Wki

Hur att växa wasabi


Wasabi (japansk pepparrot) [Wasabia japonica] odlas av två metoder: fältet översvämmade eller. Troligtvis i din egen trädgård kommer det att vara lättast att odla den i marken, men om du har möjlighet att växa hydroponically är dina val breddas. Denna artikel fokuserar på marken metoden, hydrokultur metod är svårare och kräver specialistkunskaper (men gärna lägga detta till artikeln om du har kompetens!).

Steg

Hur att växa wasabi. Se till att du har ett område av jord som är väl dränerad och avlopp lätt.
Hur att växa wasabi. Se till att du har ett område av jord som är väl dränerad och avlopp lätt.
 1. 1
  Se till att du har ett område av jord som är väl dränerad och avlopp lätt. Jord-odlat wasabi tolererar inte ha våta fötter. Wasabi föredrar skuggade områden.
 2. 2
  Lägg ett generöst utbud av till marken och arbeta igenom det.
 3. 3
  Skaffa frön. Håll fuktig och växter inom 48 timmar efter mottagandet. Blötlägg frön över natten före plantering.
 4. 4
  Plantera wasabi frön (eller plantor om du börjar inomhus) i marken. Plantera 2,5 cm - 5 cm / 1 "- 2" isär. Om du planterar plantor, vattna rötterna innan plantering. Vatten väl och hålla immiga dagligen. Vintern är den bästa växtsäsongen för wasabi, så hösten (höst) är den perfekta tiden att plantera.
 5. 5
  Håll väl bevattnade under de varma månaderna. Se till att jorden dränera väl. Låt inte rötterna torkar ut eller kommer de att smaka bittert.
 6. 6
  Håll väl rensat. Det bör inte finnas något behov av att spruta om du har bladlöss använda en naturlig bladlöss spray om needed.Caterpillars kan vara ett problem, så spraya med Dipel och pyrethrum krävs.
 7. 7
  Ha tålamod. Wasabi tar cirka 18 månader till två år att nå mognad.
 8. 8
  Harvest. Wasabi bör avlägsnas genom att gräva upp med en högaffel. Var noga med att få de rhizomer som innehåller den största koncentrationen av smak.
 9. 9
  Lämna några växter i jorden för att själv frö. Om förutsättningarna är de rätta (inte för varmt, torrt, etc.), när wasabi är etablerad i din trädgård, bör den fortsätta att växa bra och själv-frö kontinuerligt.

Tips

 • Wasabi frön måste förvaras fuktigt (hålla i kylskåp). När torr, tenderar de att inte växa.
 • Om du har tung jord, tillsätt lite kalk samt kompost.
 • Wasabi föredrar hög luftfuktighet och växer inte bra i torrt, mycket varmt väder. Du kanske behöver misters om du har mycket varmt väder.
 • Söka frön kan vara svårt, att hitta en bonde odla wasabi och ber om några frön. Alternativt, besök en kinesisk eller japansk livsmedelsbutik och fråga dem om de kan förse dig med frön eller plantor.
 • Förvara skördade rötterna i plastpåsar i kylen i upp till två månader efter skörd.

Varningar

 • Bladlöss som wasabi. Behandla med en bladlus spray.
 • Wasabi är benägen att sniglar, särskilt i de tidiga tillväxtstadier. Motverka och ta bort dem.
 • Svart röta kan hota wasabi växter, se till att inte lämna växterna sitter i vattendränkt jord.
 • Wasabi blad och stjälkar blad (bladskaft) är sprött. Eventuella avbrott eller störningar kan bromsa och stoppa tillväxten.
 • Katter kan lockas till wasabi bladen.