Wki

Hur man använder en skärbrännare

En syre / acetylen ficklampa är en farlig klippsystem, men med försiktighet och praxis, kan du använda den för att skära stål till storlek och form. Om du vill använda en skärbrännare, följ instruktionerna nedan.

Steg

Hur man använder en skärbrännare. Förstå styckningen.
Hur man använder en skärbrännare. Förstå styckningen.

Framställning

 1. 1
  Förstå styckningen. Den inledande förbränning av acetylengas värmer stålet till ett smält tillstånd. Genom att lägga till en trycksatt ström av syre, antänder skäraren stålet att bränna igenom sågspåret av din del. Därför är denna process kallas brinnande stål, och stål och kolstål är de enda material som det används för att skära. Aluminium, rostfritt stål och andra metaller och legeringar kan inte skäras med en skärbrännare.
 2. 2
  Få rätt verktyg för jobbet. Förutom facklan montering, beskrivs i detalj under stegen, bör du ha följande:
  • Brandsläckare. För de flesta användningsområden, kommer en komprimerad luft och vatten brandsläckare fungerar, men om olja, plast eller andra brännbara material är runt, är ett "ABC" brandsläckare rekommenderas.
  • Märkning och mätverktyg. Dessa kommer att hjälpa dig att lägga ut din skära rätt, och kan inkludera en täljsten markör, en fyrkant och en regel.
  • Säkerhetsutrustning, inklusive en uppsättning av skärande skyddsglasögon och tunga skinnhandskar.
  • Rätt kläder är ett måste. Bär inte löst sittande kläder, kläder tillverkade av brandfarliga syntetiska material, eller kläder med fransiga eller trasiga kanter som kan antända lättare än tätt vävda fållade rena kläder. Detta innebär också inga lösa fickor av handbojor byxor eller skjortor som skulle tillåta slagg fånga och bränna igenom. Brandsäkert kläder rekommenderas, men om inte är tillgängligt bär väl passande bomullskläder. Och Nylon flesta andra vanliga syntetiska kläder kommer snabbt brinna om fångas i brand!
  • Kraftiga, läder-sulor arbete stövlar rekommenderas, eftersom gummisulor låter het slagg att bränna igenom ganska snabbt. Laced stövlar är att föredra, eftersom slagg kan falla in i toppen av pådragbara typer som ingenjörens stövlar och cowboykängor.
  • . En anfallare för korrekt tända facklan Använda tändstickor eller tändare är mycket farligt, en anfallare är gjorda speciellt för att tända facklor, och minskar risken för allvarliga skador.
 3. 3
  Sätt upp ditt arbete i en trygg miljö. Arbeta på bar jord eller en betongplatta rekommenderas starkt, eftersom gnistor kommer att flyga många meter från den skärande platsen. Torrt material såsom papper, sågspån, kartong, och torkade växter bladverk eller gräs kan antändas från 15 meter eller längre. Låt inte lågan att kontakta betong, särskilt färsk betong, eftersom det kommer att flagna och skicka små bitar av betong flygning.
 4. 4
  Placera lager du ska skära på stöd till en bekväm arbetshöjd. Ett stål bord är perfekt eftersom du kan förvänta dig själv till steady facklan under uppvärmning och bränna det. Använd aldrig en yta som är brandfarligt eller har brännbart material spillts på den. Också akta oss för material som har metalliska oxidbeläggningar, såsom bly färg, primers kromat och förzinkning, eftersom inandning av ångor från dessa kan vara giftiga.
 5. 5
  Märk din nedskärningar med täljsten markör, vilket möjliggör slipning om en exakt passning krävs. Du kan använda en märkpenna om en täljsten finns inte tillgänglig, men märket kommer att tendera att försvinna precis framför brännarens låga. För mycket exakta snitt, kan du hitta en specialiserad jigg kommer att ge bättre resultat, men det är inte inom ramen för denna artikel.

Konfigurera skärbrännare

 1. 1
  Haka upp mätarna till lämpliga behållare. Typiskt, syre tankar och slangar är gröna, acetylen slangar är röda, och de paras ihop med ändarna separerade för att fästa till sina respektive tankar. Den acetylen slang kommer ha vänt gängor, och montering kommer att vara en manlig typ, för att förhindra oavsiktlig omkoppling av dessa två slangar / mätare. Eftersom beslag är tillverkade av mässing och kan lätt skadas, dra åt dem med en lämplig storlek skiftnyckel.
 2. 2
  Se till att acetylen regulatorn är avstängd genom att satsa på "tee" handtag ut ett par varv, vrid gasen ventilen på toppen av tanken på. Turning det en vridning av handleden. Detta är av säkerhetsskäl. Låt aldrig acetylengas trycket överstiger 15 psi, vid högre tryck blir acetylen instabil och kan självantända eller explodera. För att säkerställa att gasen regleras till rätt tryck, gör följande:
  • När du har slagit på stora acetylen tank ventil, öppna regulatorn ventilen genom att vrida tee medurs. Detta bör ske mycket långsamt, medan du tittar på låga tryckmätare. Öppna bara tills det tryck som anges är mellan 5 och 8 PSI.
  • Att ventilera atmosfären från acetylen slang, öppna gas ventilen på skärbrännare handtaget tills du hör gas fly, sedan observera lågt tryckmätare för att se om trycket förblir stabil under flödet och se till att du har denna regulator korrekt inställd.
  • Stäng acetylen ventilen på ficklampan.
 3. 3
  Vrid trycket syrgasregulator off eller nedåt och justera sedan syrgastrycket. För att stänga av regulatorn trycket nedåt, tillbaka regulatorn mäta upp ett par varv. När du är klar, fortsätt med följande steg för att justera syrgastrycket:
  • Öppna huvudkranen syretanken ventil hela vägen. Ventilen är en dubbel-sittande ventilen och, om det inte öppnas hela vägen, kommer syret läcka ut runt ventil-spindel O-ring på grund av den höga cylindertryck eller 2200 psi.
  • Öppna regulatorventilen långsamt, titta på lågt tryckmätare som du gör det, tills trycket läser mellan 25 och 40 PSI.
  • Öppna syre ventilen på brännaren för att låt atmosfären att ventilera ut ur slangen. Observera att det finns två ventiler på syre sidan av den skärande brännarenheten. Ventilen nära slanganslutningar kommer att kontrollera tillförseln av syre till blandningskammaren för förbränning, eller uppvärmning drift av brännaren samt syret jet sida, så inget syre bör ventilera från brännaren spetsen tills antingen den skärande spaken är nertryckt eller ventilen vidare upp facklan öppnas. Till att börja med, öppna denna första ventil flera varv för att försäkra tillräckligt med syre finns tillgängligt för båda funktionerna. Därefter öppnar du den främre ventilen något tills slangen rensas (cirka 3 till 5 sekunder för en 25-fots slang).
  • Stäng den främre ventilen.

Använd skärbrännare

 1. 1
  Sätt dina handskar och skyddsglasögon på innan du tänder facklan. Kontrollera din arbetsplats en gång för brännbart material, och du bör vara redo att gå.
 2. 2
  Tänd facklan. Öppna acetylen ventilen igen, vilket gör att syre kvar i blandningskammaren att rensa i några sekunder, sedan stänga ventilen tills du kan knappt höra gas läcker ut. Håll anfallare framför facklan spetsen, med spetsen vänd inuti anfallaren (eller mot antändningskälla för elektroniska strejkande), pressa handtaget. En liten gul låga bör synas i spetsen när gnistor från anfallaren tända acetylen.
 3. 3
  Justera acetylen ventilen tills du har en gul låga ca 10 inches lång. Se till lågan börjar vid facklan spets; om för mycket acetylen tillförs lågan kommer att hoppa, eller blåsas bort från spetsen.
 4. 4
  Vrid fram syrgasventilen på långsamt. Lågan färg kommer att förvandlas från gul till ljust blå som tillräckligt med syre tillförs helt förbränna acetylen. Öka syre tills den inre blå låga börjar krympa tillbaka mot spetsen.
 5. 5
  Öppna syre ventilen mer för att öka lågans storlek tills längden av den inre flamman är bara över stålets tjocklek du avser att skära. (För 3/8 tum kallvalsade platta eller stål, är en 1/2-tums inre flamman ungefär rätt.) Om du hör en blåsa ljud, eller den blå lågan verkar oberäkneligt och fjäderlätt, det är förmodligen för mycket syre vid lågan; minska tills flamman är stabil och den inre flamman är en ren konisk form.
 6. 6
  Ta spetsen på inre flamman till ytan av stålet du ska skära. Du kommer att behöva värma stålet med denna låga tills en smält pool av metall former och luminescerar på den här platsen. För 1/4-tums stålplåt vid rumstemperatur, bör detta ta ca 45 sekunder, men det kommer att ta längre tid för tyngre material eller material vid låga temperaturer. Håll spetsen av flamman stabil och omkring 3/8 av en tum från metallens yta för att koncentrera värmen på en plats.
 7. 7
  Tryck den skärande ventilhandtaget ner långsamt att frigöra syre jet, som antänder det smälta stålet. Om en häftig reaktion omedelbart startar, har stålet antänts, och du kan gradvis öka trycket tills strålen skär helt igenom metallen. Om någon reaktion inträffar, är metallen inte tillräckligt varma för att antända, så att du kan låta syret hantera utsläpp och fortsätter att göra det möjligt för låga för att värma metallen mer.
 8. 8
  Börja flytta facklan spetsen långsamt längs linjen av din skära när strålen skär genom stål. Du bör observera att nästan alla av gnistor och smält slagg blåses ut på baksidan eller undersidan av din del. Om detta flöde av överhettat material bromsar eller backar upp, bromsa din hastighet framåt eller stanna och låta metallen värmen mer. Det är bättre att klippa för långsamt än att försöka skära alltför snabbt.
 9. 9
  Fortsätt att såga förrän du har särade metallen eller färdiga snittet. Se till att slagg och några droppar av upphettad metall inte får fötterna, även robust boot sulor kommer att bränna igenom om du hittar dig själv stående på en stor bit.
 10. 10
  Kyl arbetsstycket med mycket vatten. Eller, låt den svalna naturligt om du är ingen brådska. Var medveten om att doppa en överhettad bit stål i en hink eller rinnande kallt vatten kommer att skapa en momentan moln av mycket het ånga.
  • Detta är bara för konstruktionsstål, eftersom vattenkylning påverkar dämpningen-och tempera-typ stål.
 11. 11
  Chip slaggen från snittet. Du kan också slipa snittet smidigt om en mer exakt passform önskas.

Tips

 • Kontrollera alla slangkopplingar, spårvidd / regulator beslag och andra tillbehör är täta. Läckande gas vid dessa kopplingar kan ge en omedelbar eld.
 • Håll djur och barn borta från områden där den här typen av hot arbete görs.
 • Har flashbacks installerade på båda ändarna, det är mycket säkrare än bara en monterad.
 • Alltid transportera gasflaskor i ett vertikalt (upprätt) läge.
 • Håll facklan spetsen ren.

Varningar

 • Använd en skärbrännare endast i ett väl ventilerat område, borta från brännbart material.
 • Använda ett slag tillbaka eller backventil rekommenderas starkt.
 • Att ha en brandvakt krävs på OSHA-reglerade projekt.

Saker du behöver

 • Skärbrännare set, med bränsle-och oxidationsmedel tankar.
 • Striker, märkning verktyg och säkerhetsutrustning.