Wki

Hur ansluta elektrisk tråd

Korrekt elektriska anslutningar kräver god elektrisk ledningsförmåga och mekanisk hållfasthet. Dessa egenskaper inte alltid går hand i hand. Här är några tips som gör att du har båda.

Steg

Hur ansluta elektrisk tråd. Ta försiktigt bort isoleringen.
Hur ansluta elektrisk tråd. Ta försiktigt bort isoleringen.
 1. 1
  Ta försiktigt bort isoleringen. Ta bara nog som krävs av kontaktdon, terminal, etc. för anslutning. En "strip mätare" ges ofta nära terminalen av enheter (strömbrytare, uttag, etc.) och bör kontrolleras innan striping isolering. På förpackningar av wirenuts och andra kontakter brukar ange hur mycket isolering bör tas bort från en tråd eller kabel. Det är mycket viktigt att inte nick tråden i isoleringen skiktning processen. Storleken av tråden är kritisk, och en nick kan skapa en hot spot närhelst kretsen är laddad. Detta resulterar platsen utvidgas och dras med varje uppvärmning och kylning cykel, och över tid, effektivt löser anslutningen. Ta bort för mycket isolering ökar sannolikheten för oavsiktlig kontakt med något annat än avsett. Oavsiktlig kontakt kan resultera i båge blixtar, chock, brännskador och även förlust av liv.
 2. 2
  Använd endast kontaktdon dimensionerad för den typ tråd. Kontaktdon, terminaler, klackar, etc. har en rating för den typ av tråd material, dvs: koppar (CU) eller aluminium (AL) och kopparbelagt - aluminium. Den kontakten kommer att bära antingen "CU" eller "AL" märket. En tredje märke, "CU / AL" indikerar anslutningsdonet är lämplig för antingen koppar eller aluminium. Aldrig blanda koppar och ledare av aluminium i en enda terminal, såvida det särskilt utformade för blandningen.
  • Dessa är oftast en speciell design som används för att ansluta en aluminium och koppartråd tillsammans så att en kort koppar bygel eller pigtail kan vara ansluten till en CU rankade terminal. Dessa var vanliga på 70-talet när aluminium ledningar användes för att leverera 15 & 20 amp kretsar i bostäder och vissa kommersiella strukturer. Det blev känt att aluminiumtråd inte var väl lämpad för anslutning till terminalerna på vanliga uttag och strömbrytare.
  • Användning av en koppar bygel kopplad mellan skruv terminal switch eller utlopp och byggnadens aluminiumtråd via särskild kontakt löst detta problem. Tillverkning av aluminiumtråd för dessa ändamål har upphört och nu aluminiumtråd och kabel tillverkas i större storlekar för anslutning till en elektrisk räckvidd, driftutrustning och andra höga nuvarande användning. Terminal betyg är för ledningar gjorda av antingen CU (koppar endast) eller CU / AL (koppar eller aluminium, men inte båda samtidigt).
 3. 3
  Använd rätt betyg sluttemperatur. När korrekt CU eller AL terminalen har valts, kontrollera att den önskade temperaturen rating av tråden är uppfyllt av terminalen. En tråd eller kabel med en 90 graders Celsius (eller C) betyg kan ha installerats för att dra fördel av den högre strömkapacitet eller "ampacity" rating som tillhandahålls via en liknande kabel med endast en betyget 75 eller 60 graders kabel isolering. Alla de poler som tråden kommer att ansluta måste uppfylla 90 grader C minimum rating också, annars ampacity av kabeln kommer att reduceras. Denna minskning kan kräva en större storlek tråd eller kabel för att ersätta den ursprungliga. Kostnad för högre temperatur terminaler ökar - samtidigt som tillgängligheten går ner.
 4. 4
  Använd terminaler rankade för storleken av tråden (er). Enkelt uttryckt, om inte annat anges, är endast en tråd får sägas upp enligt en terminal (t.ex. de på samlingsskenor, strömbrytare, uttag, etc.), inte specifikt utformad för att ansluta två eller fler (t.ex. wirenuts, split bultar, osv.) Dessutom är det inte tillåtet att dela upp strängar av ledningar eller kablar så att de kan sägas upp under mer än en terminal eller skruv. Korrekt storlek terminalen för tråd eller kabel som ska anslutas måste användas.
 5. 5
  Dra åt alla skruvar, terminaler och klackar till angiven rating. Alla dessa förutsättningar är för intet om otillräckligt tryck appliceras. Använd en momentnyckel vid behov för att få rätt tryck. Enkla anslutningar på strömställare och uttag bör göras tät - men om du är osäker är det bättre att dessa över dras åt än under.
 6. 6
  Använd en oxid hämmare på aluminium ledningar och kablar. Kommersiellt tillgängliga inhibitorer är vanligtvis säljs överallt aluminiumtråd erbjuds. Förpackningen förklarar hur man förbereder tråden och hur man ansöker. Typiskt, en nyligen avskalade tråd behöver inte vara "stålborstad" om det inte är oxiderande redan. Oxidation av aluminium metaller visas som en vit eller grå flagnande eller dammiga rester på ytan. Rengör med en tråd borste för att ta bort återstoden fullständigt. Applicera ett rejält lager oxid inhibitor över hela ytan av det exponerade aluminium. Försök att tvinga den mellan strängarna och änden av tråden. Lämna inte så mycket inhibitor på tråden så att den kommer att droppa av. Ta tillräckligt med överskott inhibitor för att förhindra att detta händer innan du sätter in i terminalen.
 7. 7
  Klipp av överflödig exponerade trådar som behövs. Det finns inget behov för en hel del av ledaren att hänga ut av en terminal. Varje del av den avskalade kabeln som inte vidrör ytan på terminalen, kontakt, etc. gör ingenting för att hjälpa till att upprätthålla ledningsförmågan hos kretsen eller dess mekaniska hållfasthet, och bör tas bort. Lämnar bara tillräckligt av tråden att vara synlig (upp till 1/4 tum) av varje klack, terminal eller split-bult så att tråden som skall bestämmas som den är ansluten mycket snabbt. Inga avskalade delen av ledarna bör vara synlig utanför wirenut typ kontakter. Den icke-ledande kjol vid den öppna änden av wirenut ger isolering till någon del av ledaren som kan ha rivits något för mycket.
 8. 8
  Byt isolering som behövs. Vissa kontakter sådan "split bultar" och "burndys" är oisolerade, och måste isoleras för att skydda dem från att av misstag kontakta andra ledare och människor. Den allmänna tumregel är att placera minst samma mängd band på dessa kontakter som är på ledningar och kablar som kommer in dem. Vinyl eltejp är inte särskilt tjock, så tjock gummifyllnadsmedel tejp avsedd uttryckligen för denna applikation kan spara en hel del tid inslagning band. Använd fyllmedlet tejp för att ge 75% till 95% av tjockleken av att kabelns isolering på kontakten och använda vinyl elektriska band till slut till 100% tjocklek. Kontrollera att banden jämnt täcka hela ytan av all exponerad metall av kontakten och sladdar eller kablar.
 9. 9
  Markera ledarna. Större kablar oftast bara finns i svart mantlad isolering. Det är viktigt att identifiera dessa ledare med färgad tejp eller färg beroende på läge. Målning sker ofta vid exponering utomhus t.ex. på Weatherhead för en elektrisk service, men bandet är fortfarande mycket populärt här också. I USA använder svart, rött, blått, identifiera kablar nätspänningen vit för jordade neutrala och grönt för utrustning grunder och obligationer i 120/240 volts system bara. Använd brunt, orange och gult för kablar nätspänning, grå för jordad neutral och grönt för utrustning grunder och obligationer i 480/277 volts system bara.

Saker du behöver

 • Kniv eller kabelskalare.
 • Skruvmejslar, Ratchet och uttag eller momentnyckel behövs som.
 • Vinyl eltejp.
 • Gummifyllnadsmedel tejp (tillval).
 • Färgad vinyl eltejp eller färg.
 • Oxid-hämmare (för aluminiumtråd).