Wki

Hur förbereda sig inför en tsunami

Tsunamis är, per definition, en serie av vågor orsakade av en massiv förskjutning av vatten. I allmänhet tsunamis inte särskilt hotfullt, eftersom de ständigt händer varje dag runt om i världen. De flesta tsunamier inte når mycket högre än vanliga havsvågor på stranden. I vissa fall kommer tsunamin utvecklas till potentiellt destruktiva vågor. Det är vanligt att tro att tsunamier är extremt höga vågor, men de behöver inte vara särskilt hög för att leda till omfattande skador. Om det finns en tsunamivarning i kraft, är det förmodligen för att tsunamin väntas bli destruktiv.

Steg

Hur förbereda sig inför en tsunami. Förstå att om du är säker på att något kommer att hända, varna andra människor omedelbart.
Hur förbereda sig inför en tsunami. Förstå att om du är säker på att något kommer att hända, varna andra människor omedelbart.
 1. 1
  Leta efter tecken. Vanligtvis under en tsunami, kommer vattnet avta mycket långt tillbaka. Vattnet kommer att vara inaktiv, och de enda vågorna kommer att vara mycket liten och knappt göra det upp till stranden. Närliggande båtar och fartyg kommer sannolikt att bob upp och ner. En liten våg skulle komma upp och fylla vatten där det är tänkt att vara, men då kommer det att avta tillbaka på en sekund. Dessa är utmärkta tecken på att en tsunami är på väg.
 2. 2
  Förstå att om du är säker på att något kommer att hända, varna andra människor omedelbart. Få alla att evakuera stranden och varje område nära stranden.
 3. 3
  Kör långt borta från stranden. Beroende på tsunamin, är ibland en mil räcker inte. Vågen kan sopa så mycket som 2.000 meter. Inte ofta, men du vill vara så säker som möjligt. Så får långt bort från vattnet och få till en hög mark, till exempel översta våningen i en byggnad eller ett berg, som byggnader kan kollapsa.
 4. 4
  Kom ihåg att i en tsunami, kan vågorna vara åtskilda av korta eller mycket långa tidsperioder. Så om den första vågen är inte särskilt aggressiva, eller är inte så stor, tror inte att du kan gå tillbaka till stranden. Många gånger folk tror att tsunamin är över och dödas av den andra eller tredje vågen.
 5. 5
  Förstå att om du är fångad i tsunamin grepp, inte slåss strömmen. Du kan drunkna. Ett gäng dödlig skräp kan flyta med, till exempel bilar, träd, stenar eller vad som helst. Försök att ta tag i det skräp eller något fast i marken, exempelvis en stolpe. Om du inte kan ta tag i skräp, försöker undvika det. Flytta ut ur sin väg snabbt eller krypa under. Om du fånga något eller flyta på något tills vattnet avtar eller du har möjlighet att komma bort från vågen, är du sannolikt att överleva.
 6. 6
  Gör en nödsituation kit. Sätt saker som en rulle toalettpapper, första hjälpen-utrustning (plåster, gasbinda kuddar, esc.), Barer energi, och vatten.
 7. 7
  Investera i en orkan skydd om möjligt.
 8. 8
  Få en påse med rena kläder att bära i händelse av en evakuering.

Tips

 • Alltid stanna på en hög mark, kommer vattnet fortsätter att stiga.
 • Alltid komma långt bort från stranden.
 • Ju tidigare du känna igen tecken, fler liv du kommer att spara.
 • Förbered dina akuta kit långt innan det kan bli en tsunami för att vara säker på att du får allt du kan tänkas behöva.

Varningar

 • Kämpa inte hastigheten på strömmen. Strömmen är mycket starkare än du. Om du slåss det, riskerar du att drunkna eller sugs ned av den kraftiga ökningen av vatten.