Wki

Hur man handskas med påträngande, behövande mor i lagar

Försöker ditt mor-in-law att köra ditt hem som det är hennes? Ifrågasätter hon alla dina beslut och tror att hon vet allt och du vet ingenting? Har hon pråm oanmälda och tycker det är helt normalt, och vänder dövörat? Har hon gjort ditt liv hennes liv? Här är hur man ska hantera situationen.

Steg

Hur man handskas med påträngande, behövande mor i lagar. Om du inte har en telefonsvarare eller röstbrevlåda, få en (eller båda).
Hur man handskas med påträngande, behövande mor i lagar. Om du inte har en telefonsvarare eller röstbrevlåda, få en (eller båda).
 1. 1
  Sätta gränser. Låt MIL vet att hon behöver förväg ordna ett besök om din familj är upptagen. Gör inte beslut direkt. Säg "Maken & jag kommer att diskutera och komma tillbaka till dig". Om hon inte blir den punkt, ta bort hennes förmåga att tränga. Har hon en nyckel till ditt hus och använder det utan tillstånd? Om så är fallet, lugnt låta henne veta att du behöver förvarning för ett besök och be om det igen. Om hon vägrar, diskret byta lås.
 2. 2
  Om du inte har en telefonsvarare eller röstbrevlåda, få en (eller båda). Screen samtal - du ska vara den som bestämmer när du vill företaget - inte tvärtom.
 3. 3
  Var medveten om trycket dina handlingar kommer att ha på hennes fästman. Du måste vara mycket försiktig eftersom du sätter honom i en situation där han måste förneka behoven hos sin mor, och de har en längre historia än vad du gör. Prata med honom lugnt om din topp 3 frågor (inte bara gnälla om dem alla) och be om hans stöd i att förändra situationen.
 4. 4
  Tala med din man om sin roll i din relation med MIL. Helst bör han vara den att sätta gränser för hans nya familj, som hon måste acceptera vad han säger, men du och han behöver 100% överens om problemet, att de förväntningar och förhållningssätt förändra situationen. Det finns en hel del utrymme för skuld och känslomässig manipulation i dessa diskussioner. Försök att göra rätt sak av din man och respekterar hans relation med sin mor, men förklara dina behov för din familjs personliga utrymme, autonomi, och din rätt att göra egna misstag, eftersom det är ditt liv som du lever. Du är gammal nog (och klokt nog) att planera och leva era liv utan föräldrarnas inblandning.
 5. 5
  Gör en lista av hennes kränkande beteenden och komma med fungerande lösningar. Några av de beteenden kan vara direkt stötande, andra kan vara hemliga och manipulativ. Öppna ditt hjärta. Hon är inte en demon. Hon bara har svårt känslomässigt separera från sin son.
 6. 6
  Uppmuntra henne att fullfölja några av de intressen som hon har förlorat kontakten med. Försök att reparera din relation genom att gå med henne på någon av dessa aktiviteter. Hon skulle ha gett upp en hel del för att höja den man du älskar och nu är hon inte vet var att få hennes behov uppfylls.
 7. 7
  Uppmuntra hennes relation med sin make. Påminn henne om att hon har en underbar, lång relation (med någon annan än sin son!) Och fråga dem hur de har gjort det sista.
 8. 8
  Ge dem en ny roll. Kanske berättar MIL & FIL som du vill att de ska odla en speciell relation med sina barnbarn. Skulle de vilja att tänka på dem för en söndag i månaden? Detta ger dig tid att förbättra din relation med hennes fästman för att klara av de tider som MIL driver dig galen. Var noga med att ge dem med bestämmelser om livsmedel, timings och liknande och låt dem veta att om de inte kan respektera ditt föräldraskap stil besöken måste sluta.
 9. 9
  Det kommer bara vara en tidsfråga innan MIL och FIL kommer att åldras och måste lita på dig och fästman mer för fysisk och kanske ekonomiskt stöd, så försök att sätta dessa gränser och visa dem lite kärlek.

Man kan inte leva ställföreträdande genom andras liv, men mammor är ofta ombedd att göra det för att uppfostra barn och makar stöd. Hennes försöker köra ditt liv för dig är en fortsättning på vad hon har gjort under de senaste decennierna för hennes egen familj.

Du måste absolut vara försiktig med sina känslor eller du kommer att förlora stöd från din man och du måste visa upp en enad front om saker är att förändra. Om ingenting fungerar, överväga att flytta. Det kan vara en extrem steg, men lycka i din egen familj är viktigt, och det avståndet kan minimera ovälkommen drop-in besök. Men det kan också innebära utökade sova-över besöken.

Tips

 • Stoppa alla eventuella attacker på din make. Låt det bli känt att du inte kommer att sätta upp med personliga påhopp eller resor skuld.
 • Tänk på att din MIL är förmodligen codependent, och alla eller de flesta av ovanstående kan bara vara bränsle för en brand. Deal med en codependent familjemedlem
 • Försök att vara snäll, men ändå fast.
 • Gör dina behov och önskemål klar. Lägg dem i skrift och göra flera kopior. Hon skulle kunna hävda att hon "förlorade" hers eller "glömde" hon var inte tänkt att göra något speciellt.

Varningar

 • Ibland kan makarna stängs när du försöker berätta för dem att deras mor har passerat linjen. Detta kan vara ett tecken på underliggande allvarliga frågor. Om de ändå väljer att inte erkänna att ett problem har uppstått, kan det vara dags att tänka på att få en opartisk åsikt från en kurator eller vän.