Wki

Hur man lär sig att läsa ritningar

Blueprints är 2-dimensionella arkitektoniska konstruktionsritningar som anger storleken av en planerad byggnad, de material som skall användas i sin konstruktion och placering av dess funktioner. Arkitekter använder ritningar och skrivna specifikationer att meddela byggnadsarbetare hur byggnaden kommer att byggas. Att lära sig läsa ritningar är till nytta inte bara för byggnadsarbetare, men även för den som hyr arkitekten att utarbeta dem, så att han eller hon kan fatta mer välgrundade beslut om bygg-och renoveringsprojekt. Här är hur man lär sig att läsa ritningar.

Steg

Hur man lär sig att läsa ritningar. Lär dig de tre huvudsakliga typer av ritningar.
Hur man lär sig att läsa ritningar. Lär dig de tre huvudsakliga typer av ritningar.

Ritning läsning grunderna

 1. 1
  Lär dig de tre huvudsakliga typer av ritningar. Ritningar kan delas in i tre huvudtyper: planera, höjd och avsnitt. Varje ger en särskild 2-dimensionell bild av byggprojektet.
  • En planritning är en horisontell visning av det föreslagna byggprojektet tittar ner från ovan. Vyn är vanligtvis på ett horisontellt plan 30 inches (75 cm) ovanför golvet.
  • En vy är en vertikal visning av en sida av projektet, antingen från norr, söder, öster eller väster.
  • Ett snitt är en cut-through display som visar hur något ska byggas.
 2. 2
  Vet skalan där ritningen visas. Ritningar skapas med 1 av 2 skalor: arkitektonisk skala eller teknisk skala.
  • Byggnader (eller arkitektens) skala använder mätningar i det engelska systemet för fot och tum. Sådana ritningar ritas med en viss längd uppsättning lika med en fot. Scales sträcka sig från 1/8 tum till 3 inches lika med en fot.
  • Engineering skala använder mätningar med en skalförhållande som är en multipel av 10. Detta kan vara antingen metriska mätningar eller mätningar i fot och decimal delar av en fot.
  • Några ritningar använder en engelsk enhet skala med metriska konverteringar, detta kallas dual-dimensionering. Övriga ritningar använder endast metriska enheter.
 3. 3
  Förstå de symboler som används för att representera komponenterna i ett byggprojekt. Arkitekter har utvecklat symboler för de enskilda delarna av en byggnad och dess omgivande grunder, så att ritningen kan förmedla en mängd information. De flesta ritningar är en legend som förklarar de symboler som används.

Olika sätt att lära sig läsa ritningar

 1. 1
  Läs böcker om ritningar. Det finns ett antal generella och handels-specifika böcker om läsning ritningar, är några av dessa publiceras av hårdvara och verktyg-tillverkande företag och andra av myndigheter, t.ex. Europa armén. Dessa böcker finns tillgängliga i pappersform och e-bok format.
 2. 2
  Titta instruktionsfilmer. Videor är tillgängliga i DVD-format och som strömmande video på Internet.
 3. 3
  Ta klasser i läsning ritningar. Blueprinting-läsning klasser finns på lokal handel skolor och högskolor, såväl som online.
 4. 4
  Lär dig att läsa ritningar på nätet. Förutom att ge tillgång till klasser och instruktionsfilmer, erbjuder Internet också ett antal webbplatser med information om att läsa ritningar.

Tips

 • När först lära sig läsa ritningar, ta din tid att läsa dem. Se över enskilda ord och symboler för att förstå deras syften innan vi går vidare till andra delar av ritningen. Du kanske vill markera enskilda delar eftersom du räkna ut deras betydelser.