Wki

Hur att steka ett ägg

Vända dina stekta ägg för att undvika den känslomässiga trauman som en bränd botten och rå äggula kan utlösa? Frukta inte mer. Det finns inget lysande som en perfekt stekt ägg - och med lite övning kommer du att bli avundade av The Breakfast Club!

Steg

Hur att steka ett ägg. Placera en kastrull på en jämn brännare och börja med en brännare temperatur strax under medelvärme.
Hur att steka ett ägg. Placera en kastrull på en jämn brännare och börja med en brännare temperatur strax under medelvärme.
 1. 1
  Placera en kastrull på en jämn brännare och börja med en brännare temperatur strax under medelvärme. Använd en kastrull med tillräckligt utrymme för att tillåta vissa körande mellan ägg. Undvik stekning mer än tre ägg åt gången. Titta på temperaturen när du lagar mat. Var på den säkra sidan - vrida ner värmen lite är bättre än för mycket värme. En bränd ägget inte tilltalande.
 2. 2
  Inom några minuter av att vrida på brännaren på, spraya olivolja (se tips avsnitt om detta) eller plats 1 till 2 msk smält smör i botten av pannan. Övervaka brännaren temperaturen för att undvika brunfärgning i olja eller smör.
 3. 3
  Låt pan att värme, men inte så mycket för att bringa olja eller smör att bränna. En lägre temperatur är bättre, för högt, och du kommer att bränna olja och ägg snabbt.
 4. 4
  Bryt första ägget i en liten skål eller skål och sedan sänka skålen i den heta stekpannan och försiktigt häll ägget i pannan. Du bör höra ett svagt fräsa, men det bör inte vara popping eller våldsamma stänk inträffar.
 5. 5
  Fortsätt att bryta upp till tre ägg, ett i taget, i skålen och överföra dem till pannan. Gör detta snabbt så dina ägg kommer att avslutas vid ungefär samma tidpunkt.
 6. 6
  Efter en eller två minuter av matlagning, ta skydd för pannan och kör ungefär en till två matskedar kranvatten till dess undersida. Häll vattnet i pannan, men inte direkt på äggen. Lägg sedan locket på stekpannan och koka ägg för fyra till sju minuter, beroende på värmen. Vattnet kommer att skapa en huva över äggulorna. (Du kan också smälta smöret och sked den över äggulorna och sedan lägga pannan locket på för att skapa ungefär samma effekt, men med en mycket högre kalori räkna.)
 7. 7
  Beakta hårdheten hos äggulan genom att lyfta pannan locket från tid till annan. När den önskade "doneness" är nära, ta bort pannan lock så att kvarvarande vatten kan avdunsta. Målet är att ha en väl kokta ägg utan krispiga kanter - som kan ta lite övning, men när du har hittat rätt brännare inställningen, kom ihåg vad det är. Vattnet bidrar till att ge en fuktig matlagning miljö så att oljan aldrig får direkt bränna ägget.
 8. 8
  Använd spateln (och detta är den första och enda gången du ska behöva använda spatel) och lyft försiktigt äggen ut på en tallrik.
 9. 9
  Färdigt.

Tips

 • Arbetet mot rätt brännaren temperaturen så att du undviker krispiga, bruna kanter. Och kom ihåg vad brännaren inställningen bör vara för framtida stekning. Bruna kanter är inte ett tecken på det perfekta ägget.
 • Oroa dig inte så mycket med den typen av pannan. Rostfria kastruller med koppar botten verkar fungera bra, men du kan enkelt använda gjutjärn (bättre med bacon fett) eller non-stick stekpannor. Kom bara ihåg att en plastspatel alltid bör användas med non-stick kastruller, rostfria spatlar bör användas med rostfritt stål eller gjutjärn kastruller.
 • Om du får något skal i din skål, använd en sked för att ösa ut.
 • Använd en liten skål, gör så att du inte har en jävla ägg (vilket sällan händer i dessa dagar om dina ägg är kommersiellt köpt) och bryta i ett ägg i taget, överföra det individuellt i pannan. Du vill inte alla äggvitorna kombinera till en pan-breda massan, bör de så separerade som möjligt.
 • Inte säsong era stekt ägg tills de är mycket nästan färdiga matlagning. Eller ännu bättre, vänta tills de är ur pannan. Färsk peppar, bra kvalitet chilipulver, och finhackad dill blad (inte de dills frön) är alla utmärkta kryddor, men bör användas sparsamt.
 • Färska ägg gör det bästa stekt ägg. (För färska ägg är inte nödvändigtvis det bästa för kokning, eftersom de kan vara svåra att skala.)
 • Även om du kan använda en mängd olika fetter för stekning, sprej olivoljor (liknande Pam) fungerar bäst. Liberally spraya olivolja i pannan - men bör oljan vända dig direkt brun, du vet att din brännare är för hög. Ska du bränna din olja, ta bort kastrullen från brännaren och använda en vadderad pappershandduk för att avlägsna oljan som bränns. Låt din pan svalna något, sänk värmen den här gången, och börja om igen. (Kom ihåg: olivolja har en lägre brinnande punkten än vegetabiliska oljor.) Smör kan också användas, men det bör vara försmält och placerades sedan i den varma pannan.

Varningar

 • En stekpanna som inte är nivå kommer att orsaka problem. Pannan kommer inte oljas jämnt och äggen kommer att glida på den låga sidan.

Saker du behöver

 • En robust stekpanna, företrädesvis rostfritt stål med en koppar botten eller en teflonpanna. Detta bör ha ett lock, men en platta kan användas så länge du är försiktig med att ta bort det från den heta pannan.
 • En rostfri (för rostfritt stål eller gjutjärn kastruller) eller plast spatel (för non-stick stekpannor).
 • Färska ägg, antingen rumstemperatur eller kyld.
 • Spray-typ olivolja, smör eller vegetabilisk matolja.
 • Liten skål eller skål att knäcka äggen i.