Wki

Hur man använder en symaskin

Med hjälp av en symaskin är inte så svårt som det verkar. Grunderna i maskin sömnad är desamma oavsett vilken märke eller modell maskin du använder. Öva på någon skrot tyg, till en början, tills du får en känsla och samordning för att använda din symaskin. Även om det finns en hel del detaljer, kommer allt snart bli andra natur.

Steg

Hur man använder en symaskin. Placera maskinen på ett stadigt bord, disk, eller sömnad skåp framför dig.
Hur man använder en symaskin. Placera maskinen på ett stadigt bord, disk, eller sömnad skåp framför dig.
 1. 1
  Placera maskinen på ett stadigt bord, disk, eller sömnad skåp framför dig. Sitt i en stol som är en bekväm höjd för höjden på bordet. Ordna maskinen så att nålspetsen ligger på vänster och kroppen av maskinen är till höger. Du kommer att kontrollera ett par saker först och lära känna maskinen lite, så att inte koppla in den ännu.
 2. 2
  Installera en nål ordentligt. Nålar har en plan sida, så de kan bara gå en väg, vanligtvis med den platta sidan bakåt. Det finns ett spår längs ena sidan av nålen, generellt mittemot den platta sidan av skaftet - detta spår måste vara vänd den riktning från vilken nålen träs vid installation av nålen (tråden rider i detta spår, men det gick upp och ner genom tyget.) Sätt i en nål hela vägen in i stolpen och tumskruvarna ordentligt. Om din maskin redan har en nål, kontrollera att den är rak, skarp, och säkert isatt.
 3. 3
  Identifiera pressarfoten, som är den ski-formade delen som håller tyget ned. Se till att en grundläggande en som på bilden är installerad och att skruven sitter åt.
  • Hitta pressarfotsspaken och praxis att höja och sänka pressarfoten. Det kommer att bli en hävstång till höger eller baksidan av nålanordningen. Flytta den hela vägen ner och hela vägen upp.
 4. 4
  Vind och sätter i spolen. En Maskinen använder två trådar källor, en övre tråd och en lägre tråd, lagras på en spole. Följ länken ovan för detaljerade instruktioner om likvidation och infoga en spole.
 5. 5
  Trä symaskinen. Följ länken för mer information eller kontakta din manual om du har det.
  • Du kanske också kunna följa de riktlinjer som skrivs ut på din maskin.
  • Vanligtvis följer tråden detta allmänna mönster: ". Vänster, ner, upp, ner, in i en krok, genom nålen" Ett annat sätt att veta hur du trär maskinen är "Trådrullsstativ, spänning, uppfångarmekanism, nål, med guider tråd som mellan dessa delar". Pinnen håller trådrullen, spänningen styr hur lätt tråden dras av spolen, den trådtilldragaren tar extra lång tråd, som behövdes för att slinga övertråden runt spolkapseln, back up, förberedande att göra nästa söm.
  • Nålen kan träs från vänster, höger, eller från framsidan till baksidan. Om det redan är gängad, är att en ledtråd till den riktning, om inte, är den sista trådledaren innan nålen, som ligger närmast den riktning varifrån man måste trä på nålen.
  • Om din maskin inte har gängning riktningar, prova att skriva maskinens märke och modellnummer i en sökmotor. Många företag har skrivit denna kritiska information online.
 6. 6
  Höj undertråden.
  • Håll i änden av övertråden som passerar genom nålen med vänster hand.
  • Vrid handhjulet på den övre högra sidan av maskinen. Generellt hittar du vänder den så att du flyttar upp mot dig. Vrid den ett helt varv.
  • Passera en sax mellan pressarfoten och platta för att dra båda öglorna på tråden upp. Du bör nu ha ändarna av två trådar, en från nålen och en som kommer upp underifrån.
 7. 7
  Anslut maskinen och slå på den. Många symaskiner har ett inbyggt ljus, vilket ofta är ett bra sätt att berätta om det finns ström till maskinen. Strömbrytaren kommer vanligtvis att vara på den högra sidan eller baksidan av maskinen, om det finns ett. Vissa maskiner har inte en separat strömbrytare, i vilket fall de är påslagna så snart de är inkopplad
  • Anslut pedalen i maskinen också. Placera pedalen i en bekväm plats under fötterna.
 8. 8
  Öva på någon skrot material först. Välj en enkel, vävt material, inte en sticka en, för din första sömnad erfarenhet eftersom stickat kan bli elastisk och svårare att hantera. Skär upp en gammal skjorta, blad eller örngott om du inte har någon stuvbit sitta.
  • Använd inte ett mycket kraftigt tyg för dina första försök till maskin sömnad. Denim och flanell kan vara svårt att sy eftersom de är för tjocka när flera skikt är staplade tillsammans.
 9. 9
  Nåla två tygstycken, räta mot räta, nära kanten. Sömmen kommer att gå 1/2 tum (1,3 cm) till 5/8 tum (1,5 cm) från kanten. Du kan sy ett enda lager av tyg (och kanske gör det att stoppa en kant fransar sig, säger), men eftersom målet för de flesta maskin sömnad är att sammanfoga två tygstycken, bör man vänjer sig sy med ett par lager och stiften.
  • Tyg är låst räta mot räta så att sömsmånen hamnar på insidan. Den "rätta" sidan är vilken sida av tyget du vill på utsidan när pjäsen är klar. På tryckt tyg, är det i allmänhet sidan med ljusare färger. Fasta ämnen kan inte ha en självklar rätt sida.
  • Placera stiften vinkelrät mot linjen där sömmen går. Du kan sy rakt över raka stift, och ändå ta bort dem senare med ingen skada på maskinen, tyget, eller stiften. Det är säkrare att ta bort stiften strax före sömmen når dem, som oavsiktligt slå ett stift kommer att bryta, eller åtminstone tråkig nålen. Undvik att sy över huvudet på stiften, dock.
  • Medan du tittar på tyget, märker vilket sätt själva tyget går. Sömmarna kan gå någon riktning, men de flesta sömnadsprojekt skärs så att de viktigaste sömmarna går parallellt med linjerna i väven. Notera också riktningen på utskriften om tyget har en, och ordna det så att det blir "rättvända" såsom med en blommig eller djurtryck eller så att ränder eller andra mönster kör en viss riktning.
 10. 10
  Använd ratten på toppen av den högra sidan av maskinen för att flytta nålen till toppen av dess förflyttning innan en söm och igen för att ta bort tyget från maskinen vid slutet av en söm. Om nålen inte är på toppen av sin resa, kan tråden flyttas inte när du drar i ändarna.
 11. 11
  Välj en raksöm och ett medium stygnlängd. Rådfråga din manual för hur man gör detta på din maskin. På denna maskin är stygn fastställs genom att vrida den nedre ratten på höger sida av maskinen tills det klickar på plats. Alltid ställa sömmen med nålen upp och ut ur tyget, eftersom det kan röra nålen.
  • En raksöm används för att sy de flesta sömmar. Den näst vanligaste söm är sicksack, som vanligtvis används för att förhindra fransar sig.
 12. 12
  Rada upp tyget under nålen.
  • Sy med huvuddelen av materialet till vänster om maskinen. Trängsel som huvuddel på höger sida kan orsaka rörigt sömmar.
  • Leta efter rader på din symaskin indikerar sömsmån. Detta är den "normala" utrymme mellan kanten på tyget och sömlinjen. Generellt bör du använda linjen vid 5/8 "(1,5 cm) eller 1/2" (1,3 cm). Använd en linjal mått på vardera sidan av nålen. Detta borde redan märkas på maskinens "hals platta" (den platta metallstycke att nålen går igenom). Om inte, markera den själv med maskeringstejp.
 13. 13
  Sänk pressarfoten på tyget. Det finns en spak bakom eller vid sidan av nålanordningen som höjer eller sänker pressarfoten.
  • Om du ger tyget en mild bogserbåt när pressarfoten ner, kommer du att känna att maskinen griper det ganska ordentligt. Medan du syr, använder maskinen en mataren under pressarfoten att föra tyget i rätt hastighet. Det finns ingen anledning att dra tyget genom maskinen, i själva verket kan dra den böjas eller skada ditt projekt. Du kan justera hastigheten och stygnlängden på maskinen.
 14. 14
  Håll de lösa ändarna av trådarna. För de första stygnen, måste du hålla dessa ändar för att hålla dem från att dra sig tillbaka in i tyget. När du har sytt en kort sträcka, kan du släppa taget och använda båda händerna för att styra tyget och maskinen.
 15. 15
  Tryck på fotpedalen. Fotpedalen är din varvtalsreglering. Precis som gaspedalen i en bil, ju hårdare du trycker, desto snabbare kommer du att gå. Skjut det långsamt i början, precis tillräckligt för att få maskinen att gå.
  • Maskinen kan ha ett knä bar snarare än en fotpedal. Om så är fallet, använd ditt knä för att trycka den åt höger.
  • Du kan använda handhjulet på övre högra sidan av maskinen för att få maskinen snurrar eller att flytta nålen för hand.
  • Maskinen kommer att föra tyget automatiskt bort från dig. Du kan "styra" tyget i en rak linje eller en kurva genom att styra den genom maskinen med händerna. Öva sy i en rak linje och försöka sy några kurvor. Den enda skillnaden är hur du styra tyget.
  • Tvinga inte materialet eller dra materialet när det går under nålen. Detta kan leda till att materialet sträckas eller att nålen går, eller stygnen att täppa upp i spolen. Om du känner för att tyget inte rör sig snabbt nog, tryck på fotpedalen hårdare, justera stygnlängden, eller (om du måste) köpa en snabbare maskin.
 16. 16
  Hitta den omvända knapp eller spak och prova det. Det vänder riktningen att maskinen matar, så att tyget färdas mot dig som syr maskinen. Ofta är denna knapp eller spak fjäderbelastad, så du måste hålla den nere för att sy bakåt.
  • Vid slutet av en söm, sy ett par stygn i omvänd tillbaka över de sista stygnen du just gjort. Detta avslutar sömmen och hjälper till att hålla den från att dra ut.
 17. 17
  Använd ratten för att flytta nålen till det högsta läget. Sedan, höja pressarfoten. Tyget ska dra ut lätt. Om tråden drar tillbaka när du försöker ta bort tyget, kontrollera nålens position.
 18. 18
  Klipp av tråden. På många maskiner, det finns en liten skåra på baksidan av stolpen som håller pressarfoten. Du kan hålla båda ändarna av tråden och dra den ner över detta hack att klippa av tråden. Om du inte har ett sådant hack eller du vill ha en renare snitt, använd för att trimma tråden. Lämna en svans som sträcker sig från maskinen för din nästa söm.
 19. 19
  Lär dig att sy ett skarpt hörn.
  • Vart du vill vända hörnet, sänka nålen hela vägen in i tyget. Du kan använda ratten för att sänka nålen.
  • Höj pressarfoten. Låt nålen nere i tyget.
  • Vrid tyget till den nya positionen och lämnar nålen i den.
  • Sänk pressarfoten med tyget i det nya läget.
  • Återuppta sy i en ny riktning.
 20. 20
  Prova ett enkelt projekt. När du har gjort ett sortiment av test sömmar och börjar känna mig bekväm med grunderna, försöker sy en kudde, örngott, eller tyg presentpåse.

Tips

 • Det kommer att ta praktiken innan du får samtidig styrning av fotpedal, styrning av materialet under nålen, och hålla en bra fart. Även de bästa skräddare gör ett test innan de bestämmer sig nålen till tyget.
 • Ta dig tid att testa de olika sömmarna som finns på din maskin. Detta är särskilt viktigt om du gör knapphål eller de tjusiga sömmar. Om du inte har massor av stygn, oroa dig inte. Du kan göra en hel del sömnad med bara en raksöm eller en raksöm och sicksack. (Zig zag är inte så svårt som det verkar. Bara ställa upp på maskinen och låt den göra allt arbete!)
 • Fattiga nålar kan skapa problem, men gamla eller låg kvalitet tråd kommer definitivt att vara ett problem. Val av tråd beror på vikten och struktur i tyget - standard bomull-inslaget polyestertråd är bäst för medeltunga projekt (runt en storlek 40-60). Bomullstråd bör merceriserad att ge mer styrka, annars riskerar bryta under hög hastighet av symaskinen. Använd klädsel tråd för tyngre tyg, såsom vadderade projekt, läder och laminat vinyl. Allt som måste samlas behöver alltid tyngre tråden.
 • Ibland spänningen är bra och du behöver ändra din nål. En nål bör inte användas för mer än två outfits värde av sömnad. Dessutom kräver ett kläde tyg en annan typ av nål än ett stickat tyg, en tung nål för denimtyg och en lätt nål för näsduk linne. Den typ av tyg du använder kommer alltid att bestämma storleken på din nål.
 • Om du fortfarande vilse eller du har ingen manual och symaskinen ser ingenting som de här, be en vän som syr eller leta efter en lokal symaskin verkstad eller tygaffär. De kan erbjuda klasser, kan de ta betalt för rådgivning eller lektioner, eller de kan komma igång med grunderna bara för att du frågar snyggt. Om en sådan affär hjälper dig ut, hjälpa dem genom att köpa något där.
 • Titta på stygnen. Trådarna ska upprepas mellan de båda tygstyckena. Om de platser där trådarna korsar är synliga på toppen eller botten av tyget, kan du behöva justera spänningen.
 • Kontrasterande röd tråd användes under denna tutorial för att göra det lätt att se, men ska tråden generellt matcha tyget du syr så nära som möjligt för verkliga projekt, om du inte vill att det ska sticka ut.

Varningar

 • Håll fingrarna borta från nålen. Koppla ur maskinen att trä den och inte lägga fingrarna undertill när du syr.
 • Inte sy över stiften som håller tyget, det försvagar sömmen och kan nålen brytas.
 • Tvinga inte maskinen. Om nålen inte verkar vilja gå igenom tyget, kan du sy för mycket tyg.

Saker du behöver

 • Symaskin
 • Extra nålar, men väljer de rätta för tyget
 • Raka stift, en nåldyna eller magnet kommer att hålla dem från att gå vilse
 • Tyg
 • Ett robust bord, disk, eller arbetsyta
 • Gänga
 • Spolar som passar din maskin
 • Sprättarkniv (förmodligen inte behövs för provbitar men oumbärliga när du syr)
 • Sy sax