Wki

Hur att växa mossa

Mossor är växter som utvecklas från sporer snarare än frön. De trivs naturligt i de flesta tempererade områden runt om i världen. Även om de utvecklas i fuktig jord, kan mossor växa på alla hårda ytor, och ses ofta på bark, stenar och andra fasta områden. Eftersom mossor är utan kärlsystemet att bära vatten, måste de få fukt från omgivningen. De behöver också en tillräcklig mängd solljus för fotosyntesen skall äga rum. Japanska trädgårdsarbete medfört den estetiska användningen av mossa i ett landskap, och moderna trädgårdsmästare har sedan tagit över tanken på mossan som ett dekorativt element. Eftersom mossa inte ofta säljs i plantskolor, måste du skaffa lite "starter" mossa från ett skogsområde innan man börjar på växande din egen mossa. Följande tips hjälper dig att växa mossa.

Steg

Hur att växa mossa. Leta upp en lapp eller plåster av mossa.
Hur att växa mossa. Leta upp en lapp eller plåster av mossa.

Erhåll mossa

 1. 1
  Leta upp en lapp eller plåster av mossa. Du kommer troligtvis hitta mossa i fuktiga, skogsområden som får någon sol. Som ett alternativ, kan du ha en granne eller vän som redan har trädgård mossor växer.
 2. 2
  Använd en fyrkantig spade att lyfta av en remsa av mossa (storleken på spaden om möjligt), gräva djupt nog för att tillåta en tum (2 0,54 cm) av jord för att komma med mossan.
 3. 3
  Använd en spackel för att försiktigt skrapa mossa från berghällar. Ta bort så mycket av mossa och underliggande skikt av bifogade mark som möjligt.
 4. 4
  Ta bort mossa växer på träd bark med så mycket av ytmaterial som möjligt, även om man tar del av barken vid behov. Mossan på barken kommer att behöva en del av barken s fuktig yta för att överleva.

Lay mossa

 1. 1
  Transplant din mossa i din trädgård utrymme. Hitta en plats i din trädgård som tar emot medel till tät skugga. Ett utrymme som får morgonsol och dagtid skugga är bäst.
 2. 2
  Placera din mossa i ganska sur jord. Mossor föredrar en markens pH mellan 5,0 och 6,0. Tamp ner i jorden där du kommer att placera din mossa, som lös jord kommer att hämma tillväxten eftersom mossor expandera med sporer och inte rötter.
 3. 3
  Lägga mossa på marken. Försiktigt packa in den på plats. Moss som fortfarande är fäst till en yta, såsom bark, kan placeras i din trädgård utrymme och kommer att börja propagera på egen hand.

Propagera mossa

 1. 1
  Skapa en blandning att sprida för mossa förökning. Välj ett knytnävsstora klump av friska mossa och smula den i en mixer. Lägg 2 koppar (270 ml) vardera av vatten och kärnmjölk.
 2. 2
  Blanda blandningen. Placera mixern på lägsta hastigheten och blanda tills blandningen är konsekvensen av en milkshake. Den kärnmjölk kommer att fungera som ett bindemedel för att hjälpa mossan fästa till en yta, och syrorna i det kommer att hjälpa mossan att växa.
 3. 3
  Lägg blandningen på marken där du vill att det ska synas, eller sprida den på stenar, krukor eller andra statuaries i din trädgård.

Tips

 • Eftersom mossa får sin näring från luften snarare än från marken, kan det vara lätt att underhålla och kräver ingen mat eller gödningsmedel. Det är viktigt att mossan hålls i ett fuktigt område. Efter plantering eller överföra din mossa, se till att landskapet hålls fuktig antingen genom ljus vattning, eller genom att installera en automatisk mister. En vatten-funktionen läggs till området kommer också bidra till att upprätthålla högre luftfuktighet.
 • Vid läggning mossa, prova att placera en bit kartong eller annat hårt föremål ovanpå mossan och utöva påtryckningar. Detta kommer att tillåta mossan att binda med den underliggande marken.

Saker du behöver

 • Shovel
 • Spackel
 • Blender
 • Vatten
 • Kärnmjölk