Wki

Hur du tar hand om möss

Möss är bra husdjur för människor i alla åldrar, och även hög underhåll, är roliga att titta på och leka med. Läs mer om att ta hand om dina nya mus vänner nedan.

Steg

Hur du tar hand om möss. Hitta en veterinär som arbetar med pocket husdjur / exotiska husdjur.
Hur du tar hand om möss. Hitta en veterinär som arbetar med pocket husdjur / exotiska husdjur.
 1. 1
  Få förberedda. Innan du tar med din nya husdjur hemma, är det viktigt att få alla de varor du need.Set upp din bur och fyll upp maten / vattenflaska. När dina nya möss kommer hem, kommer de att behöva lite tid att anpassa sig, förbereds i förväg gör övergången mindre stressande för dig och musen.
 2. 2
  Överväg räddning. Inköp från några av de större djuraffärer innebär att du riskerar att stödja gnagare gårdar räddar ofta tar på gnagare och har ofta kullar grund djuraffärer mis-könsbestämning sina djur. Dessutom är en räddning gnagare kan hanteras bättre och har mer stöd erbjuds än en djuraffär. Om du inte kan hitta någon räddar nära dig, försöka kontakta en uppfödare (ja, folk gör rasen möss precis som du skulle föda upp katter eller hundar) - en del av dessa tar i räddningar också.
 3. 3
  Få information. Innan du köper en mus, bör du göra en del forskning i sin vård. Djuraffärer och personliga hemsidor är ökända för att ge desinformation. De bästa resurserna för musen vård är de webbplatser för ansvarsfulla uppfödare. Du kan också prova att gå ett husdjur forum, av vilka några är avsedda enbart för möss. Några av dessa platser är upptagna under Källor och citat nedan.
 4. 4
  Hitta en veterinär som arbetar med pocket husdjur / exotiska husdjur. Vet vård är en nödvändighet för alla husdjur. Möss känna smärta och lida precis lika mycket som andra, större djur. Möss som föds upp på måfå, skickas ut till djuraffärer, och sedan tryckts ihop i små lådor som väntar på köpet är mer benägna att drabbas av sjukdomar och ohälsa. Om du inte har råd med veterinär räkningar och medicin för att behandla dessa sjukdomar, är det tillrådligt att du inte köper en mus tills resurser finns tillgängliga för dig.
  • Fråga din veterinär frågor. Var noga med att välja en veterinär som är tillgänglig för akutvård. (Eller, leta efter en nödsituation husdjur klinik som behandlar små djur.) Eftersom möss är så små, kan en enkel sjukdom vända dåliga snabbt. Det är viktigt att du kan få dem omedelbar vård vid behov. Var noga med att fråga din veterinär om de har den utrustning som finns tillgänglig för att utföra kirurgi på fickformat djur. Om svaret är nej, sedan fortsätta leta efter en veterinär som gör.
 5. 5
  Bestäm om du vill ha en enda manlig eller en trio av honor. Dessa är de bästa förhållanden, eftersom kvinnliga möss måste hållas med vänner och är lättare att hålla än män. Var noga med att valet du gör passar med din livsstil. Om du inte kan ägna tid åt ditt husdjur varje dag, bör du inte köpa en hane.
  • Vill du en manlig? Hanmöss har vissa egenskaper som gör dem perfekta husdjuret för vissa människor. Först måste hanmöss hållas ensamma. Vissa personer har rapporterat framgång med att hålla två eller flera hanar tillsammans om mössen infördes unga (under 4 veckors ålder). Dock är risken att striderna är mycket stark med män. På grund av detta, är det tillrådligt att aldrig hålla hanar tillsammans. Om du väljer att ta en hane in i ditt hem, kommer du att vara hans säkraste källa sällskap.
  • Vill du honor? Till skillnad från män, måste honorna hållas i grupp. En trio av tre honor är bäst. På så sätt, om man går bort, kommer de andra har fortfarande en kamrat. Det har rapporterats av många människor som honor blir slö, avfall bort, och skulle kunna dö utan en kamrat. Därför, om du vill hålla mer än en mus, rekommenderas det att du väljer honor.
 6. 6
  Kombinera inte hanar och honor. Det är aldrig säkert att placera en manlig och kvinnlig tillsammans, även tillfälligt. Avel kan ske mycket snabbt med möss och det är nästan omöjligt att undvika graviditet. Graviditet är hårt på alla djur, inklusive möss. Möss köps från djuraffärer bör aldrig vara uppfödda målmedvetet om du inte är villig att ta ansvar för de resulterande valpar. Om du vill odla, kontakta en ansvarsfull uppfödare och diskutera med dem några av er alternativ. Några saker att tänka på om du väljer att föda djuraffären möss:
  • Många djuraffärer köper sina möss från djuruppfödningsanläggningar. Dessa leverantörer brukar betala ingen uppmärksamhet till hälsa eller temperament vid avel. På grund av detta möss, köpt från djuraffärer ofta bär defekta eller farliga gener för tumörer och andra försvagande sjukdomar. Ofta är effekterna av dessa dåliga gener inte sett förrän musen är förbi fertil ålder. Eftersom du inte känner till hälsa härstamningen av möss du köper från djuraffärer, riskerar du passerar på dessa defekta gener till sina ungar.
  • Möss kan ha kullar med 15 eller fler valpar. Har du ett säkert och lämpligt hem för alla de resulterande bebisar om du musen har en av dessa stora kullar? Om du väljer att sända barnen till en djuraffär, skulle de eventuellt säljas till orm ägare och används som matare.
  • Möss kan ha kullar med alla män. Även ovanligt att det händer verkligen. Om du väljer att föda dina möss, har du plats och pengar till hus 10 eller fler män var i separata burar?
  • Graviditet och förlossning kan vara dödlig för modern. Är du villig att offra liv och hälsa på mamma? Har du en akut veterinär som kan leverera bebisar med kejsarsnitt om det blir nödvändigt? Om du föder upp så att dina barn kan förstå graviditet, är du villig att förklara för dem varför mamma dog?
  • Mors kan och kommer att slakta sina egna kullar. Första gången mödrar, speciellt djuraffären mödrar, är mycket benägna att gallra en eller flera av sina valpar. Kan du hantera sorg om detta inträffar?
 7. 7
  Välj en typ av bur. De bästa burar för möss trådbundna burar med bar-avstånd på mindre än 1 cm. Trådburar tillåter betydligt fler möjligheter till berikande och inte har de allvarliga ventilation problem som en tank gör. Om du måste ha en tank, måste du göra en säker mesh lock för att öka luftcirkulation för ditt husdjur.
  • Var försiktig med bar avstånd när du använder gallerförsedda burar. Baren Avståndet måste vara under 1 cm eller musen kommer undan. Om musen är under 5 veckor är det kanske nödvändigt att sätta i en tank som en tillfällig åtgärd tills den har blivit för stor för att fly. Möss är fantastiska fly konstnärer. Kom ihåg att om en mus kan passa huvudet mellan spjälorna, så det kan passa sin kropp också. Du kan också köpa ståltrådsnät och vira den runt buren. Byt ut den direkt när du ser en bit biten på mitten.
  • Tankar är ganska lätt att rengöra och desinficera, men gör tämja musen mycket svårare. Varje bur där du måste närma ovanifrån gör musen tror att du är ett rovdjur.
  • Modulära system såsom Rotastak och Habitrail är inte lämpliga för möss. Förutom att vara alldeles för litet om du spenderar en hel del pengar och anslut dussintals enheterna tillsammans har de en mängd allvarliga hälso-och anrikning.
 8. 8
  Välj rätt storlek på buren. Golvyta betyder mer än huvudet rummet när du köper en bur. The Fun Mouse webbplats visas i citaten ger en bur storlek miniräknare om du har några tvivel om buren du har valt. Du kan också dubbelklicka numren på den tjusiga råtta kalkylator, som har några buren Inställning av förinställningar för dig.
 9. 9
  Ge dem något att gå på. Sängkläder är ett måste. Använd aldrig furu eller ceder, eftersom dessa skogar kan skada en mus andningsorganen och göra det svårt för dem att andas. Också undvika sågspån, sand, eller något som lätt kan inhaleras i dina husdjur lungorna. Bedding bör spridas 2-3 inches djupt på botten av tanken. Lämplig sängkläder ingår:
  • Aspen: var noga med att kontrollera det och se till att den innehåller inget damm.
  • Carefresh: Om du väljer att använda Carefresh sängkläder, ska du köpa den vita typen. Den färgade och grå Carefresh tenderar att vara för dammigt för möss och kan orsaka URI: s (övre luftvägsinfektioner).
  • Strimlad papper: Vanligt vitt skrivarpapper som har körts genom dokumentförstöraren gör underbara sängkläder. Var säker på att det finns något bläck på pappret, eftersom detta kan vara dödlig om förtäring.
  • Megazorb: Detta är ett billigare och mer finkornig version av Carefresh.
  • Ectopetbed, BedExcel och Finacard: dessa papp baserade sängkläder är bra, men inte lämplig för grävande.
 10. 10
  Ge dem något att kapsla in. Alltid ge dina möss med ett mjukt material som de kan strimla att bygga upp sitt bo. Lämpliga material innefattar mjukpapper (använd aldrig något med tillsatt lotion), toalettpapper och pappershanddukar. Håll dig borta från alla kommersiellt sålda häckande produkter (såsom hamster ludd), inte bara är dessa dyrare än de billiga alternativen ovan, men de innehåller också fibrer som kan vara dödlig om den förtärs i musen system. Den mest underhållande sängkläder för en mus är att köpa den bomull skida, som de sedan kan bryta och distribuera men de gillar. De skal är också roligt för dem att tugga.
 11. 11
  Undvik att införa parasiter och andra obehagligheter. Sängkläder bör antingen frysta eller bakas före användning. Detta eliminerar eventuella parasiter. Frys sängkläder vid 0 * F för 24-28 timmar (detta är den säkraste metoden). Eller baka den vid 140 * F i 30 minuter (låt inte strö för att komma i kontakt med någon form av öppen låga, eftersom det kommer att ta eld). Leksaker bör också rengöras grundligt före introduktion till tanken. Dessa kan frysas precis som sängkläder, eller rengöras med vinäger och tvättades noggrant med rent vatten.
 12. 12
  Köp en vattenflaska och fylla den ofta. Det är bäst att använda mer än en vattenflaska sitter på sidan av buren i fall en flaska slutar fungera, som möss kan torka mycket snabbt. Kranvatten eller källvatten kan användas säkert med dina möss. Vattenflaskan ska tvättas med varmt tvålvatten varje kväll och fylls på dagligen med kallt vatten.
 13. 13
  Köpa mat. Mat ska vara tillgänglig för möss vid alla tidpunkter. Alltid ge färsk mat varje dag, eftersom deras ämnesomsättning är mycket hög. Pre-made blandar avsedd för möss och råttor innehåller för mycket protein för de flesta PET SHOP möss. Ett säkrare alternativ är en pre-made hamster mix. När du köper mat, leta efter 13% protein eller mindre. Undvik också mixar som innehåller ett stort antal solrosfrön. Dessa är mycket gödning och används ofta som fyllmedel i billig mat mixar.
 14. 14
  Köpa snacks / kosttillskott. Mus mellanmål kan vara en mängd olika saker. Bara ge godis med måtta (en eller två godsaker från listan nedan under hela veckan) och införa nya godsaker långsamt. Titta efter tecken på diarré, eftersom detta snabbt kan torka och döda musen (detta brukar ses när man inför grönsaker). Lämpliga godsaker inkluderar:
  • 1 msk äggröra
  • 1 msk kokt ris
  • Planteras (mörkgröna är bättre på grund av lägre vattenhalt)
  • 1 msk hackade morötter
  • 1 tsk Högkvalitativ hundmat (en eller två gånger i veckan)
  • ½ Milkbone varumärke valp kex (en eller två gånger i veckan)
  • Kokt pasta utan sås (en eller två gånger i veckan)
  • Cheerios (inte mer än fem om dagen)
  • Cheerios med en touch av jordnötssmör (en eller två gånger i veckan)
  • Freeze torkade eller levande måltid maskar (varannan vecka)
 15. 15
  Köpa leksaker. Möss är väldigt nyfikna varelser och kräver en hel del stimulans för att vara lycklig. Köp eller skapa en mångfald av leksaker innan du köper din mus. På så sätt kan du växla leksaker när du städar deras bur. Kom ihåg att du måste arbeta mycket hårdare för att berika en tank än en preskriberad bur och att dina möss behöver mycket gömmer utrymmen. De mer berikande leksaker du har tillgängliga, desto gladare dina möss kommer att vara.
  • Ofta de bästa mus leksaker inte finns i en djuraffär alls. Små trådkorgar avsedda för organisation gör stora klättring leksaker (dessa återfinns i hemmakontoret avsnittet, badrum avsnittet, och hemorganisation avsnitt eller de flesta större varuhus). Besträngning en hampa rep från ett hörn av tanklocket till en annan ger spänning till ditt husdjur hemma. Var kreativ med dig leksakstillverkare strävanden.
  • Ett säkert alternativ till att köpa leksaker är att bygga din egen av Popsicle pinnar (ny och oanvänd köpt från någon hantverk butik). Var noga med att använda icke-toxiska Elmers lim eller giftfritt varmt lim och låt fantasin flöda.
  • Andra gratis / billig (och säkert) leksaker inkluderande tömda rullar toalettpapper och oanvända äggkartonger (ej frigolit ettor). Kartonger kan också användas säkert. Placera en oanvänd vävnad rutan i tanken och ta bort plasten från toppen ger både bomaterial, en holk, och timmar av underhållning som dina möss strimla lådan och vävnader inuti
  • Om du väljer att göra tyg leksaker, se till att endast använda polar fleece. Detta är den enda säkert material att använda med möss. Bomull och andra tyger har strängar som kan strypa / fånga på musen, för att inte tala utgöra en kvävningsrisk om de sväljs.
  • Var noga med att använda hampa för varje sträng eller rep du använder inne i buren.
  • Använd aldrig någon typ av tejp i musen tank. De kemikalier i limmet är giftiga Om musen tuggar och smälter dem.
 16. 16
  Köp eller skapa en fågelholk. Ni möss bör ha en täckt yta tillgänglig för dem hela tiden. Detta ger en säker bekväm område för ditt husdjur att bygga ett bo. De flesta möss gillar inte att sova ute i det fria. Igloo gömställen eller andra kommersiellt köpta holkar fungerar bra. Du kan också använda objekt från runt ditt hem såsom tomma vävnad lådor eller lådor spannmål för att skapa din egen.
 17. 17
  Rengör buren. Tvärtemot vad många tror, ​​möss är väldigt renliga djur. Som deras ägare, kan du hålla dem nöjda genom att helt rengöra sina hem en gång i veckan och fläckborttagning på mitten av veckan. Medan du rengör, ska du ha en tillfällig bur för din mus. Rengöring är också ett lämpligt tillfälle att obligation med din mus och ge dem lite motion. För att rengöra buren:
  • Ta bort leksaker, matskål, vattenflaska, holk, och allt annat från tanken. Blötlägg alla plast eller keramiska material i varmt tvålvatten och skölj noga med färskvatten.
  • Töm alla sängkläder.
  • Sanitize insidan av buren med utspädd ättika (1 kopp vinäger: ½ vatten). Detta bidrar med lukt avlägsnande. Var noga med att tvätta alla spår av vinäger från tanken innan påfyllning.
  • Refill buren bas med två till tre inches av nytt strö.
  • Byt ut matskål, vattenflaska, holk, och leksaker. Du bör ändra leksakerna vid varje rengöring för att ge stimulans för ditt husdjur.
 18. 18
  Se upp för lukt uppbyggnad. Hanmöss tenderar att ha en starkare lukt då honor. Även om det är närvarande, om vårdas på rätt sätt, bör lukten blir aldrig överväldigande eller besvärande. Det bästa sättet att bekämpa detta är att lämna en post i den rengjorda buren när du byter sängkläder. Denna post har redan märkt och dess närvaro kommer att göra den manliga mindre sannolikt att märka igen. Var noga med att rotera objekt som du inte rengör varje gång för att förhindra allt från att bli smutsiga.
 19. 19
  Ge övning. Ha ett hjul tillgängliga för dina möss vid alla tidpunkter. Använd aldrig ett hjul med metallstänger på löparen. Möss kan ha svansar avskurna eller vikt av ekrar. Hjul ska ha fasta ytor för musen att köra på. Kontrollera att hjulet är tillräckligt stor så att mössen inte arch ryggen när du kör, kan detta orsaka permanent skada på djuret. Den medelstora tyst spinner är ett bra val. För din bekvämlighet, försök att välja en som inte är mycket högt. Säkra märken av hjul som du bör kunna hitta på din lokala djuraffär inkluderar:
  • Silent Spinners: Inte bara är dessa hjul säkra, lägger de också en dekorativ touch till ditt husdjur hemma. De kan antingen fästas på sidan av en bur eller placeras fristående. Du måste köpa den regelbundna medelstora hjulet (6,5''), eftersom det eliminerar risken för rygg båge. Den mini-storlek fungerar bara när musen är mycket ung.
  • Comfort Hjul: Även om de inte är lika attraktiva som de tysta spinnare, dessa hjul är extremt säker. De finns i en mängd olika färger så välj en som passar din smak. Återigen, ska du köpa den vanliga storleken.
  • Saucer Hjul: Dessa är i särklass säkraste hjulet tillgängliga för ditt husdjur. De eliminerar helt farorna eller rygg båge och ger en mer naturlig gångläge för din mus. Även dessa hjul tenderar att ta upp mer utrymme, är de starkt rekommenderas.
 20. 20
  Ge din mus tid att anpassa sig. När du tar med din nya husdjur hemma, är det tillrådligt att ge dem tre till fyra dagar i sin bur ensam att anpassa sig till de nya omgivningarna. När mössen börjar visa normal aktivitet (som körs på hjulet, äta, dricka, spela, grooming), är det säkert att börja handen tämja. Oavsett hur frestad du är att hålla och leka med ditt nya husdjur, är denna ensam tid som krävs för att bygga upp ett förtroendefullt obligation med musen.
 21. 21
  Börja om på höger fot. Efter några dagar kan du börja bindning med musen. Det första steget är att skapa förtroende. Ur musens perspektiv, är du en mycket stor och obekanta rovdjur. Det är viktigt att ha tålamod och lugn när du tränar din mus. Det bästa sättet att börja är att placera din hand i buren och förblir orörlig. Möss är naturligt nyfikna och kan komma att sniffa din hand. Rör dig inte. Detta låter mössen vet att du inte kommer att skada dem.
 22. 22
  Ställ en tidsplan. Möss svarar mycket bra på scheman, och använder man gör utbildningen mycket lättare. För det första par veckor, är det bäst att välja två eller tre gånger under dagen som du kommer att vara tillgängliga. Skriv ner dem och hänga dem i närheten av buren. Sedan arbeta med dina möss vid dessa tider varje dag. Ju mer tid du ägnar åt dina möss i första veckorna, desto snabbare kommer de att känna sig bekväm med dig som deras ägare.
 23. 23
  Skapa en sund och positiv relation. När musen är bekant med din doft (det kan ta en dag eller en vecka beroende på om de köptes från en djuraffär eller en uppfödare), kommer de att bli modigare. Vid denna punkt en mus kan klättra upp på din hand. Du kan lyfta din hand upp bara lite. Om musen verkar rädd, returnera den till marken. När du fortsätter utbildningen, kommer mössen blir mer och mer bekväm med dig. När det tillåter dig att lyfta det från marken, kan du flytta den till knät.
 24. 24
  Ha tålamod. Förvänta dig inte musen för att känna sig bekväm med dig den första dagen du börjar utbildningen. Ha tålamod och musen kommer att lära dig är säkra och kommer inte att skada dem. När detta band har gjorts, kan du förvänta dig en lång och lycklig relation med ditt husdjur musen.

Tips

 • Medan hantera dina möss får de slappt pur. Detta kallas bruxing och oftast sker hos råttor, men är ibland ett beteende hos möss. Detta innebär att de gillar dig.
 • En hög proteinhalt mellanmål du kan erbjuda dina möss är frystorkad måltid maskar (eller leva om du inte är blödiga). Dessa kan köpas på de flesta lokala djuraffärer ofta med fisk eller reptiler. Möss är allätare inte är vegetarianer. De behöver protein i sin kost och kött är ett snabbt sätt att åstadkomma detta. Om du väljer att inte använda mjöl maskar då hög kvalitet hundmat eller frystorkad kalkon eller kyckling kan ges som en behandling och tillägg.
 • Köpa en mus från en djuraffär är ofta det snabbaste sättet att få ett nytt husdjur i ditt hem. Men djuraffär möss ofta uppvuxna i gnagare kvarnar med liten eller ingen uppmärksamhet till hälsa, temperament, eller genetik. På grund av detta, pet-butik möss är mer benägna att sjukdomar, infektioner och dåligt uppförande. Om du väljer att köpa en mus från en djuraffär, vara medveten om att det kan ta veckor eller månader för musen för att känna sig trygg och säker med dig som ägare. Dessa möss har ofta blivit illa behandlad innan du kommer in i din vård, och på grund av detta har lärt sig att misstro människor. Det är möjligt att lära dessa små varelser förtroende men du behöver tålamod och beslutsamhet.
 • Ett bra sätt att hand-tämja dina möss är att placera dem i badkaret (slutna avlopp med en handduk på marken) och låta dem krypa över dina händer. Om du väljer att använda denna metod, placera en tom rulle toalettpapper i buren och låta mössen krypa i. Sedan, för båda sidorna så det finns inga olyckor, lyfta musen ut och placera rullen i badkaret. Ta rullen när mössen har lämnat. Sedan sitta bredvid badkaret och placera händerna handflatorna upp på handduken. Följ samma procedur som används ovan med bur tämja.
 • Den bästa källan för att köpa ett husdjur är en seriös uppfödare. Sök på nätet efter en uppfödare i närheten av ditt hem eller någon som är villig att transportera sina möss. Köpa en mus från en ansvarsfull uppfödare betyder oftast sällskapsdjur du tar hem kommer att bli frisk, lugn och tillitsfull. Dock bör du räkna med att vänta på en mus köpt från en uppfödare. Ansvarig uppfödare föder inte möss att skapa fler möss. Deras mål är att skapa friska möss med bra temperament och idealiska markeringar. På grund av detta kommer vissa uppfödare avla bara två till tre kullar per år, och de kommer bara att anta sina möss ut till ansvarsfull ägare som de litar på. Om du är villig att vänta, uppfödare är det bästa alternativet för att köpa en mus.
 • Titta på att få din ensamma hanmöss kastrerad av en pålitlig veterinär, varefter han kan införas på ett säkert sätt till en grupp av honor. Vissa menar att detta är ett bättre alternativ, eftersom en människa inte kan kompensera fullt ut för företaget av sin egen sort. Du måste vänta 6 veckor efter kastrering innan införande till några honor, för att undvika risken för graviditet.

Varningar

 • Aldrig plocka upp en mus med spetsen eller mitten av svansen. Det är smärtsamt för dem. Det är bäst att låta en mus för att klättra upp på handen innan du plockar upp dem. Om musen är ännu inte handen tam, kan du använda ett tomt rör toalettpapper för att plocka upp dem och lyft sedan försiktigt upp detta samtidigt blockera båda ändarna. Men om det behövs, plocka upp dem vid basen av svansen, och sedan stödja sin kropp med den andra handen.
 • Djuraffärer och personliga hemsidor är ökända för att ge falsk information. Kontrollera all information du hittar. De bästa platserna för informationen är de som skapas av ansvarsfulla uppfödare. Dessa individer har den mest personliga upplevelsen med möss och verkligen bryr sig om vård av möss.
 • Använd aldrig fluff "strö" säljs på djuraffärer för bomaterial. Detta är mycket farligt för möss eller något annat litet djur. Det är bäst att ge dina möss med toalettpapper, tidningar (svartvit utskrift), och pappershanddukar och ge dem möjlighet att bygga sitt eget bo.
 • Om du är sjuk med en förkylning eller influensa, aldrig hantera dina möss, eftersom de kan fånga din förkylning / influensa. Sjukdomen kan vara dödlig om den lämnas ifred. Om du märker väsande, nysningar, rinnande ögon, eller snyftande, ta dem omedelbart till veterinären.

Saker du behöver

 • Aspen strö (eller annat, säkra sängkläder)
 • Cage, helst preskriberad med bar avstånd på mindre än 1 cm
 • Säkra maskor lock om använder en tank.
 • Vatten
 • Vatten flaska
 • Mat skål
 • Leksaker (köpt eller gratis)
 • Tre kvinnliga möss, eller en ensam hane
 • Mat (hamster formel, grönsaker och frukter)