Wki

Hur man rengör en gjutjärn stekpanna

Krydda en gjutjärn stekpanna är nödvändigt att skapa en icke-stick yta och förhindra rost. För att bevara den smaksättning, måste du vara särskilt försiktig vid rengöring.

Steg

Hur man rengör en gjutjärn stekpanna. Skölj stekpannan ur med hett vatten efter kokning.
Hur man rengör en gjutjärn stekpanna. Skölj stekpannan ur med hett vatten efter kokning.

Rengöring av gjutjärn stekpanna

 1. 1
  Skölj stekpannan ur med hett vatten efter kokning.
 2. 2
  Om du behöver ta bort rester, koka lite vatten i pannan i några minuter, häll ut det, och skrubba med en styv nylonborste (eller icke metallborste) och ett milt slipmedel som salt.
  • Undvik att använda tvål och rengöringsmedel och aldrig sätta pannan i diskmaskin. Detta kan äta igenom non-stick beläggning som du har skapat och främja rost.
 3. 3
  Handduk torkar pannan grundligt och smörjer insidan med matolja.
 4. 4
  Förvaras i ett svalt, torrt och täck med en pappershandduk i stället för ett lock för att förhindra fukt från att bygga upp inne i pannan.
 5. 5
  Om pannan inte utvecklas rost, skura det med stålull och re-säsongen.

Tips

 • Efter handduk torkning, kan du placera fuktiga stekpanna på låg värme på området eller i ugn inställd på en låg temperatur för att vara säker på att stekpannan är helt torr.
 • Beläggning med olja efter ugnstorkning gör det möjligt för smörjmedlet att ställa djupare in i stekpanna och minska risken för rost under lagring.
 • Alltid coat din stekpanna med ett mycket tunt lager av matfett eller vegetabilisk olja innan du lägger undan. Använd inte en animalisk produkt som ister. Det kommer att härskna.
 • Om du måste tvätta med tvål, se till att skölja noga och re-säsongen din stekpanna efteråt.
 • En mycket rostig eller på annat sätt korroderade gjutjärnspanna kan behöva skuras använda elverktyg. Detta kan spara nästan alla gjutjärns som inte har hål i hällen. Efter power-skur, omedelbart säsongen. Nu är det klart att använda år efter år.

Varningar

 • Ett varmt strykjärn stekpanna ser identisk med en kall järn stekpanna. Var alltid försiktig när ett kokkärl på spisen av denna anledning.
 • Torka all annan utrustning som du kan lagra i din gjutjärn stekpanna. En något fuktig pan rostar en gjutjärn stekpanna när staplas ovanpå.
 • Undvik att placera varma gjutjärn i kallt vatten. Detta kan orsaka gjutjärn att förvränga eller spricka.
 • Gjutjärn skillets leder värme upp handtaget, så att du inte bränner dig genom att röra den med oskyddad hud.