Wki

Hur att linda en spole

När du påbörjar ett sömnadsprojekt, kommer du i allmänhet köper en rulle av tråd i en färg som går med tyget. För att få samma tråd på spolen, måste du avveckla det. Varje symaskin är lite annorlunda, men grunderna är ungefär samma. Här är hur.

Steg

Hur att linda en spole. Ta bort spolen från symaskinen.
Hur att linda en spole. Ta bort spolen från symaskinen.
 1. 1
  Ta bort spolen från symaskinen. Om din maskin har en friarm, måste du ta bort detta först. Öppna spolen dörren att avslöja spolkapseln, för vertikal belastning modeller. Om din maskin har ett drop-in spolen (horisontell belastning) kan du behöva helt enkelt glida öppna metallplattan som sitter under pressarfoten
 2. 2
  Lyft på spärren och dra spolkapseln ur maskinen (för vertikala lastare. Men för drop-in bobiner, helt enkelt lyfta spolen ur huset.
 3. 3
  Tips spolkorgen över och låt spolen falla i handen. (Vissa spolkapslar har en spärr på sidan, som när den lyfts frigör spolen). Om spolen har en annan färg tråd på det, använd en ny spole. Eller, om det inte är för mycket tråd, rulla det hela och återanvända spolen. Se bara till att spolen du vind börjar tom. (Men i en nypa, kan du linda en ny färg tråd över den gamla färgen. Vet bara att du kanske måste spola undertråd ganska snart, eftersom den önskade färgen tråden avslutas snabbare.
 4. 4
  Placera din valda tråden på axeln och sätt en hållare över den, om det finns någon (vanligtvis på horisontell spindel endast). Många maskiner använder just gravitationen för att behålla tråden, så om din spindel är vertikal och du har ingen sådan del, oroa dig inte om det.
  • Om detta är en helt ny trådrulle, kanske du behöver frigöra slutet. Leta efter ett litet hack i ena änden av spolen. Du kan behöva dra tillbaka etiketten lite för att få på it.Then ryck det kostnadsfritt.
 5. 5
  Loop den fria änden av tråden över spolen spännaren och eventuella krokar på det. Platsen för denna del varierar, men det generellt ser ut ungefär så här.
 6. 6
  Trä trådänden genom stifthål i toppen av spolen.
 7. 7
  Tryck spolen hela vägen in på spolning spindeln. Se till att alla fjädrar eller klipp engagera. Sätt den på så att änden av tråden som du sätter genom stiftet hålet sticker ut mot dig (eller sticker upp, beroende på om din spolmekanismen är på toppen av din maskin).
 8. 8
  Lossa nålmekanism. Många maskiner har denna kontroll i ratten. Det kan kräva en push, pull eller snodd av mitten av ratten. Kontrollera din manual symaskin för att vara säker. Symaskinen kan köra snabbare vid spolning av undertråd än när du syr, och du inte vill att nålen rör sig upp och ner vilt.
 9. 9
  Engagera spolning mekanismen. På vissa maskiner, är det gjort genom att trycka spolaxeln över till ena sidan. Du kan också behöva flytta sömmen väljaren till en spolning ställning.
 10. 10
  Håll den fria änden av tråden och hålla fingrarna borta från alla rörliga delar, tryck på fotpedalen eller knäreglage. Spolaxeln kommer att vända.
 11. Om du har spolen gängade korrekt, kommer spolen vinden mjukt, jämnt och tätt, med kanske en liten bula i mitten.
Du ska skära av änden av tråden du håller i din hand (mycket nära till spolen) så fort det finns tillräckligt med tråd på spolen för att hålla sig på plats så den inte glider ut. Detta kommer att förhindra denna tråd från trassel på några rörliga delar
11
Fyll spolen helt. Det kan verka som en hel del tråd, men du vill inte köra ut för fort medan du syr. Många maskiner har en inbyggd enhet för att stoppa lindning när spolen är full, ofta ett litet blad som automatiskt skär av tråden när såret spolen är full. Om din maskin har en sådan enhet, låt det berätta för dig hur mycket du ska fylla spolen. Om inte, fyll spolen längre än dess kanter.
12
Håll spolen och fall så att de är orienterade så som visas. Kontrollera att spolen ska varva ner i rätt riktning. Om inte, vänd på det.
13
Sätt i spolen i spolkapseln.
14
Dra tråden under spolen spännaren (en tunn metall spärr). Tråden ska gå vidare med lite motstånd när man drar på det. Låt detta överskott tråd att bara hänga
15
Lyft spärren på spolkapseln och håll den som på bilden.
16
Sätt in spolkapseln i sitt hus. Se till att det är helt engagerade (du ska höra det klickar på plats) och att riktningen är korrekt. Spolkapseln ska inte snurra och borde inte lossna när du släpper fliken. Det bör låsas i. Och den lösa änden av tråden ska hänga fritt. Stäng inte spolen dörren.
17
Åter engagera nålen vid ratten, lossa trådspolarsätet, och ställa in maskinen tillbaka till en rak, framåt stygn.
18
Trä maskinen med den övre tråden som vanligt. När tråden är genom nålen, måste du höja undertråden. Håll änden av tråden med den lediga handen.
19
Vrid handhjulet mot dig själv. Nålen ska gå ner och tillbaka upp till sitt högsta läge. En full rotation borde göra det. Den översta tråden passerar runt spolen.
20
Se när övertråden drar undertråden upp genom hålet i plattan under pressarfoten. Du kan passera de slutna ändarna av en sax under pressarfoten för att hjälpa dra upp tråden och ut.
Om de fria ändarna inte avancera lite när du drar dem försiktigt, vrid ratten lite (inte en fullständig rotation) tills de gör. Generellt kommer nålen att behöva vara på det högsta läget.
21
Dra de lösa ändarna för att utvidga dem, och fortsätter att hålla dem ordentligt så att de inte fastnar när du börjar sy.
22
Stäng spolen dörren innan sömnad.

Tips

 • Liksom gaspedalen på en bil, kommer symaskinen går fortare ju hårdare du trycker. Som du komma igång och träna lite, kommer du att finna att det finns ingen anledning att linda en spole långsamt, särskilt om du är korrekt urkopplad nålen. När du är säker på att allt går rätt, gå vidare och golvet.
 • När du köper spolar, skriv ner märke och modell på din symaskin och ta den till affären för att se till att du köper rätt ersättare. Du kan också ta med en spole som medföljde maskinen för storlek jämförelse. Människorna i tyg eller symaskin butik kan hjälpa dig att hitta rätt storlek.
 • Konsultera din manual symaskin för detaljerna om hur du använder symaskinen, eftersom de kan variera.
 • Om din handboken förloras eller du fortfarande förvirrad, fråga vid en försäljning och reparation centrum eller tygaffär. Någon som arbetar där kommer förmodligen vara förtrogen nog med hur olika maskiner fungerar för att styra dig i rätt riktning.

Varningar

 • Symaskiner har rörliga delar som kan skada. Vet vilka delar de är och hålla händer och andra föremål tydliga. Speciellt inte sätta händerna under nålen.
 • Försök inte justera spolen spänningen själv. I allmänhet är det redan justerade och det är bäst att justera den övre trådspänningen tills den är jämn.
 • Om du är erfaren med att sy på en symaskin, var inte rädd för att göra ändringar i din spole spänning. Förmågan att göra ändringar i spänningen kan du använda många olika typer av tråd lätt.