Wki

Hur får man nagellack av tyg

Du kanske tror att spilla nagellack på din soffa eller din favorit skjorta innebär att du måste leva med en permanent färgrik fläck, men nagellack är faktiskt en av de lättare fläckar att ta bort från tyget. Läs vidare för information om hur man tar bort nagellack från kläder och klädsel.

Steg

Hur får man nagellack av tyg. Placera färgade tyg nedåt på några pappershanddukar.
Hur får man nagellack av tyg. Placera färgade tyg nedåt på några pappershanddukar.

Ta bort nagellack från kläder

 1. 1
  Placera färgade tyg nedåt på några pappershanddukar. Den del av tyget som är färgade borde vara mot pappershanddukar. Använd den här metoden huruvida nagellack är våta eller torra.
  • Denna metod fungerar effektivt på bomull, linne, siden, denim, och de flesta andra tyger.
  • Fortsätt med försiktighet om varan i fråga innehåller acetat eller triacetat, eftersom nagellack remover smälter tyger som innehåller dessa kemikalier.
 2. 2
  Blot det färgade området med aceton. Använd en bomullstuss eller papper bogseras mättad med aceton (finns på apotek i nagellack plockaren avsnitt) för att utplåna baksidan av tyget. Denna verkan överför fläcken till pappershandduk.
 3. 3
  Skölj och upprepa. Ta kläder objekt till diskhon och skölj ur det färgade området, sedan placerar den nedåt på en ren uppsättning av pappershanddukar. Upprepa blotting åtgärder för att avsluta överföringen av fläcken med hushållspapper.
  • Fortsätt att skölja tyget och tillämpa mer aceton tills pappershanddukar inte längre vända färgen på nagellack efter blotting, detta indikerar att fläcken har tagits bort.
  • Kontrollera det färgade området en sista gång efter spår av nagellack. Om du ser en lite färg kvar, doppa en bomullstuss i aceton och försiktigt bort det.
 4. 4
  Tvätta kläder objekt. Använd ett fläckborttagningsmedel produkt på tidigare färgade området, sedan tvätta posten enligt tvättråd på etiketten. Fläcken bör vara helt borta och artikeln redo att bära när den är torr.

Ta bort nagellack från klädsel

 1. 1
  Torka bort våt polish omedelbart. Om du kan fånga fuktigt nagellack innan det torkar på klädsel, har du en mycket lättare tid att ta bort det. Använd en pappershandduk eller trasa för att torka bort så mycket av den våta polish som du kan.
  • Gör inte smeta den polska så att det täcker ännu mer yta på klädseln, utan använd pappershandduk för att torka bort det med korta dragningar som inte sprider den polska runt.
  • Använd den mest absorberande trasa eller pappershanddukar du kan, så att du lämnar så lite polish som möjligt för att tränga in i klädseln.
 2. 2
  Badda området med aceton. Använd en bomullstuss swap eller annat verktyg som möjliggör exakt applicering för att sätta ett par droppar aceton på det färgade området. Var noga med att endast tillämpa den på det färgade området.
  • Du kanske vill göra ett test sandskädda på en del av klädseln som oftast är dolt. Aceton reagerar med vissa typer av material, inklusive sådana som innehåller acetat eller triacetat, och kunde göra det färgade området ser värre om du inte är försiktig.
  • Häll inte aceton på färgade tyg, eftersom det är svårare att kontrollera om det rinner om du inte använder en applikator som en bomullspinne eller hörnet av en pappershandduk.
 3. 3
  Använd en ren trasa för att torka av polish. Blot det över det färgade området noga, använd sedan en ren del av handduken för att torka den igen. Applicera mer aceton och fortsätta blotting tills fläcken har tagits bort.
 4. 4
  Skölj med varmt vatten. Använd en svamp för att tvätta området för att avlägsna spår av aceton eller väteperoxid. Låt klädseln torka helt innan du använder.

Använda alternativa nagellack avlägsnande metoder

 1. 1
  Använd väteperoxid. Vissa tyger som inte reagerar väl med aceton kan prestera bättre om du använder samma strategi med väteperoxid.
  • Badda området med peroxid, blot den med en ren handduk, och upprepa tills fläcken är borta.
  • Väteperoxid kan fungera som ett blekmedel, så testa det på en osynlig del av klädseln innan du använder den på det färgade området.
 2. 2
  Försök med hårspray. Spraya på borsten av en gammal tandborste, använd sedan en cirkelrörelse för att ta bort fläcken från tyget.
 3. 3
  Använd bugg spray. Vissa säger att men myggmedel, fungerar den typ du spraya på din kropp och kläder för att hålla mygg och andra insekter borta, som en charm för att ta bort nagellack fläckar. Spraya det på en gammal tandborste, sedan använda penseln i en cirkelrörelse för att försiktigt skrubba bort fläcken.
 4. 4
  Skölj och tvätta. Oavsett vilken metod du använder, se till att skölja det tidigare färgade området väl för att bli av med spår av det ämne du använde för att ta bort nagellack.

Tips

 • Om en metod inte verkar fungera, prova olika sådana tills fläcken är borta. Det är troligt att åtminstone en städmetod kommer att göra susen. Om fläcken absolut inte kommer att komma ut, ta plagget till en professionell renare.
 • Om pratade om en älskad eller dyra objekt som du kanske vill rusa till städare innan du gör något annat