Wki

Hur att föda upp kaniner

Funderar du på avel kaniner? Detta kan vara en hel del arbete, oavsett hur gammal du är. Denna artikel kommer att berätta hur man avla kaniner av något slag.

Steg

Hur att föda upp kaniner. Endast ras från friska, glada kaniner.
Hur att föda upp kaniner. Endast ras från friska, glada kaniner.
 1. 1
  Se till att du kommer att få hem för kit innan du gör detta. Kontrollera att du kommer att ha reservdelar hutches för när barnen är avvanda, och att du kommer att ha råd med kostnaderna för avel. Också prata med uppfödare och vänner, kanske de blir kunder.
 2. 2
  Endast ras från friska, glada kaniner. Om din kanin är aggressiv eller ohälsosamt, inte rasen inte honom / henne. Avel aggressiv betyder (honor) är särskilt unrecommended, eftersom du kan behöva inspektera hennes bur eller satser (spädbarn).
 3. 3
  Sätt honan i hanens bur. En kvinnlig bur kommer att lukta som henne. Om du lägger en hane där han kommer att spendera mer tid sniffar runt än att få ner till affärer.
 4. 4
  Lämna dem ihop i 5-10 minuter. Försök vistas med dem ändå. Denna gång beror på hur lång tid det tar för mannen att avla med honan. Om honan är orolig, aggressiv eller försöker komma bort från honom, separera dem omedelbart.
  • Lämna inte kaninerna ihop permanent. Honorna kan bli gravid två gånger! Deras livmodern är en Y-form, så att de kan bära två kullar på en gång. Om det finns ett gap mellan parningar kommer båda kullar skadas som man kommer för tidigt och den andra kan vara sent. Förälderns hälsa och säkerhet är av yttersta vikt. ARBA kanin domare har rekommenderat försöker en parning en gång i veckan tills inte blir resistenta mot en manlig förskott.
  • Det finns inga fasta sätt att berätta om en kvinna är gravid, ska du inte försöka känna barn i livmodern,. Du kommer att skada dem, och det är inte en tillförlitlig teknik. Även veterinärer kan allvarligt skada barnen om de försöker detta.
  • Graviditet varar cirka 28-31 dagar beroende på rasen. Försök inte att re-mate förrän minst 40 dagar har gått sedan den senaste avel.
 5. 5
  Ge massor av extra hö och strö. (Använd inte handdukar eller fibermaterial hö fint.) Detta är för Doe för att bygga ett bo med. Du kan hitta henne päls över hela buren - detta är normalt, kommer hon plockar hennes bröst och mage att fylla boet. Detta är dock inte ett säkert tecken på graviditet som kvinnor ofta har fantom graviditeter om de övertyga sig själva att de är gravida.
 6. 6
  Ge DOE lugn och ro. Lyft inte upp henne om du inte absolut måste, och om du gör, inte lyfta henne genom hennes mage!
 7. 7
  Mata doe mer. När kits föds, ge henne så mycket torrfoder som hon gillar som utfodring kit kommer att dränera henne. Sluta inte med hennes planteras osv, men ökar inte det och sluta helt om hennes spillning lossna.
  • Lyssna efter "cheeping." Kits låter som fågelungar, och höra dem är ett sätt att tala om mamman har fött. Du kan också berätta genom att se rörelse i boet, eller om det doe har lite blod på näsan. Lämna henne till det om du gör fånga henne förlossningen, även om chanserna är alla kommer att göras och städas upp långt innan du är vaken. Bebisar tenderar att födas före gryningen.
  • DOE kommer att rengöra buren för att garantera att inga rovdjur luktar blod eller andra dofter och undersöka.
 8. 8
  Vet hur man ska behandla mamman. Om doe är glad för dig att smeka henne och agerar normalt (och du har en mycket god relation med henne), kan det vara en bra idé att släppa ut henne för lite motion (för inte mer än en timme) om hon är van vid det. Detta kommer att ge dig en chans att inspektera boet och ta bort eventuella döda kit. Försök inte att gå nära boet om DOE inte litar på dig eller blir upprörd! Hon kommer att överge kit om du gör detta och de kommer att dö om du har tur nog att framgångsrikt hand bak kiten, vilket är osannolikt.
 9. 9
  Om du bestämmer att det är säkert, låt doe ur buren. Normalt ger födelse på den täckta sidan av buren, så vara mycket försiktig när du öppnar den här sidan, eftersom boet kan vara där. Om du misstänker att doe har gjort boet på den täckta sidan, är det bästa att göra överge idén.
  • Innan du rör boet, gnugga händerna med halm från området DOE förorenar på att se till att du har hennes doft på händerna.
 10. 10
  Kontrollera temperaturen i boet. Innan du gör detta, se till att dina händer är inte kallt, och att vädret inte är kyligt. Slip ett par fingrar in i boet att kontrollera temperaturen. Om det är kallt, måste du ta bort alla döda kit och värma upp den återstående snabbt. Boet ska vara ganska varmt, som om det finns en varmvattenflaska under. Kiten kan vicka och billiga på dig, men det är normalt.
  • När du har sett till att utrustningarna är säkra och tagit bort några döda, byt boet om du flyttade den och lämna kit ensam.
 11. 11
  Kontrollera om utrustningarna dagligen, om inte din relation med DOE är inte stark nog. Alltid gör det mid morgon / eftermiddag som DOE kommer att mata dem tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Du kanske vill se mamman mata kit, men var säker på att hon inte ser dig eller hon kan sluta mata dem.
 12. 12
  Håll DOE: s rutin normalt. Låt din doe ut under dagen, men tänk på att hon kommer att ha förlorat hår på magen och bröstet, och sätta henne på vått gräs eller ute i kylan kan vara oklokt.
 13. 13
  Titta kit. Bebisarna generellt öppna sina ögon på ca 10 dagar, men vissa kommer att ta längre eller kortare.
  • De babes börjar knapra på DOE: s mat ganska snart. Detta är normalt, låt dem.
 14. 14
  Avvänja bebisar på 6-8 veckor, beroende på deras storlek. Mindre bör stanna med DOE längre än de större företagen att låta dem komma ikapp.
  • Bebisarna kan utplaceras på åtta veckor om de var avvanda då, men det är bäst att vänta tills 10 veckor.

Tips

 • Försök att komma nära honan innan avel henne. Ju bättre din relation, desto mer interaktion du kan ha med kit.
 • Ta aldrig bort runts ur boet. Runts kan blomstra ganska bra i bon, och större syskon kommer inte nödvändigtvis hindra deras tillväxt.
 • Aldrig bara hålla två kaniner tillsammans och hoppas på det bästa. Endast föda upp friska, glada kaniner, och endast efter att ha tänkt igenom det.
 • Tänk innan du föder! Skyddsrum är fulla till fullmatat med kaniner som de inte kan hitta hem till. Inte föder inte kaniner för att utbilda barnen om de faktiska omständigheterna i livet, det är vad böcker är för. Dessa lever, andas varelser som förtjänar att respekteras och älskad.
 • Kontrollera att båda kaninerna är minst 7 månader innan avel.
 • Aldrig avla för ekonomisk vinning - det kommer inte att hända. Kaniner är tidskrävande och kan vara dyra. Kaniner är inte pengar att göra, är de pengar tidskrävande. Du ska bara hålla dem för kärlek.
 • Aldrig avla en kanin, om den har någon förlust av rättigheter som kan skada bock, doe, eller byggsatser.
 • Inte inavel, detta orsakar problem, och bör inte göras.
 • Alltid mata mamma en hel del under sin graviditet. Ju mer du matar henne de fler barn hon har.
 • Låt aldrig barn vara ansvarig för en kanin! Kaniner bör ansvara för en vuxen, men barnen kan hjälpa till.
 • DOE kan vara mycket skyddande av hennes barn, så kan du försiktigt fresta henne bort från boet med en välsmakande behandla medan du kollar på kit och ta bort eventuella döda. Alltid lämna detta till den andra dagen åtminstone, aldrig på den första dagen!

Varningar

 • Få inte panik om buren ser ut som en massaker. Födelse är blodig. Det finns dock anledning att oroa dig om det doe fortfarande blöder och / eller är håglös eller framfall.
 • Många första gången mamma kommer att ha dödfött kullar, vara beredd på döda kit.
 • Om doe är i arbete ett tag, men ingen bebis visar, eller om hon kämpar, ring din veterinär. Flytta inte henne inte på uppdrag av en veterinär så hon kan bara vara att ta sin tid.
 • Aldrig avla på en kanin som är mer än ett år gammal: om hon inte redan har haft en kull, kan du döda henne.