Wki

Hur man använder en bärbar bandsåg

Få verktyg kan göra ett jobb för att skära metallrör eller annat lager lättare än en bandsåg. Vid de tillfällen när aktien inte kan föras till maskinen, bärbara bandsågar erbjuda möjligheten att ta maskinen till arbetet. Här är några grundläggande steg för att använda denna mångsidiga och bärbara elverktyg.

Steg

Hur man använder en bärbar bandsåg. Hyr eller köp den bärbara bandsåg passar bäst för dina behov.
Hur man använder en bärbar bandsåg. Hyr eller köp den bärbara bandsåg passar bäst för dina behov.
 1. 1
  Hyr eller köp den bärbara bandsåg passar bäst för dina behov. Kommersiell eller industriell kvalitet verktyg är dyra och ofta något tyngre än snickaren eller husägare kvaliteter, och mest bärbara bandsågar faller i den förstnämnda kategorin. Här är några alternativ som du kan hitta på bärbara bandsågar:
  • Kapacitet. Eftersom beståndet eller material du sågar måste passa i halsen av maskinen, välja en med tillräcklig kapacitet är avgörande. Stor kapacitet bärbar bandsågar kan skära rör eller vinkel lager upp till ca 6 inches, medan standardmaskiner är begränsad till cirka 4 inches i diameter eller bredd.
  • Strömkälla. Om du arbetar på fältet, där sladdar är inte praktiskt, kan du välja att köpa en batteridriven såg. Dessa är dock dyrare än de typiska Växelspänningsfläkt sågar, och har begränsad skärtider mellan batteriet laddas.
  • Brand val. De flesta namn-märken erbjuder liknande funktioner och vridmoment, och använda en vanlig kniv längd. Vanliga varumärken är Porter Cable, Milwaukee, Ridgid, och DeWalt, och finns tillgängliga på byggaren leverans center och återförsäljare verktyg. Rabatt återförsäljare erbjuder off-märke verktyg som tjänar samma syfte, men kan vara av lägre kvalitet än de tidigare varumärken, till mycket lägre priser. Var medveten om att med elverktyg, som med många konsumentprodukter, kommer du förmodligen att få vad du betalar för.
 2. 2
  Bekanta dig med verktyget. Portabla bandsågar använder en trigger switch liknar borrar och cirkelsågar, men oftast är utrustade med en separat varvtalsreglering så sågbladet rör sig med en hastighet som lämpar sig för det material du skär.
 3. 3
  Använd två handtag, en placerad på varje ände av sågen för att hålla verktyget medan det drivs. Detta gör att du kan styra verktyget, samtidigt som fullständig kontroll över det. Andra noterbara komponenter ditt bör känna till är följande:
 4. Tracking justering. Denna funktion låter dig justera sökvägen till sågbandet bladet färdas som den kretsar kring bakhjulsdrift pully och foreward spännhjulet. Eftersom den främre remskivan flyter på en fjäderspänning navaggregat, måste den justeras så inriktningen få skivan att resa upp ordentligt på dessa två remskivor.
Frigöringsstiften hantera. Detta handtag, som ligger på den främre änden av sågen, frigörs för att tillåta operatören att snabbt och enkelt ändra sågbandet om den blir matt och är inte lämplig för den aktuella uppgiften. styrrullar. Dessa rullager församlingar stöder bladet som är engagerad i att skära ditt material så att den inte böjs eller binda. Eftersom sågbandet är gjord av en tunn, böjlig metall, måste dessa rullarna roterar fritt och placeras rätt för att förhindra bladet från bindningen eller skevhet under snittet. skärning sko. Detta är en platt, skårad metall guide som kommer att stödja sågen att kompensera dra av bladen tänderna när de skär lager. Detta bidrar till att säkerställa metallen som sågas ska inte dras in i den bakre remskivan när du skär.
4
Läs bruksanvisningen och bekanta dig med unika egenskaper för ditt val av sågar, och särskilt de rekommendationer säkerhet från tillverkaren. Bandsågar fungera med en exponerad bladet kan skära igenom nästan alla oädla metaller från mjuk koppar med gjutjärn och stål, och kommer att skära fingrarna utan diskretion. Detta är en anledning till varför operatören bör hålla båda händerna i de avsedda handtagen (placerad på baksidan av sågen, bort från bladet).
5
Klä på lämpligt sätt för att använda detta verktyg. Skyddsglasögon och handskar är mycket viktigt, men också hålla i minnet att lösa smycken eller kläder lätt kan fastna i rörliga bladet.
6
Stöd löst material vid kapning. Med hjälp av ett skruvstycke eller har en hjälpare att hålla ett runt rör eller bar kommer att hindra den från att snurra som svar på bladet bita i den under ett snitt. Metall som böjer sig under snittet kan binda bladet orsakar föraren att förlora kontrollen över sin såg, och tunga föremål kan falla på förarens fötter när de faller fritt.
7
Markera lager som du skär i rätt vinkel för dina behov. Mark rör runt diameter så den färdiga cutten vara sant.
8
Placera klingan mot lager som skall skäras, och se till att bladet är parallell med skärningslinjen du har markerat, och vinkelrätt mot aktiemarknaden (om snittet är att vara fyrkantiga, eller 90 grader). Håll sko av sågen mot stocken.
9
Starta sågen genom att klämma avtryckaren och låt sågen att skära sig igenom lager du skär. Tvinga inte sågen eller tryck inte för hårt, eftersom sågens tänder kan ta bort bara en viss mängd material med varje pass. Rocking sågen vid kapning mycket tjocka, fasta bitar av lager kan låta metallspån att rensa sågens sågspåret, men oftast, håller sågen stadigt i förhållande till snittet är den bästa metoden.
10
Titta på bladet för att se till att den är i linje med din klippa märke, och långsam snittet när du är nästan igenom lager så att du kan förutse bladet bindande om de materiella böjs eller bojar plötsligt. Kontrollera den fria änden av beståndet för att se till att det finns ingenting i vägen för det när det sjunker.
11
Släpp avtryckaren och låt bladet att sluta flytta innan du sätter ned sågen då snittet är klar. Ställ sågen på en ren, plan yta när kapningen är avslutad, för att försäkra att det inte faller och skadas, eller få smuts eller skräp i linhjulet församlingar.

Tips

 • Välj en klinga lämplig för uppgiften. Vid skärning av metall, speciellt tunn metall eller slang, bör du se till minst 2, och helst mer, tänder engagera metallen vid alla tidpunkter. Välja ett bandsågblad med rätt TPI (tänder per tum) för den avsedda användningen kommer att ge dig de bästa resultaten.
 • Håll ditt verktyg rena och i gott skick. Smuts eller skräp kan orsaka din såg för att binda, förstöra trisshållarna, och förkorta livslängden på ditt redskap.
 • Stöd beståndet du sågar är viktigt för en bra, ren, säker snitt. Ett rör skruvstäd rekommenderas för att skära någon typ av slang.

Varningar

 • Portabla bandsågar fungera med en öppen, eller obevakade bladet kan skära nästan vad som helst som engagerar den när den är i rörelse.
 • Dra alltid ur sågen vid byte eller byte av kniv.
 • Tungt stål eller andra material kan orsaka skador på golv, och allvarliga skador när de faller löst då snittet är klar.
 • Om du tvingar bladet in i materialet, står du en chans att bryta bladet. När detta händer, blir bladet en projektil och kommer att döda eller lemlästa den som är i vägen.

Saker du behöver

 • Portabel bandsåg med lämpliga blad.
 • Nätkabel / strömkälla.
 • Säkerhetsutrustning.