Wki

Hur att rengöra en matta

Mattor kan vara vackra tillägg till ditt hem, men de kan vara dyra och ibland känslig. Det är viktigt att veta hur man ska rengöra och underhålla dem för att skydda din investering. Dessa få tips kan hålla dina mattor ser nya så länge som möjligt. Det finns några mycket vanliga misstag som folk gör när det kommer till städning området mattor. Dessa misstag kan hamna subtrahera år från livet på dina mattor, och de bör undvikas.

Steg

Hur att rengöra en matta. Det bästa sättet att hålla ditt område matta ser sitt bästa är en gång i månaden vända den upp och ner och dammsuga baksidan av mattan.
Hur att rengöra en matta. Det bästa sättet att hålla ditt område matta ser sitt bästa är en gång i månaden vända den upp och ner och dammsuga baksidan av mattan.
 1. 1
  Det bästa sättet att hålla ditt område matta ser sitt bästa är en gång i månaden vända den upp och ner och dammsuga baksidan av mattan. Det är okej att använda en visp bar / roterande borste vakuum på baksidan av en ull matta, på framsidan är det rekommenderat att bara använda sug. Dammsugning ryggen med vispen bar / roterande borste hjälper trycka smuts fastnar djupt ner mot toppen av mattan. Mattan är sedan vänt rätt sida upp och denna smuts sugs. För syntetiska området mattor är det bra att använda vispen bar / roterande borste vakuum på framsidan och baksidan av mattan.
 2. 2
  Det är inte tillrådligt att dammsuga fransar / tofsar. När du kör vakuum över fransarna de sugas in vispen baren på din vakuum. Fransarna behöver inte vara sugits alls. Fluffing dem för hand är allt de behöver. Allt annat kan skada dem.
 3. 3
  Var medveten om mattan schampo eller spray! Carpet schampo är oftast gjorda för syntetisk heltäckningsmatta inte ull område mattor. Kontrollera alltid etiketten innan du använder någon plats rengöringsmedel eller matta schampo. När du använder en spotter eller schampo måste du skölja ut allt. Om det finns någon tvål rester kvar i mattan det kommer att locka smuts. Alltid testa din matta med en fuktig vit bomull handduk att Kontrollera att färgerna inte kommer att köras eller utfall.
 4. 4
  Se till att du städa upp spill eller fläckar så så snart sådana skett. Blot eller skrapa spill upp beroende på vilken typ av spill. Blot, med en ren vit 100% bomull torr handduk och trycka ned mycket hårt från utsidan in mot mitten. Gör detta flera gånger, vrida vikta handduk över och om igen tills du har absorberat så mycket fukt som möjligt. När du blot fläcken flytta handduken i raka linjer, gnid aldrig i en cirkel, kan det orsaka permanenta skador på din matta. Om spill är mjölken försiktighet måste vidtas för att spola området noggrant med ett milt rengöringsmedel och vatten för att förhindra syrning av återstoden. För rött vin spill, använd lika delar av 10% väteperoxid och Dawn flytande diskmedel gäller handduk och blot.
 5. 5
  Neutralisera sällskapsdjur lukter genom att blanda 1 del vinäger med 3 delar vatten och torka med vit handduk.

Tips

 • Om din matta blir riktigt våt av en översvämning eller annan vattenkälla få det till en professionell matta renare så snabbt som möjligt för att förhindra permanenta skador på ditt område matta.
 • Mattor bör rullas, inte vikas. Vid transport i en rörlig van, bör en rullad matta placeras ovanpå av möbler och sedan har ingenting tyngre än en lampskärm placeras på toppen av mattan. Folding kan orsaka permanenta veck eller rynkor i ditt område matta.
 • Veckovis dammsugning av båda sidor är idealisk. Om detta inte är möjligt, bör du göra det minst en gång varannan vecka.
 • När du använder någon typ av fläckborttagningsmedel alltid sätta spotter på en vit bomull och sedan blotting fläcken. Att sätta spotter på matta kan göra att ta bort fläcken tuffare eller kan göra platsen till en fläck, som är permanent.
 • Ett annat sätt att du kan rengöra din matta är genom att hyra eller köpa en matta renare / utsug. Denna typ av maskin gör ett ganska bra jobb med att rengöra din matta ytligt, men eftersom de inte har förmågan att faktiskt ånga fibrerna, kan alla fläckar och smuts inte avlägsnas. Dessa typer av maskiner är gjorda för syntetisk heltäckningsmatta eller en möbelklädsel.
 • När du har tagit bort ett spill från din matta det måste torkas så fort som möjligt, kan en fläkt stöd i detta.
 • Mattor så småningom smutsig. För bästa möjliga ren få en professionell renare område matta för att göra jobbet. Kontrollera för att se om de är Ull Safe godkänt företag genom att gå till http://www.woolsafe.org
 • Det rekommenderas att du roterar dina mattor minst en gång om året. Detta innebär att vrida mattan slutet för end eller 180 grader. Detta hjälper mattan att bära jämnare. Du kanske också vill arrangera dina möbler för att ändra trafikmönster.