Wki

Hur man fixar en fläkt gnisslande tak

Även en lugn liten knyst från en takfläkt kan bli irriterande och försvårande. Detta brus kan också vara en varning för allvarliga problem, också, så att inte ignorera det.

Steg

Hur man fixar en fläkt gnisslande tak. Vrid takfläkt off, och låt bladen till kusten till ett fullständigt stopp.
Hur man fixar en fläkt gnisslande tak. Vrid takfläkt off, och låt bladen till kusten till ett fullständigt stopp.
 1. 1
  Vrid takfläkt off, och låt bladen till kusten till ett fullständigt stopp.
 2. 2
  Fatta varje blad och vicka dem för att se om någon av fästelement (vanligtvis phillips typ skruvar) är lösa, och om så är fallet, dra åt dem. Det är ovanligt för lösa blad för att orsaka en pip, men möjligt i vissa fall. Kontrollera också att glödlampor är säkert på plats, de kan skramla runt i sina hålor.
 3. 3
  Leta efter överskott damm från bladytan, särskilt toppen. Vikten av denna damm kan skapa en ur balans situation som kan sätta ojämlik press på lagren fläktmotorn, vilket får dem att gnissla, och slits ut i förtid, liksom.
 4. 4
  Kontrollera jordklotet eller glober på ljus kit om fläkten är utrustad med en. Några ljus kit kommer med ett gummiband-liknande tillbehör som är lindad runt "halsen" av handsken för att isolera den från metallflänsen, för att förhindra gnissel om enheten är något ur balans eller vacklar.
 5. 5
  Dra åt skruvarna som håller jorden på plats. Dessa räfflade rubriken skruvar som endast dras åt för hand, övertryck kan orsaka att glaset går sönder om för mycket kraft appliceras.
 6. 6
  Testa fläkten för att se om någon av de ovanstående stegen har hjälpt tyst gnissla. Om inte, gå vidare till nästa felsökningssteg.
 7. 7
  Balansera knivarna på din takfläkt. Detta kan göras med ett "Balansera Kit" som säljs på byggvaruhus och elektriska butiker utbudet. Dessa kit har en vägd, självhäftande material liknande mycket tjock tejp som är fäst till toppen av fläktbladen. Följ instruktionerna på förpackningen, eller om du är mycket tålmodig, fästa små bitar av dessa vikter genom trial and error för att balansera dina knivar.
 8. 8
  Kontrollera igen för att se om gnissla förminskas eller inte. Om inte, finns det en möjlighet lagren i fläktmotorn bär ut, och detta kan orsaka en fläktmotor att överhettas och "kort ut". Detta i sin tur, kan vara en allvarlig brandrisk. De flesta takfläktar komma med tätade lager som inte kan smörjas, men om någon verkligen ville bärga fan, kanske du kan ta isär motorn och använd en lätt maskin olja på lagren om du kan få tillgång till dem.

Tips

 • Några andra saker som kan orsaka en fläkt för att gnissla är: skruvar som håller bladen är löst, är fan inte monteras fast på taket, fläktblad är inte samma avstånd från taket mätt vid spetsarna, ställskruv inte tätt mot ned stolpe eller fläktblad är inte alla samma tonhöjd. Kontrollera dessa saker är oftast mycket mer effektivt än jävlas med balansering kit.
 • Gnisslande takfläktar brukar resultera från knivarna är ur balans, så genom att först ackumulerade rengöring damm, etc. från bladen, och sedan balansera bladen om det behövs, kan du oftast minska eller eliminera gnissel.
 • Ljus kit som har lösa delar kan också gnissla om det finns tillräckligt "wobble" att medföra att delar gnugga ihop.

Varningar

 • Koppla bort strömmen innan du tar isär fläkten, speciellt de som är utrustade med drag-kedjor, eftersom spänningen är närvarande i församlingen även när de är avstängda.
 • Försök aldrig att justera, eller på annat sätt manipulera med en takfläkt medan den är igång.
 • Om du använder en stege för att nå fläkten för att rengöra eller justera bladen, använda säkra metoder på det.

Saker du behöver

 • Ett lämpligt rengöringsmedel för rengöring av bladen.
 • En stege om fläkten är för hög (eller så är vertikalt utmanas) för att nå.
 • En balansering kit för fläktbladen.