Wki

Hur skalet majs

Färsk majs från bondens marknad smakar gott, men skalar av silke bort av majs kan vara jobbigt. Följ stegen i den här artikeln för att skalet majs snabbt och enkelt.

Steg

Hur skalet majs. Sätt en soptunna vid din sida för att fånga de skal, även känd som shucks.
Hur skalet majs. Sätt en soptunna vid din sida för att fånga de skal, även känd som shucks.
 1. 1
  Sätt en soptunna vid din sida för att fånga de skal, även känd som shucks. Om du har en hel del majs, sprida ut en filt och göra en stor hög med agnar. När du är klar, kan du plocka upp hörnen på filten, samla skalen och slänga dem i din kompost högen.
 2. 2
  Ta tag i säden vid mittpunkten av cob med din icke-dominanta handen.
 3. 3
  Ta tag i skal med din dominanta hand på toppen av örat där du ser sidentyger (de bruna, hairlike strängar) sticker ut.
 4. 4
  Dra skal ned kolven med din dominanta hand. Strip skalen bort från toppen av kolven till basen. Kasta skalen i din soptunna eller på din filt.
 5. 5
  Skär av den övre delen av kolven där kärnorna inte är ifyllda. Kapa även av eventuellt återstående del av cornstalk från botten med en vass kniv. Du kanske kan knäppa av toppen på kolven med handen när du drar de shucks ner också.
 6. 6
  Skölj skalat ax under rinnande kallt vatten. Trycket från vattnet hjälper till att ta bort kvarvarande silke.
 7. 7
  Lägg all ren majs i en container när du skal det.

Tips

 • Om du planerar att grilla majs, lämna ett enda lager av skalet på (du bör kunna se kärnorna genom skalet). Ett enda skikt skyddar majs men låter i vissa rökighet. Om du inte gillar den char på grillad majskolv, lämna fler lager av skalet på kolven.
 • Koka majs så snart du kan efter att plocka det. Ju tidigare det är kokt, den sötare blir det. Omvänt, ju längre det sitter efter plockning, den starchier blir det.
 • Om du har en lämplig kniv, kan du skär genom örat vid basen och skala shucks mot toppen.

Varningar

 • Du kan stöta på majs earworms, vivlar eller andra skadedjur medan skalning majs. Medan de ser obehagliga, finns det inget behov att göra sig örat. Bara skära bort den skadade delen.

Saker du behöver

 • Färsk majs
 • Soptunna eller filt
 • Sharp kniv