Wki

Hur fågelskådning

Du hör förmodligen fåglar varje dag, men kan du berätta en fågelsång från nästa? Fågelskådning, eller fågelskådning, är en alltmer populär hobby i många delar av världen. Ge sig ut för att leta efter och lyssna på olika arter av fåglar i din ort kan vara både berikande och avkopplande. Allt du behöver är en kikare, en field guide, och en vilja att observera.

Steg

Hur fågelskådning. Hitta andra fågelskådare.
Hur fågelskådning. Hitta andra fågelskådare.
 1. 1
  Få en kikare. Ett par med rimlig förstoring (t.ex. 7x eller 8x) och lägre vikt fungerar ofta bättre i röriga miljöer som skog eller skogsmark. Högre förstoring (10x eller 12x, och tyngre vikt) glasögon är bättre för öppet land och våtmarker fågelskådning, men vissa människor kommer att finna dem svårare att handen håller och därför drabbas av en mer skakig bild.
  • Välj mellan Porro prismor eller prismor tak. De flesta seriösa fågelskådare använder bästa prismor range tak, såsom Swarovski EL, Leica Ultravid eller Zeiss Victory FL-serien, den toppmodeller modellerna använder denna design som den är mer kompakt och mer bekväm att använda. Billig kikare är generellt porroprismat, billiga tak prismor (speciellt de utan fas beläggning) i allmänhet undvikas.
  • Också ta hänsyn till kikare remmen. När du går in i fältet, kommer du vara klädd i en dödvikt på halsen i timmar åt gången, så se till att remmen är breda och bekväma. Vissa fågelskådare använder en sele som fördelar vikten på axlarna och ryggen i stället för till nacken.
  • Kalibrera din kikare innan du går fågelskådning.
 2. 2
  Få en field guide. En del människor föredrar de guider med illustrationer eftersom fotografierna kan leda till förvirring på grund av dålig belysning, blixt, kroppshållning, etc. Ta för vana att studera fåglarnas vanor, samtal och märken fältet innan fågelskådning. På så sätt kommer du vara redo att identifiera en viss fågel det ögonblick du ser det.
 3. 3
  Hitta andra fågelskådare. Om du verkligen gillar fågelskådning, söka på nätet för fågelskådning grupper och kapitel nära dig. Många bly fågel promenader som du kan delta. Kontakta lokala universitet eller parker för att ta reda på om klasser eller promenader som erbjuds. Ju fler uppsättningar ögon och öron finns, desto fler fåglar hittar du, särskilt om du går med fågelskådare som är mer erfarna än du är.
 4. 4
  Börja fågelskådning på morgonen, när fåglarna söker efter mat, och lyssna. Merparten av tiden, kommer du vara omgiven av fågel samtal och sånger, men kommer inte att ha en enda fågel i sikte. Leta efter rörelse i träden, och ta med kikaren för ögonen. Försök inte att hitta fågeln genom din kikare.
  • Om du inte kan gå till fåglarna, ta fåglarna till dig. Att sätta upp fågelholkar och hålla dem fylld med färska fågelmat är ett effektivt sätt att locka fåglar till din egen trädgård. Göra lite läsning för att avgöra vilken typ av foder kommer att locka alla typer av fåglar du är särskilt intresserad av att observera. Solrosfrön kommer att locka en hel del sorter och kan vara trevligt att börja med. Du kan också installera en fågel fontän. De flesta saker som kan hålla grunt vatten kommer att göra! Köra eller droppande vatten speciellt intresserar fåglar.
  • Klä på lämpligt sätt, som du skulle för. Färger som smälter in i det omgivande landskapet kommer att bidra till att stoppa fåglar från att undvika din närvaro.
  • Fortsätt tyst. Högt talar eller skrattar kan orsaka fåglar att fly innan du ens komma nära. Sätta på telefonen vibrerar också hjälper.
 5. 5
  Identifiera fågeln du har upptäckt i din field guide. Du kommer att finna att fåglarna håller sig till vissa områden --- range kartorna visas i din field guide. Fokusera inte på färg, eftersom detta enbart kan leda till felidentifiering. Fokus på form, storlek, teckning, hållning, uppträdande, etc. Titta platser där fältet markeringar är normalt, liksom vingband eller stjärtfjädrar.
  • Om du har tid, och om du är intresserad av att ha en visuell registrering, ta en bild av fågeln. Detta kan vara svårt när man är nybörjare, särskilt eftersom du måste använda en kamera på ett stativ tillsammans med ett teleskop eller kikare (en företeelse som kallas digiscoping) för att få iväg något skott.
  • För att hitta mer och olika fåglar, kanske du vill planera resor till olika livsmiljöer: skogar, Vadehavet, sjöar, floder, fält / ängar. Så småningom kanske du vill planera resor ännu längre till platser som är värd fåglar du sannolikt inte kommer att se i närheten av ditt hem.
 6. 6
  Skapa ditt "liv lista". Detta är en lista över varje fågelart du har sett. Så småningom kan du gå vidare till att skapa diverse andra listor: yard listor, månad listor, årets listor, statliga listor, etc. och du kan börja "ryckningar" (UK) eller "jagar" (US) - det är, reser så du kan få syn på en sällsynt fågel för att lägga till din lista. Skriv ner de fågelarter, kön (om du kan berätta), plats och datum.
 7. 7
  Respektera fåglarna. Fågelskådning etikett och etik är viktiga i att se till att så fågelskådning blir mer populärt, är fåglarnas livsmiljöer inte störs. Några riktlinjer som föreslås av Europeiska Fågelskådning föreningen är:
  • Betonar inte fåglarna med inspelningar eller artificiell belysning.
  • Bli inte för nära bon, häckande kolonier, tillhåll, områden display och viktiga platser utfodring, din närvaro kan störa fåglarnas aktiviteter.
  • Respektera privat egendom.
  • Undvik reklam närvaron av en sällsynt fågel, om det kan resultera i habitat störning.
  • Lockar inte fåglar till områden där de är i fara, till exempel om din katt planer på att äta dem till lunch.

Tips

 • I tempererade zoner, är den bästa tiden att gå fågelskådning på våren och hösten när fåglar flyttar.
 • När du blir mer erfaren, överväga att delta i en fågel folkräkningen att hjälpa forskarna lära sig mer om fågelpopulationer och migration.
 • Ställ ut fågelholkar! Det är det bästa sättet att titta på fåglar utan att flytta hemifrån.
 • Vissa fåglar ser liknande så var inte säker på vad fågeln du tittar på.
 • Du kanske vill gömma sig i ett tält för att göra fåglarna mindre medvetna om er.

Varningar

 • Fortsätt tyst medan fågelskådning såvida du inte är i ett område med höga halter av björnar...
 • Vissa fåglar kan attackera dig om du kommer för nära, såsom svanar.
 • Under migration, inte "pish", eller locka fåglar genom att göra ljud som efterliknar de tongångar som små fåglar gör när de "mob", eller trakassera, rovdjur. Detta understryker den redan försvagade fågeln, och kan bidra till sin död.

Saker du behöver

 • Kikare
 • Field guide
 • Anteckningsbok och penna för att spela in dina observationer och anteckningar
 • Lämplig klädsel (för säsongens väderförhållanden)
 • Gummistövlar (du kan behöva gå ner en bäck)
 • Snacks (du kan få hungrig. Ta inte med krispigt tilltugg, eftersom de skrämmer fåglarna borta)