Wki

Hur berätta om din fisk är död

Någonsin gå upp till ditt akvarium och kan inte berätta om din fisk är död eller inte? Läs här för att ta reda på om det är det älskade husdjur är dags att gå.

Steg

Hur berätta om din fisk är död. Kontrollera om vithet.
Hur berätta om din fisk är död. Kontrollera om vithet.
 1. 1
  Få inte panik. Du kan bli för mycket övertid, och överreagera. Om det är ett husdjur bör du vara lugn för att undvika att skapa alltför mycket stress.
 2. 2
  Börja att utreda. När du har lugnat ner dig själv, titta på gälarna, om fisken inte rör sig så är det inte andas. Betta fisk eller andra labyrint fiskar andas genom munnen, så kolla fenorna för någon rörelse också.
 3. 3
  Tryck. Om fisken är någonstans nära sidan av glaset, knacka på glaset försiktigt. Slå inte för hårt eller du kan chockera det som kan leda till döden. Om den inte svarar på avlyssning, är chansen att det är på väg att dö inom ett dygn. Du kanske vill hålla fisken nätet i vattnet och försöka knuffa fisken. Gör detta mycket försiktigt eftersom du inte vill såra din fisk, och se till att din hud aldrig kommer i kontakt med fisken.
 4. 4
  Skaka. Vrid försiktigt skålen några gånger fram och tillbaka. Alive fisk kommer att svara på denna rörelse och flytta runt, även om de tidigare varit sovande. Om det inte svarar, kan fisken har gått på.
 5. 5
  Lyft. Om fisken inte svarar på din beröring, är det förmodligen på gränsen till döden. Försök lyfta ryggen ur vattnet för en sekund. Om det inte kämpa detta är ett mycket allvarligt tecken på att din fisk kan vara död.
 6. 6
  Kontrollera om vithet. Om dina fiskar är delvis att helt vit färgad det betyder att det har börjat ruttna och är död.
 7. 7
  Se till att fisken är inte sjuk. Sjuk fisk ibland kan se döda. Om fisken är i samma position under en längre tid, och har inte rört, då fisken är troligen döda.
 8. 8
  Din fisk kan sova. Ibland, fisk slutar röra en stund och bara sitta på en viss plats. De är nog bara vila. Deras färger kan också blekna när de vilar. Om dina fiskar är så här när du slår på ljuset, inte panik. Om du har en guldfisk, notera att de sover med "liggande" på botten av tanken.
 9. 9
  Gjorde du bara ett vattenbyte?
  • Om så är fallet, har du kom ihåg att lägga vatten balsam? Om inte, kan klor, kloramin, och tungmetaller kan påverka din fisk. Om det inte redan är död, eller det finns andra fiskar i tanken, tillsätt vatten balsam omedelbart att stävja effekterna.
  • Dessutom, vad temperaturen är vattnet? Din ersättare vatten ska alltid vara samma temperatur som vattnet du tog ut. Annars kan din fisk går in i chock från den plötsliga förändringen. Detta bör avklinga snart vattnet värms upp till normal temperatur.

Tips

 • De flesta fiskar sjunka när de dör, men flyter upp när de börjar ruttna. Med små fiskar, kan detta hända på så lite som 24 timmar.
 • Ibland stannar på grund av tanken. De kommer sannolikt att lutas, eller vila i en ovanlig position.
 • Om din fisk är på botten av tanken och du har mer än en fisk, kolla fenan, eftersom det ibland en fisk kommer att försöka äta annan fisk medan den fortfarande lever, detta leder till din fisk sjunka och dö.
 • Om din fisk saknas, kolla under dina dekorationer, i filtret, och på golvet runt tanken.
 • Du kommer att veta om din fisk är död om det har flutit på toppen eller sjunkit ned till botten av akvariet.

Varningar

 • Släng aldrig fisk använda toaletten. Detta kan medföra många tropiska sjukdomar till icke-tropiska områden och allt-i-allt är bara dåligt för miljön. Släng dem i soporna eller begrava dem utanför. Om fisken är stor, är begrava oftast bäst, men se till att kontrollera med din stadens lagar innan så sker.
 • Tveka inte för länge med att ta bort en fisk. Död fisk kan härbärgera sjukdom, och de kan trassla upp vattnet dödar andra fiskar.
 • Ta inte bort din fisk om du inte är säker på att de är döda.