Wki

Hur man hanterar ett fång benägen häst

Fång (vanligen kallad grundare i allvarligare fall) är en smärtsam och besvärande tillstånd av hoven. Det kan leda till kronisk, obotlig hälta. Vissa hästar är humant förstörs på grund av det.

Det finns många orsaker till Fång, men de är inte alla helt klarlagda. Det finns idag en hel del forskning ägnas åt Fång.

I stort Fång kan delas det till tre former, hjärnskakning-inducerade (orsakar genom snabba arbete på hårt underlag), som orsakas av en annan sjukdom (t.ex. Cushings syndrom) eller foder-inducerad. Feed-inducerad Fång är den vanligaste formen av fång och den typ som kommer att i huvudsak omfattas av denna artikel. 50% av fång fall hade kunnat undvikas med rätt ledning. Fång är en av de största mördarna av hästar, andra bara till.

Steg

Hur man hanterar ett fång benägen häst. Har du hästs hovar trimmas regelbundet av en fullt kvalificerad hovslagare eller trimmer.
Hur man hanterar ett fång benägen häst. Har du hästs hovar trimmas regelbundet av en fullt kvalificerad hovslagare eller trimmer.
 1. 1
  Har du hästs hovar trimmas regelbundet av en fullt kvalificerad hovslagare eller trimmer.
 2. 2
  Håll din häst på en hälso vikt. Fetma har varit länkar till Fång, såväl som andra förhållanden. Genom att övervaka dig hästens vikt var 2 veckor och plotta resultatet på en graf, kan smärre viktförändringar ses tidigt. För att övervaka din hästs vikt du kan använda, en väger tejp eller en vikt bro.
 3. 3
  Håll dig till de grundläggande reglerna för.
  • Mata lite och ofta. (Inte mer än 2kg per foder för en 500kg häst. Inte längre än 4 timmar utan foder / foder.)
  • Gör alla dietary förändras långsamt över en eller två veckor.
  • Se till att foder rum och papperskorgar foder häst bevis, för att förhindra att en häst bromsa in och smaska ​​sig.
 4. 4
  Begränsa fruktan i bete. fruktan är en typ av socker som finns i gräs och hö. Vissa typer av gräs har mer än andra. Timotej och tuppar fot har mindre än italiensk rajgräs. Ändra bete, eller re-seed om möjligt.
 5. 5
  Begränsa eller undvika bete. Detta är särskilt viktigt när gräset är stressad, (efter att den skurits till hö eller under en frost) under dagen när det är det full sol, eller under tider av hög tillväxt (våren och eventuellt hösten efter en torr sommar). Betet kan begränsas genom stripbetning eller använder en betande mule.
 6. 6
  Begränsa fruktan i utfodring. Mogna, timotej och äng hö är lägre än tidiga cut rajgräs. Havre halm är ännu lägre.
 7. 7
  Begränsa stärkelse och socker i fodret. Båda har varit ansluten till Fång. Undvik hög stärkelse-feeds som spannmål och hög sockerhalt feeds som melass. Ersätt dessa flöden med fiber och olja baserade feeds, inklusive unmolassed sockerbetor, chaffs, alfalfa och snyggt olja.
 8. 8
  Feed suppliants att hjälpa insulinresistens. Fång tros vara kopplad till insulinresistens (liknande diabetes hos människa). Vissa suppliants har varit kända för att hjälpa detta tillstånd, inklusive kanel och magnesium.
 9. 9
  Örter är en bra tillsats till något foder. Även om vården måste tas, kan så många örter går inte hand i hand eftersom de motverkar varandra och andra kan orsaka allvarliga problem. Som regel bör endast 3 örter som ska användas tillsammans om inte annat anges av en veterinär eller Equine Herbalist, vara Nypon, Kamomill och vitlök. En häst som har fång eller har faktiskt fång, är Nypon det bästa valet av ört. Det främjar hovtillväxt och reparation och hjälpa till att lugna hästen till en viss grad. Det är också bra för deras päls. Det kan läggas direkt i deras foder, och som regel av doser. Ponnyer 1 tsk, Galloways 1 till 2 teskedar, och hacka 2 tsk eller 3 om hästen är en varm blod eller en Heavy utkast.

Tips

 • Vissa hästar kan sålla deras foder, som Oaten agnar är väldigt intetsägande, tillsätt kamomill, vitlök och nypon, samt 1 kopp Lucerne pellets, (tillgänglighet och om de är hästfoder, kan vissa faktiskt vara kanin mat). På så sätt hästen inte kommer att siktning letar efter bra grejer.
 • Hur ofta hovarna behöver trimning beror på om hästen är skodd eller barfota, hästens exteriör, arbetsbörda, förvaltning och kost. Mellan 4 och 8 veckor är vanligt, kan din hovslagare berätta om det behövs oftare. Genom att ha dem trimmas ofta kan hoven följas och korrigeras innan några större strukturella skador uppstår.
 • Vänd hästen i ett "Jenny Craig ', eller svält Paddock. Detta är en paddock med knappast om någon gräs eller plockning. Detta innebär att den enda matningen hästen är tidskrävande är feed ransonerade av ägaren. Och ägaren kan då känna igen om hästen förbättras eller blir värre.

Varningar

 • Många människor tror att fång är bara ett tillstånd som drabbar feta ponnyer. Men det kan påverka någon häst eller ponny i alla förhållanden.
 • Om fång misstänks, måste en veterinär omedelbart kallas. Det är inte ett tillstånd som kan hanteras utan veterinärkontroll.
 • Det har hävdats att den Strasserverkningen (en metod för trimning utvecklats av Dr Strasser) kan bota och undvika fång. Men denna metod har fördömts av The fång förtroende, Internationella förbundet för skydd av hästar (ILPH) och The Royal Society för förebyggande av djurplågeri (RSPCA).
 • Återvinning av fång och grundare kan ta flera månader till ett år, längre eller hästen kan aldrig helt återhämta sig. Om en tävlingshäst eller avelssto diagnostiseras med det, sedan särskild försiktighet bör vidtas för att minimera återhämtningstiden och därmed innebär mindre ledighet och stavning. Även en spell tid av några månader efter återvinning har skett rekommenderas.
 • Hästen i fråga kan sålla deras foder, så att lägga till en pellet som är icke-värme och som inte har någon olja, protein eller kolhydrater är (lusern (alfalfa) pellets rekommenderas) kommer att hjälpa detta problem. Alternativt eller liksom, kan du blöta ner maten och lägga till lite kli kommer kli rengöra tarmarna och stör inte grundaren eller fång, och kommer att göra hästen äter långsammare utan siktning.
 • Svält hagar är gemensam ledning för god-doer men gräset som växer i dem är överbetade och stress (dvs har högre än normalt fruktan nivå). Även utan rötter av gräs för att hjälpa till att hålla jorden tillsammans, dessa hagar är särskilt utsatta för tjuvjakt. Täcker det är kompost kan hjälpa till att lösa båda dessa problem.
 • Hästar har visat att äta så mycket under en kort period då betande mule avlägsnas som de skulle bete utan en.