Wki

Hur man botar kolik hos hästar och ponnyer

Om du går in i stallet och hitta din häst rullande gånger, sparkar eller krafsar på magen, eller inte äta, kunde han colicing. Liknar ont i magen hos människor, är kolik farligt för hästar eftersom de inte kan spy, och kan dö.

Steg

Hur man botar kolik hos hästar och ponnyer. Om hästen bara har lite smärta och rullar, få upp honom.
Hur man botar kolik hos hästar och ponnyer. Om hästen bara har lite smärta och rullar, få upp honom.
 1. 1
  Om hästen bara har lite smärta och rullar, få upp honom. Du behöver inte gå honom, men du bör inte låta honom rulla, eftersom han kan vrida en tarm och göra kolik värre. Men om du hästen är i svår smärta som benen brukar sluta buckling och inte stanna stående se till att han är i en liten rund gård eller säkert område och bara låta honom rulla tills veterinären anländer eftersom om tarmen kommer att vrida det skulle har redan.
 2. 2
  Ring veterinären omedelbart. Överdriv inte beskriva kolik. Gör en ingång så att veterinären kan köra intill sker hästen. Detta kommer att göra det lättare för henne att få utrustningen.
 3. 3
  Avlägsna alla källor av mat och vatten. Låt inte hästen äta något.
 4. 4
  Var beredd att svara på veterinären frågor. Dessa kan omfatta hästens vitala, worming rutin, och typ av foder.
 5. 5
  Hålla hästen lugn och bevaka sina vitala tills veterinären anländer. Se relaterade Googles.
 6. 6
  Följ veterinären råd.
 7. 7
  Håll ett vakande öga på hästen under de närmaste dagarna. Kolik kan återkomma.

Tips

 • Om orsaken till kolik är okänd, kolla alla flöden att hästen har ätit. Kasta alla borta som ser eller luktar misstänkt. Kontrollera använd-efter-datum och för att upptäcka eventuella skadedjur.
 • Det finns flera typer av kolik. Kolik kan vara allt från en enkel magbesvär till ett matsmältningssystem problem, såsom förstoppning. Gas och spastisk kolik kommer sannolikt att passera, medan vissa andra former kan kräva operation eller eutanasi.
 • Om du stänger av din häst ut för att titta på honom, gör det från utsidan av staketet. Det skulle vara farligt att bo i pennan med en upprörd häst!
 • Om du ombord din häst med en instruktör, kan din tränare har lite Banamine till hands. Banamine kan hjälpa till att lindra smärtan av kolik för din häst.

Varningar

 • Hästar i smärta kommer att reagera annorlunda än lugna hästar. Om du känner i fara, hålla sig borta från hästen.
 • Agera inte nervöst. Detta kommer bara att störa hästen vidare.
 • Låt inte hästen rulle. Låta honom rulla kan orsaka vridning av tarmen, som är dödlig.