Wki

Hur du tar hand om guldfisk

Goldfish är bra, givande husdjur att ha. Deras rätt skötsel, dock inte alltid beaktas, och vi har bara börjat att förstå de bästa sätten att göra dessa fiskar trivs. Om du är ute efter att rasen guldfisk, ha en som husdjur, eller helt enkelt är nyfiken på vad det kan vara, här är hur du gör dina fiskar glada och friska!

Steg

Hur du tar hand om guldfisk. Få en tillräckligt stor tank.
Hur du tar hand om guldfisk. Få en tillräckligt stor tank.

Del ett: tank krav och omsorg

 1. 1
  Få en tillräckligt stor tank. Den minimala tank storlek för en guldfisk är 10 US gallons (kom ihåg, de växer till ca 10-12 inches, och ibland över!) Och du kommer att behöva lägga 10 US gallons på att för varje ytterligare guldfisk.
  • Till exempel behöver en guldfisk 10 liter, två guldfiskar behöver 20 liter, fyra behöver 40 liter och så vidare och så vidare.
  • Som barn, kan du ge dem en fem liters tank, men du vill uppgradera till en större tank storlek mycket snart.
 2. 2
  Använd grus som inte kommer att fastna i fiskens hals. Använd antingen stora stenar (för stor för att svälja) eller mycket små grus. Stor grus är bättre för guldfiskar, eftersom det inte kommer att fastna i halsen och eftersom guldfiskar gillar att kunna gräva i grus för att söka efter fallna mat.
  • Var noga med att rengöra ditt grus innan du sätter in den i tanken. Även om du har köpt det nya, kommer en god skölj och dra i lite vatten för en dag dra ut några av de föroreningar och bidra till att din guldfisk får bästa möjliga förutsättningar att blomstra i.
 3. 3
  Se till att din tank har vissa landskap och ljus. Om din tank har grus och ingenting annat i det, kommer din stackars guldfisk inte vara mycket nöjda. Goldfish också som ljus. Försök att hålla ditt akvarium tänd i 12 timmar varje dag.
  • Tänk på att sätta en sten eller trä mittpunkten med några konstgjorda grönska i ditt akvarium. Berget eller trä ger guldfisk skrymslen och vrår att utforska och de konstgjorda växter accelererar inte växtligheten i din tank.
  • Å andra sidan, riktiga växter är bra eftersom de hjälpa till att absorbera en del av ammoniak, nitriter och nitrater som ackumuleras i akvariet på grund av avfall och naturligt slitage.
  • Kontrollera att alla dekorationer du väljer är inte ihåliga (det är en grogrund för skadliga bakterier) och att de inte har vassa kanter (din fisk kan riva sina fenor).
  • Försök att använda lysrör för din guldfisk. Halogenlampor och glödlampor kommer också att göra. Var uppmärksam på hur mycket ljus du ge dem - guldfisk kärlek ljus.
 4. 4
  Rigga upp ett vattenfilter. Ett vattenfilter bör ta hand om nedbrytningen av fiskens avfall från nyttiga bakterier, fångst av större partiklar såsom fisk avfall eller överskott fiskmat, samt avlägsnande av lukter, missfärgningar och andra organiska genom kol eller mineral absorption. Med rent vatten och en funktionell, effektiv filtrering enhet kommer att hålla din guldfisk innehåll och friska. Det finns tre mycket populära typer av filter:
  • Häng på baksidan (HOB) filter, som hänger på kanten av din tank, och ta med vatten in och filtrera vattnet. De är mycket populära, prisvärda, och förmodligen ger dig mest valuta för pengarna.
  • Kanister filter sitter under akvariet och använda en serie rör att filtrera vatten in och ut. Kanister filter tenderar att vara nästan tyst, är lite dyrare än HOB filter, men tenderar att vara mer effektiva på att filtrera än kokplattor.
  • Wet / Dry filter använder ett spill rutan för att filtrera bort orenheter. Wet / Dry filter är dock betydligt större än Spishällar eller kanistrar, och så allmänt bara passar i akvarier som håller minst 50 liter.
 5. 5
  Gå igenom åtminstone en före införandet din guldfisk. En fisk-mindre cykel innebär att lägga ammoniak till en tank och hålla koll på nitrat för att se till att vattnet är säkert för din guldfisk att leva i. Tyvärr dör många fiskar när de har införts i en ny tank på grund av ammoniak och nitrat förgiftning.

Del två: underhåll och utfodring

 1. 1
  Gör en 10% -25% vattenbyte varje vecka förutsatt att du har en guldfisk per 10 liter. Om du inte har ett filter i tanken, gör ett vattenbyte två gånger i veckan.
 2. 2
  Rengör akvariet minst en gång varannan vecka. Goldfish producera avfall som ens ditt vatten filter kommer inte att kunna zappa. En ren tank betyder lycklig, hälsosam guldfisk.
  • Ta inte bort fisken från tanken när du rengör. Använda en grus vakuum för att suga upp skräp kan ske utan att extrahera fisk från deras livsmiljö. Om du måste ta bort fisken, oavsett skäl, använd en plastbehållare istället för ett nät, om det är möjligt. Näten kan skada guldfisk fenor lättare än behållare kan. Om du behöver använda ett nät, blöta det innan fånga fisken.
  • Mät för ammoniak, nitrit och pH. Ammoniak och nitrit nivåerna bör vara 0. Ett pH-område från 6,5 till 8,25 är bra.
  • Tvål är giftig för fisk och kommer att döda dem snabbt, så att inte tvätta din tank med tvål. Dessutom, använd inte vanligt kranvatten för att sätta i din tank. Drickbart vatten är inte bra för dem eftersom det tar några av de mineraler som är bra för guldfisk. Köp en vatten balsam på en djuraffär och sätta in det belopp som det står på etiketten.
 3. 3
  Mata din fisk 1-3 gånger dagligen. Var noga med att inte mycket foder dem, och alltid följa instruktionerna på etiketten på din guldfisk mat. Goldfish kan lätt äta för mycket och kan dö. Undermatning är alltid att föredra framför övergödning.
  • Precis som människor, guldfisk vill mångfald av näring. Mata din guldfisk flingor eller pellets mat för det mesta, levande föda, såsom artemia, en del av tiden, och frystorkade mat, såsom mygglarver eller maskar blod, varje gång på ett tag.
  • Mata din fisk bara vad de kan äta i fem minuter. Avlägsna eventuella matrester. Mer guldfisk dö av att äta för mycket än från något annat.
  • Foder din guldfisk vid samma tidpunkt varje dag (en gång på morgonen, en gång på natten) och på samma plats i tanken.
 4. 4
  Låt förändringen vattentemperaturen som årstiderna växlar. Goldfish gillar inte temperaturer över 75 ° F (24 ° C), men de verkar vilja säsongsmässiga förändringar där temperaturen dips till de höga 50 eller 60 (15-20 ° C) på vintern. Förstå att guldfiskar inte kommer att äta under 50-55 ° F (10-14 ° C).

Tips

 • Om en guldfisk ser ohälsosamt, rent vatten lite oftare. Mata den regelbundet. Om problemet blir värre, göra en del efterforskningar och läsa online-forum för lösningar eller ta fisken till din lokala djuraffären för att se om de kan hjälpa till.
 • Fiskar kan gå i två veckor utan mat enkelt - så om du glömmer att mata dem för en dag eller två ingen skada kommer att ske.
 • Om din fisk äter mat sedan spottar ut - han har ätit för mycket. Scoop ut överskottet mat!
 • Goldfish plocka ibland upp grus i munnen. Om du ser dem göra detta, oroa dig inte! De spottar oftast det rätt ut igen! Bara inte köpa grus liten nog att de har en chans att kikna.
 • Var noga med att inte mycket foder. 3-5 Flingor per fisk bör göra för mindre fisk, men du bör få veta hur mycket de äter i ett par minuter efter ett tag.
 • Goldfish älskar en varierad kost. Försök att variera sin basföda mellan 3 eller fler högkvalitativa flake / pellet livsmedel (en blandning av storlekar och former är bra) och ge dem levande / frystorkade mat två gånger i veckan. De kan också njuta av grönsaker som gurka, som har tillagats i mikrovågsugn i 30 sekunder.
 • Fisk behöver faktiskt inte en 3 sekunders minne. De minns en massa saker, och du kan bevisa detta genom att titta på deras omedelbara "simma till toppen" reaktion när de hör utfodring luckan öppen! Många fiskar är mycket intelligenta, vissa arter från ciklid familjen har samma mängd logik som en 5 åring människobarn! Myten om 3 andra minnen förmodligen härrör från människor som höll fisken för länge sedan tycka synd om sin fisk instängda i en skål, och så säger själva att de bara har en 3 sekunders minne och så att de inte har något emot.
 • Friska guldfisk har ljusa fjäll och upprätt ryggfenor.
 • Rengör ditt akvarium regelbundet (minst varje månad för större tankar), bör mindre tankar och skålar rengöras och steriliseras oftare.
 • När man fångar fisk, är det bäst att ha ett stort nät och ett litet nät.

Varningar

 • Aldrig sätta guldfiskar i en skål eller annan liten tank är mindre än 10 US gallon. Skålar är inte bara mycket för liten, men är svåra att filtrera, har dålig syreutbytet, kan vara särskilt benägna att krossa olyckor på grund av deras rundade form och hämma fiskarna tillväxt. Fiskar som lever i skålar utsätts för dödliga kemikalier som inte filtreras bort av ett filter och fruktansvärt trånga förhållanden. Detta skadar deras immunförsvar allvar, och antingen dödar dem direkt eller dödar dem långsamt och plågsamt under en loppet av några år. Bor i en bunke minskade livslängden på en guldfisk med i genomsnitt 80%. Det är som en människa lever bara 15-20!
 • Goldfish bli stor (vanligtvis runt 20 cm, men finare sorter normalt får till en mindre storlek som 15cm) och kan leva 15-30 år. Tyvärr, miljontals dör varje år på grund av felaktig vård och myter (guldfisk skålar, etc). Var snäll mot din fisk och du kommer att belönas med ett långlivat lilla vän.
 • Sand i tanken behöver röras när du gör ett vattenbyte för att förhindra det kompaktering och skadliga gaser byggs upp i det.
 • Gå inte med strumpan idéer står det på din tank förpackning, nästan alla av dem visar overstocked tankar som kommer att vara mycket benägna att problem och begränsa de fiskar som lever utrymmet avsevärt.
 • Var försiktig om fisken du sätter med dem! Forskning och be ditt husdjur återförsäljare för information, det sista du vill är att hitta Goldy skelett flyter runt i tanken. Var försiktig när du ber sällskapsdjur återförsäljare om information - som de flesta inte har en aning om vad de talar om. Denna regel gäller särskilt några av de stora amerikanska butikskedjor. Istället frågar runt på online-forum, eller ark vård.
 • Vara carefule att guldfisk äter allt lätt i tanken så att du inte kan ha en planterad aqurium med naturliga vattenväxter.

Saker du behöver

 • En tank
 • Vissa vatten
 • En fisk.
 • Guld fiskmat.
 • Vatten Decor
 • Grus