Wki

Hur att köpa någonting

I O. Henry klassiska julberättelse Gåvan av Magi, säljer Della Young henne mest prisade besittning, hennes långa, vackra hår, för att köpa hennes man, Jim, en julklapp. Föreliggande hon väljer är en kedja för Jims släktklenod fickur, det enda värdefulla han äger. När hon presenterar sin gåva till Jim, upptäcker hon att han har sålt sin klocka för att köpa en uppsättning av utsmyckade kammar för hennes vackra hår. Finns det en lektion i här för oss? Lärdomen är att du inte behöver köpa något för att vara lycklig. Här är hur man motstå frestelsen att betala.

Steg

Hur att köpa någonting. Undersök dina utgifter vanor.
Hur att köpa någonting. Undersök dina utgifter vanor.
 1. 1
  Undersök dina utgifter vanor. Är dina köpbeslut motiveras av egna värderingar eller genom annonser? Låt dig inte påverkas av konsumism och en besatthet av utgifterna.
  • Bryt ner varför du handlar och fråga dig själv vad verkliga behov tillfredsställs genom inköpsresor. Gör du det av gammal vana, eftersom det är vad alla dina vänner gör och blir lätt uttråkade? Att hitta andra gemensamma erfarenheter som sport, hobby och speciella klubbar räntor kan hjälpa till att bryta den cykeln. Är du njuter shopping upplevelse eftersom du har val och bli behandlad med respekt av säljare? Du kan få samma goda behandling eller bättre shopping på loppmarknader och butiker sparsamhet. Vill du belöna dig själv för små framgångar? Det är ett bra mönster, men du kan titta närmare på vilken typ av belöningar motivera dig bäst och fråga dig själv om tid att göra något kul är en bättre belöning.
 2. 2
  Stanna hemma. Om du inte behöver shoppa, gå inte bara för att du är uttråkad. Använd inte handla som en rekreation eller nöjen. Hitta andra nöjen och fritidsintressen, om det ensamt sedan bjuda in folk över eller ordna en grupp att spela spel tillsammans. Spel är ett bra alternativ till att umgås och i rollspel, "shopping" för utrustning med låtsas pengar vann på uppdrag kan vara mer tillfredsställande än verklig shopping.
 3. 3
  Lämna pengar hemma. Det enklaste sättet att inte köpa något är helt enkelt inte ta några kontanter, checkar, betalkort eller kreditkort med dig när du går ut. Som mest, ta en liten mängd kontanter med dig för nödsituationer.
 4. 4
  Undvik plast. Försök att sätta ditt kreditkort i en behållare med vatten och frysa den. Så att du har det för semester och nödsituationer men inte bara för att gå och köpa grejer. Eller, ännu bättre, ge den till en släkting du kan lita på.
 5. 5
  Köp användas. Om du verkligen behöver något och har inte kunnat tigga, låna, eller dumpster-dive det, gå till en sparsamhet butik och få en för pennies på dollarn. Online-auktioner och försäljning gården är också bra, även om det fortfarande frestelsen att köpa "saker" du egentligen inte behöver.
 6. 6
  Betala kontant. Studier visar den genomsnittliga personen tillbringar mindre när man betalar med kontanter och mycket mer när du betalar med kredit, möjligen eftersom när du använder ett kreditkort det känns som om du inte är skilsmässan med "riktiga" pengar.
 7. 7
  Gör en budget och håll dig till det. Behandla inte din budget som ett nyårslöfte. När du skapar och hålla sig till en budget kräver självkontroll, det är ett riktigt bra sätt att få din ekonomi under kontroll och undvika att ackumulera en hög med förlamande skulder och en massa värdelös skit i färd med att förstöra din självrespekt.
  • Välj något du verkligen njuta och budget det som en belöning för att hålla fast vid din budget. När du bor i budgeten, dela skillnaden mellan sparande och fickpengar, sedan spendera fickpengar på upplevelser, digitala varor eller goda permanenta verktyg för konstruktiva hobbies.
  • Alltid innehålla en underhållning budget i en hållbar budget. Den finns där för att göra livet värt att leva och eliminera "boom and bust" cykeln för att känna berövas hela tiden, arbetar hårt utan belöning. Det är också en liten reserv för katastrofhjälp. Du är mindre benägna att utnyttja besparingar för mindre nödsituationer om du har en rimlig underhållning budget. Besparingarna bör minst motsvara det.
 8. 8
  Gör en lista och hålla fast vid det. Gör köpbeslut hemma, där dina behov är uppenbara, i stället för i butiker där hyllorna fulla av andra produkter kommer att distrahera och locka dig. En lista kan också hjälpa dig att skjuta och överväga inköp och konsolidera resor ut.
 9. 9
  Fråga dig själv några frågor. Kommer jag använda det varje dag? Kommer jag använda det tillräckligt för att det ska vara värt att köpa? Hur många timmar jag måste jobba för att betala för detta? Anställ 3-månaders prognos. Fråga dig själv om du kommer fortfarande att använda produkten regelbundet i 3 månader. Om du har bott här länge utan det, behöver du verkligen det? Om du flyttar ofta, begrunda huruvida detta köp är verkligen värt dragande runt varje gång du flyttar. Om du inte gör det, fråga dig själv om det är värt att offra en del av din dyrbara livsutrymme att äga den.
 10. 10
  Reparation, inte ersätta. Om du handlat försiktigt och fick bra service av något, ta inte för givet att du måste byta ut det när det bryts. En bra verkstad skulle kunna återställa den till "nära-nytt" villkor för mindre än kostnaden för en ersättare, och du kommer inte att lägga till soptippen problemet.
 11. 11
  Försök att få saker du behöver eller vill ha gratis. I ett överraskande antal fall du kan få vad du behöver utan att spendera en dime.
  • Kontrollera lokala "försäljningen". Besök webbplatser som, Freesharing eller dela ger. Dessa platser är så användbara just för att så många människor köper saker de inte behöver eller ersätta helt bra saker med liknande men nyare saker. Du kan välja att vara smartare än så.
  • Låna. Om du behöver en produkt för bara en kort tid, varför inte låna någon annans? Det finns ingen skam i upplåning så länge du är villig att återgälda när någon behöver låna något för din.
  • Försök med byteshandel. Dina tidigare extravaganser har förmodligen lämnat er med en massa saker du inte längre behöver, men som andra människor kanske vill. Upplev några av vinsterna från handeln att ekonomer alltid talar om.
 12. 12
  Undvik köpcentra, om möjligt. Om du behöver köpa något, gå till en butik som säljer den där saken. Inte automatiskt gå till köpcentret, där du kommer förmodligen få luras till att köpa saker du inte behöver. Även köpcentret butiker tenderar att vara dyra eftersom hyran är hög för dessa utrymmen. Om du går till köpcentret bara umgås med dina vänner, överväga att hitta nya hobbies, eller nya vänner. Om du måste gå igenom ett köpcentrum för att komma till en restaurang eller en biograf, hålla dig upptagen i samtal (antingen med dig själv eller dina kamrater) så att du inte fokuserar på din omgivning. Koncentrera dig på vart du ska, men betalar ingen uppmärksamhet till butikerna längs vägen.
 13. 13
  Använd kompis systemet. Om du går ut med vänner, kanske du upptäcker att du njuta av er så mycket att du inte ens känner för att köpa något. Du kan alla göra en pakt för att undvika inköp. Det är ungefär som ett 12-stegs program för att undkomma konsumtionskultur.
 14. 14
  Undvik onödiga uppgraderingar. Ja, har det nya brödrost lite klämta och kan rosta åtta skivor på en gång, men allvarligt, hur ofta du behöver åtta skivor rostat bröd på en gång? Våra konsumtionskultur tryck människor att ersätta helt bra produkter med nyare produkter för dumma anledningar, som mode. Kom ihåg, fungerar en avokado-färgad ugn precis lika bra som en som är mango-färgad.
 15. 15
  Köp för hållbarhet. Om du bestämmer dig för att köpa något, välja något som inte slits ut, eller kommer inte slits ut snabbt. Också undvika att köpa produkter som kommer att gå ur mode. Tänk igenom hur du kommer att använda varan och hur ditt val kommer att uppfylla dina behov så länge som möjligt. Funderar på lång sikt, kommer en mer hållbar produkt som kostar 30% mer på framsidan ändå spara pengar om du kan använda den dubbelt så lång.
 16. 16
  Köp för enkel kompatibilitet. Om du verkligen gillar ett objekt, fundera noga på hur bra det kommer att fungera med det du redan har. Kanske en kläder objekt är färskt och smickrande, men om det inte koordinerar väl med minst två eller tre plagg som du äger, kommer du antingen få begränsad användning av det, eller ännu värre, kan du behöva "köpa mer till använda den alls.
 17. 17
  Använd "regeln om 7." Om något du vill ha är över 7 dollar, vänta 7 dagar och fråga 7 betrodda personer om detta är ett bra köp. Sedan köpa den om du fortfarande tycker att det är en bra idé. Denna regel kommer att inskränka impulsköp. När du blir mer ekonomiskt trygg och har en större disponibel inkomst, kan du gradvis öka tröskeln uppåt från 7 dollar.
 18. 18
  Gör presenter till folk. Använd dina egna kunskaper (eller lära sig en ny färdighet) att få presenter som folk kommer att minnas långt efter att de har glömt store-köpte presenter. Glöm inte att gåvor inte behöver slås in. Du kan göra en gåva av tid eller kompetens för. Kom ihåg lektionen av gåvan av Magi: det är verkligen tanken som räknas. Pengar kan inte köpa dig lycka eller självrespekt eller några vänner värt att ha.
 19. 19
  Beskatta själv. Varje gång du gör ett köp över 10€ (eller 40€ eller vad gränsen som du valde), ta 10% av priset och sätta in den i ett sparande eller dina investeringar. På så sätt avskräcka dig själv från att köpa något bara för att objektet är "markeras" eller "ett fynd" och öka din ekonomiska trygghet varje gång du gör en betydande köp. Om du använder ett betalkort eller ett kreditkort, kan du prova att använda en som har ett besparingsprogram, erbjuder europeiska Express ett kort med ett sparkonto och Bank of Europe erbjuder sin "Keep The Change"-programmet för att automatiskt föra över pengar till ditt sparkonto.
  • Om du använder ett kredit union för dina bankärenden, hålla dina pengar i "Dela" sparkonto tills dagen dina räkningar förfaller. Inte bara kommer du få lite ränta på det, men du kommer också att ha glädje av att veta det investeras lokalt i andra medlemmars hem, bilar och företag.
  • Betalkort inte ut ränta. Kreditkort skuld gör. Det är lättare att undvika skulder med ett betalkort och spara din kredit för allvarliga olyckshändelser som medicinska egenavgifter. Köp ner din skuld så fort du kan, det är lika bra som besparingar och lägger det tillbaka akut resurs i dina händer.
 20. 20
  Odla din egen mat. Om du har ens en liten trädgård, är det lätt att odla sin egen mat.
 21. 21
  Ställ dig 3 frågor - vill, behöver vill,> och råd. Kan jag råd med det? Behöver jag det? och Vill jag det? Om ditt svar är ja på alla tre frågor så kan du köpa den. Troligtvis kommer den svåraste frågan att komma med är frågan om att behöva det. Förstå överlevnad behov vs sociala behov kontra känslomässiga behov kan hjälpa dig hitta andra sätt att uppfylla dina behov utan att plugga ditt hus med grejer.
  • Fråga om något är kostnadseffektivt i det långa loppet. De åtta slice brödrost kan vara kostnadseffektivt om du har en massa människor i huset, om det använder mindre el än fyra fria två-slice brödrostar och används som kraftigt varje morgon. Energy Star-apparater kan sänka elräkningen och betala för sig i besparingar. Planera den sortens inköp noggrant och spara ihop till det snarare än att köpa på kredit. Du kanske tycker att det kraftigt kommer att begränsa de saker du köper, men du kommer att vara tacksam när du har mer pengar och mindre skräp om runt.
 22. 22
  Försök att vara en smart shopper. Om du vill köpa något för någon födelsedag, köpa något som ser dyrare än det pris du köpte den för. Kom också ihåg att något personligt och meningsfullt kan ha mycket mer effekt än något dyrt eller trendigt. Digitala varor och upplevelser som matsal, konserter, kan filmer vara en speciell gåva som inte lämnar dem skyldighet att hålla och visa den för alltid.

Tips

 • "Buy Nothing Day" är den 4: e fredagen i november (dvs. Black Friday, dagen efter Thanksgiving) i norra Europa och 24 november håll. Delta genom att inte gå med i den galna och ofta själlösa semester shopping rusa den dagen.
 • Kan inte tänka mig någon plats att hänga ut men köpcentret? Prova att besöka en vän, ta en promenad på en naturstig, gå till en gratis konsert eller händelse, eller leka i parken. Ditt liv kommer att bli rikare på mer än ett sätt om du undfly köpcentra.
 • Bra verktyg betalar för sig själva, om de används. Allt som du kan göra själv kan spara pengar, särskilt om dess vanliga material kan hittas gratis eller billigt. Spendera tid och ansträngning dekorera med "nya" möbler du gjort med hantverkskunskaper som att sy och konstruera kan inte bara spara en förmögenhet, men gör ditt hem mer personligt och vackert än att fylla det med saker som någon kunde ha köpt på Target.
 • Istället för att hyra filmer, kolla ditt lokala bibliotek. Många bibliotek erbjuder ett brett utbud av filmer gratis. Medan du är där, kolla in deras andra erbjudanden också. Kom ihåg att biblioteken är trevliga ställen att hänga i och läsa är gratis.
 • Köp second hand! På så sätt kommer du att spara pengar och skona miljön genom att minska avfallet, också mer sannolikt än inte du kommer att stödja en välgörenhetsorganisation.
 • Köp på nätet, det finns mindre overhead och som ofta resulterar i lägre priser. När du köper på nätet, det finns en bra ursäkt för att planera i förväg och vänta. Du måste vänta på att sändningstiden ändå så impulsköp minskar. Window shopping för bra produkter på nätet i dagar eller veckor när man planerar köpet kan faktiskt öka njutningen av förväntan, kan få paket kännas som jul.
 • Om du verkligen viljesvag, frysa dina kreditkort i en kaffe kan full med vatten så att du kommer att behöva tina dem innan du använder dem. Eller om du har en betrodd granne, sätta ditt kreditkort i förvar med dem, förklara för dem du försöker begränsa dina utgifter. Chansen finns att du inte kommer att kunna möta dem att be om dina kort om du inte har ett tungt vägande skäl.
 • Leta efter gamla pallar för att återvinna för deras virke eller ved. Du kan också bryta upp trasiga möbler längre i sina beståndsdelar träbitar och spara träd genom att bygga dina egna möbler med det. Även små bitar kan limmas ihop och kläms fast att bilda slaktare-block-bitar för bordsskivor och andra användningsområden.
 • Prova och se om vänner har vad du vill gå reservhjul t.ex. din vän har vuxit ur sina skor och går att slänga ut dem, se om hon kommer att ge dem till dig, kanske i utbyte mot en platta med kex eller något.
 • Växande örter, snittblommor och grönsaker i din trädgård kan betala för sig själva bortom ditt eget bruk, beroende på storleken på din trädgård och din skicklighet vid trädgårdsarbete.
 • Läs böcker som varför vi köper, så du förstår återförsäljare taktik som används för att få folk att köpa saker de inte behöver. Få böcker på biblioteket, utan att behöva köpa dem!
 • Gut en trasig soffa för dess fyllning. Knyt den i örngott att tvätta den noga innan du använder, sedan fylla kuddar, fyllda leksaker eller nya kuddar för gamla möbler du har.
 • Ta upp kreativa fritidsintressen som att rita och måla, sjunga, spela ett musikinstrument, dans, digital mixning, webbdesign, smycken gör, poesi. På en grundläggande nivå av skicklighet dina kreativa verk kommer att börja föra in några inkomster. Detta gäller för hantverk kunskaper också som att göra pärlstav gardiner från Mardi Gras pärlor eller kasta kuddar från återvunnet kläder och klädsel. Sälja hantverk objekt i en sändning butik. Häng konstverk på restauranger som kommer att visa inramad konst på sändningen. Någon kreativ eller konstruktiv hobby kommer inte bara att vara soul-tillfredsställande men också ge dig byteshandel för andra saker du vill ha och behöver.
 • Se upp för papperskorgen dag när grannarna sätter möbler och stora föremål ut för upphämtning. Du kan ibland hitta fungerande datorer och annan elektronik, möbler som bara behöver rengöras, fastställande eller lackering, gardiner, kuddar och gamla kläder som kan användas som de är eller förvandlas till täcken, kuddar, fyllda leksaker, gardiner och väggbonader.
 • Brutna porslin och glas sorterade efter färg kan användas för att skapa mosaiker. Bygga små betongkokiller och få konkret, sedan göra intressanta mönster genom att trycka på dessa brutna objekt i den för att göra en gångväg i trädgården. Läs upp på att göra detta på biblioteket innan du försöker det. Dessa kan också göra goda gåvor när du har tillräckligt av dem i din trädgård.
 • Se om vissa butiker kommer att erbjuda produkter i utbyte mot arbete.

Varningar

 • Var inte öre klokt, pund dumt. Om du verkligen behöver något, är det bättre att få något bra som kommer att pågå än att spendera mer att göra utan det. En sak att faktorn i ekvationen för att köpa något är huruvida det är kostnadseffektivt. Om något liknande ett bröd maskin sparar pengar på lång sikt är det betalat sig - men bara om du faktiskt använder den, och du kan hitta en på Freecycle.
 • Vid första du kanske kännas konstigt att berätta för dina vänner att du inte vill köpa något du inte behöver eller att du inte vill hänga ut på köpcentret i helgen. Kom ihåg att ge dig själv tid för dina nya val för att bli bekväm.