varje kull med en stark deodorant lukt har potential att sätta upp en katt från att använda den. Dessutom är typen av substrat viktigt. Vissa katter föredrar sandiga typ substrat, liknar vad de skulle använda utomhus. Andra katter kan inte följa den klumpar skräp som fastnar mellan sina tassar och klor. Prova olika typer av substrat om du misstänker att detta kan vara orsaken och se vilken som din katt föredrar.
  • Om du ändrar underlaget och din katt är ännu mer främmande för att använda det, inser att katter inte bryr sig mycket om förändring. Det kan tyda på att underlaget är okej men något annat är en fråga.
  • Vad är "god kvalitet" kullen kan bero på den enskilda katten. Be din veterinär om råd.
 4. 4
  Tänk golvet nedanför kattlådan. Stödet under kattlådan betyder lika mycket som substrat. Om kattlådan är på en hal yta som hotar att ta din katt till en bild varje gång han täcker upp sin verksamhet, han kommer inte att gilla det. Det är vanligt att sätta plastmattor i kattlådor att förhindra röran från att gå in på andra golv. Problemet med detta är att många katter inte gillar det, speciellt om det är halt eller osäker under foten. Försök att ta bort hala ytor underifrån facket eller flytta brickan till en halkfri yta på huset och se om detta förbättrar saker.
 5. 5
  Ändra strö regelbundet. Bilden av kullen fylld med katt avföring är grov nog, föreställa sig vad det skulle vara för katten att behöva spendera tid tiptoeing runt den. Avlägsna katt avföring regelbundet och byta strö regelbundet så att det förblir fräsch och ren. När allt är de tassar som vandrar i kattlådan kommer att vara i ditt knä snart.
 6. 6
  Ta befolkningen katten hushållet beaktas. Hur många katter har ni använder ett fack? Det optimala förhållandet mellan kattlåda till katten är en bricka per katt. Och varje kattlåda bör placeras på en annan plats, helst i ett annat rum.
 7. 7
  Om du har provat alla ovanstående till ingen nytta, kan det finnas en underliggande sjukdom eller beteendemässiga problem som orsakar din katt för att undvika kattlådan. En hankatt tenderar att kissa var som helst i hemmet om den behöver kastrering (han markerar sitt territorium på samma sätt som människor sätta upp stängsel) och både han-och honkatter ska associera lådan med smärta när de får en urinvägsinfektion ( cystit) som återigen kommer, stoppa katten använder det ibland. Om allt annat misslyckas, är det dags att besöka din lokala veterinär och kanske se om det finns ett medicinskt problem.
  • Om din katt är rädd, kan du ha ett beteendeproblem. Elimination störningar kan vara ganska komplicerat i termer av underliggande känslomässiga problem och en del att reda ut om orsakerna måste titta noga på sammanhanget, något som kan förändras vid olika tidpunkter. Till exempel, om din katt bajsar på ytterdörren, kanske han såg en främmande katt utanför och det är en rädsla gest. Förutsätt inte att en katt gör någonting för att medvetet provocera dig, det finns alltid en anledning bakom kattens beteende som är baserat på deras behov av att känna sig trygg. Tala med ett djurs beteende expert.

Tips

 • Se till att du försöker alla steg för att se om du kan övertyga din katt att använda kattlådan igen. Det kan även vara värt att försöka omskola din katt.
 • Honkatter kan markera revir genom att urinera även om de har upplevt trauma. Det är inte vanligt, men det kan hända.
 • Ge inte upp hoppet och absolut inte ge upp på din katt. Det faktum att katten kissar i hela ditt hem är inte nödvändigtvis din katts fel, ofta människor inte ser saker och ting som en katt gör och vi gör saker som leder till ångest för katten.
 • Om katten kissar på dig, kan detta vara ett tecken på att förändringar har skett som har upprört din katt, till exempel en släkting, housemate eller älskare flyttar in i ditt hus och till synes tar dig bort från din katt. I det här fallet, är katten markerar dig som sin egen. Detta kan fixas med ångest medicinering, tala med din veterinär.

Varningar

 • Aldrig skrika eller smack din katt om han inte använder kattlådan. Detta kommer att göra katten ännu mer svarar och kommer att förstöra den relation som du har med det. En katt som upplever fysisk skada eller högt skrika från dig kommer inte längre att lita på dig och kommer att frukta alla framtida interaktioner.
 • Om din katt är att undvika att gå på toaletten tillsammans, det finns en stor chans att det lider med en urinvägsinfektion eller liknande problem så se till att du söker läkare för ditt husdjur.