Wki

Hur ta hand om en igelkott med vinglig hedgehog syndrom

WHS är Wobbly Hedgehog syndrom, en progressiv, degenerativ neurologisk sjukdom som drabbar afrikanska pygmé igelkottar och europeiska igelkottar. Det är förmodligen ärftlig, och tyvärr är det en dödlig sjukdom. Om din älskade "hedgie" vindar upp med WHS, här är hur du kan ge bra omsorg för att försöka garantera en längre, mer bekvämt liv.

Steg

Hur ta hand om en igelkott med vinglig hedgehog syndrom. Tänk på din vilja att ta hand om din WHS drabbade igelkott.
Hur ta hand om en igelkott med vinglig hedgehog syndrom. Tänk på din vilja att ta hand om din WHS drabbade igelkott.
 1. 1
  Diagnostisera WHS. Det är inte alltid lätt att avgöra om din igelkott har Wobbly Hedgehog syndrom. Medan många källor uppger att ditt husdjur kommer att börja falla över eller lista till en sida, kan tecken på sjukdomen kan vara så subtil som att dra en fot eller plötsligt stopp springa i hjulet. Om din igelkott börjar agera annorlunda än vanligt, är ett besök till veterinären nog rätt sak att göra, ja, måste en sjuk igelkott alltid tas till en veterinär eftersom han kommer alltid att behöva specialiserad diagnostik och vård.
  • Vid transport av en sjuk igelkott till veterinären, placera honom i en varm plats i en sovande låda med ett lock. Försök att få en vän att hålla lådan i bilen för att minimera stötar och vibrationer för att förhindra åksjuka.
 2. 2
  Igen symptomen. Denna sjukdom är mest framträdande i domesticerade igelkottar och liknar (MS) hos människa. Sjukdomen tros vara genetiska och det finns ingen predeterminer att särskilja en påverkad igelkott tills sjukdomen visas. Det drabbar både män och kvinnor utan fördomar. Symptomen kan inkludera:
  • En snabb eller gradvis insättande effekt påverkar bakbenen, sedan flytta upp kroppen till huvudet. Om snabb, är det försvagande mycket snabbt, och kan ske inom några dagar.
  • Musklerna blir svaga och sedan atrofi.
  • Nästa planar ryggrad kurvor och kroppen ut.
  • Viktminskning är vanligt.
  • Debut kan ske var som helst från 1 månad till 36 månaders ålder, med den genomsnittliga debut vid 18 månader.
 3. 3
  Tänk på din vilja att ta hand om din WHS drabbade igelkott. Allt eftersom sjukdomen fortskrider, kommer ditt husdjur igelkott kräver specialiserad vård. Med denna vård, kan ditt husdjur leva i flera månader medan i kast med denna fysiska nedgång. Om du är villig att ge sådan vård eller känner din igelkott lider, diskutera dödshjälp med din veterinär. Kom dock ihåg, kan att många drabbade djur överleva i upp till 24 månader efter diagnos, ges lämplig vård.
 4. 4
  Hand om ditt husdjur fysiska behov. Det är viktigt att du placerar din igelkott så naturligt som möjligt för att möjliggöra cirkulationssystemet att fungera korrekt. Som med någon levande varelse, kommer du vill göra det så bekvämt och naturligt som möjligt. Här är några förslag:
  • Eftersom djuret förlorar användningen av sina lemmar, kan du använda eller mjuka trasor / tyg för att hålla din "hedgie" upprätt. En metod är att rulla upp två handdukar och lägg på endera sidan av din igelkott att hålla honom upprätt, vaggas i "ihåliga" skapades i mitten.
  • Överväg att skapa en labyrint med upprättstående väggar som din igelkott kan använda för att gå runt för att komma till sängen utan att falla över. Använd vad material du har till hands, såsom kartong, plast, etc.
  • Vissa vårdare förespråkar för sjukgymnastik för att hålla musklerna tonas och stark. Om du gör detta, måste du vara noga med att inte skada ditt husdjur medan du försöker hjälpa det. Se till att du inte flyttar lemmar i riktningar som de inte längre kan röra sig. Förutsatt att du tar hand, dagligen massera din igelkott kan vara ett bra sätt att hålla försämrade muskler tonas. Några förslag är:
   • För att underlätta matsmältningen, gnugga fingrarna medurs på igelkotten mage när han lägger tillbaka i ditt knä (aldrig göra detta moturs).
   • För benen, massage var och en och flytta varje ben försiktigt i en walking rörelse.
   • Vänd och massera från huvud till svans.
 5. 5
  Fixa din igelkott s omgivning. När ditt husdjur inte kan stå på sina ben, mat och vatten måste sättas lägre där dessa kan nås med lätthet. När igelkotten kan inte längre navigera effektivt måste vattenskålar tas bort helt, för att undvika drunkning. Vid det laget, måste du använda en medicin dropper (pipett) eller spruta för att ge vatten till ditt husdjur. Undvika uttorkning är mycket viktigt, så du får inte glömma att rehydrate regelbundet.
  • När kroppen förlorar förmågan att röra sig, måste temperaturkontroll kompletteras med omfattar direkt placeras över din igelkott (använd mjukt tyg för att göra små "plåtar"). Kanske även använda externa värmare, men om du behöver använda en värmare, se till att du inte gör miljön för varmt. Med miljön för varmt eller för kallt är lika dåligt för en sjuk igelkott.
  • Undvik tillväxten av liggsår genom att flytta djuret ofta. Om en öm utvecklas, behandla det med antibiotika salva och hålla området torrt och rent. Uppsök din veterinär om råd om du är osäker på vad du ska göra eller använda.
  • Byt sängkläder ofta för att säkerställa din igelkott är torrt och rent. Hand handdukar är den perfekta storleken ihopfälld över i fjärdedelar att göra en mjuk och följsam kudde. Pappershanddukar viks i fjärdedelar göra en absorberande och lätt utbytbara stoppning för att åka på toppen av handduk. Det är också praktiskt att hålla mjuka lager kläder närheten att linda runt ditt husdjur - detta gör honom lättare att hantera och minskar risken för att tappa honom eller orsaka obehag för hans ömma och svaga leder.
 6. 6
  Anpassa hur du ger din WHS igelkott. Ingenting i vad du matar ditt husdjur behöver förändras efter att han kontrakt denna sjukdom, bör du dock se till att den mat som ges är av hög kvalitet om det inte redan är. Hur du ger din igelkott kommer behöva ändras:
  • Torrfoder kan så småningom behöva brytas i mindre lagom stora bitar.
  • , Kommer fisk, kyckling, etc. måste också lämnas i små bitar för att hålla din igelkott från kvävning.
  • Som redan nämnts, behöver vatten för att skötas med hjälp av en medicin dropper (pipett) eller en spruta, och det måste ges ofta för att hålla ditt husdjur från att drabbas av uttorkning.
  • Så småningom ditt husdjur kan bli oförmögen att äta på egen hand. Vid denna punkt, kan en slang eller ett sugrör användas för att tillföra näring via tvångsmatning.

Tips

 • Att handskas med emotionell stress: Låt dig inte vilseledas - ta hand om en igelkott med WHS är svårt och tidskrävande. Och, det är tråkigt att titta på ditt husdjur degenererad inför dina ögon. Ändå ger vad som utgör hospicevård för en annan varelse har belöningar av annat slag - du förlänga den tid du har kvar och du kommer att bilda en förbindelse med din igelkott. Beroende varelser bildar bindningar som inte kan existera innan sjukdomen uppträder. Håll din igelkott ofta och prata med den! Ditt husdjur huvud är opåverkad av sjukdomen och han / hon behöver uppmuntran från din uppmärksamhet och tröstande röst.
 • Vård av en sjuk igelkott kan vara en bra upplevelse för både dig och för ditt husdjur.
 • Om du tror att ditt husdjur ska avlivas bara för att det har förlorat använda sina ben, tycka vad man vill om du var din igelkott-om du hade mat vatten och kärlek, skulle du bryr bara för att du inte kan flytta ben?

Vänligen gör ditt bästa för att hålla din hedgie bekväm.

 • WHS drabbar cirka 10% av den afrikanska pygmé igelkottar i norra Europa.

Varningar

 • WHS kan inte överföras till människor, men det är alltid klokt att tvätta händerna före och efter hantering din igelkott. Även friska igelkottar kan bära salmonella.

Saker du behöver

 • Ren säng och sängkläder
 • Maze material
 • Handdukar eller mjuka trasor
 • Medicin dropper / pipett / spruta
 • Livsmedelskvalitet
 • Värmare eller kylare som behövs