Wki

Hur man beräknar CFM för badrum fan

Ett badrum fläkt är en viktig del av maskinvaran i alla inomhus badrum, utan ett fönster. Fläkten drar luft ut ur badrummet och låter frisk luft dras in, detta håller fukt från dusch, bad, eller sjunka från uppmuntrande mögeltillväxt. För att vara effektivt måste ett badrum fan att vara tillräckligt kraftfull för att helt ersätta luften i rummet ca 8 gånger per timme. Effektiviteten av fläkten kommer att bli betygsatt i "CFM" eller kubikfot per minut av luft rörd. Att lära sig att beräkna CFM för ett badrum fan kommer hjälpa dig att köpa rätt storlek fläkt för ditt utrymme.

Steg

Hur man beräknar CFM för badrum fan. Mät måtten på ditt badrum.
Hur man beräknar CFM för badrum fan. Mät måtten på ditt badrum.
 1. 1
  Mät måtten på ditt badrum. Använd ett måttband för att mäta varje dimension i ditt badrum - längden på varje vägg och höjden från golv till tak. För ett badrum med en rektangulär planlösning, kan du hålla dessa siffror i huvudet för CFM beräkningen. Om du har en oregelbunden planlösning, kan du rita och märka planen på papper för att hjälpa dig att beräkna ditt badrum volym.
 2. 2
  Beräkna golvyta i ditt badrum. För en rektangulär badrum, görs detta genom att multiplicera bredden och längden. Till exempel, en 7 fot x 10 fot (2,1 mx 3 m) badrum har en golvyta på 70 kvadratmeter (6,5 kvadratmeter). Om ditt badrum har en mer komplex form, bryta planlösningen i enklare former, beräkna sina områden, och sedan lägga dessa områden tillsammans för att komma fram till den totala golvytan.
 3. 3
  Beräkna den totala volymen av ditt badrum. Detta görs genom att multiplicera ditt badrum golvyta av takhöjden. Till exempel har ett badrum med en 90 kvadratmeter (8,4 kvadratmeter) golvyta och en 9 fot (2,7 m) Takhöjd en total volym på 810 kubikfot (22,9 kubikmeter).
  • Ditt badrum tak får inte ha en enhetlig höjd, till exempel, kan det bli sned eller välvda. I detta fall, uppskatta den genomsnittliga takhöjd (någonstans mellan de lägsta och högsta punkt) och använda det i din beräkning.
 4. 4
  Bestäm krävs CFM för ditt badrum fan. En effektiv badrum fan skulle kunna ersätta hela volymen av luft 8 gånger per timme, eller varje 7,5 minuter. För att komma till din krävs CFM, helt enkelt dela ditt badrum volym med 7,5. Till exempel behöver ett badrum med en volym på 1000 kubikfot (28.3 kubikmeter) ett fan kan förflytta (1000 / 7,5) eller 133 CFM (3.8 kubikmeter per minut).
 5. 5
  Köp ett badrum fläkt med erforderlig CFM rating eller högre. Efter beräkning krävs CFM, se till att kolla rating av någon fläkt ditt köp. En fläkt med alltför låg rating kommer inte ta bort fukten effektivt, samtidigt köper en fläkt med för mycket makt kan leda till onödigt buller (som mer kraftfulla fans tenderar att vara högre). Sikta på en CFM rating strax ovanför dina krav.

Tips

 • De mått du tar behöver inte vara otroligt exakt. Så länge dina siffror är ungefär exakt, bör fläkten du väljer att vara effektiva.
 • Många byggnormer kräver ett minimum fan storlek oavsett badrum storlek. Ett vanligt krav är 50 CFM.

Saker du behöver

 • Måttband
 • Pencil
 • Papper
 • Kalkylatorn