Wki

Hur ta hand om ett föl

Att ta hand om ett föl är oftast kvar upp till mamman, men ibland måste du ge henne en hjälpande hand.

Steg

Hur ta hand om ett föl. Du bör se till att hagen är säkert för en nyfödd.
Hur ta hand om ett föl. Du bör se till att hagen är säkert för en nyfödd.
  1. 1
    Du bör se till att hagen är säkert för en nyfödd. Se till att det inte finns några luckor i staket som fölet kan få sitt hov fastnat i. I slutändan bör du ha antingen en paddock med liten hönsnät, eller med post och järnväg. Fölet bör inte gå för nära stängslet, men de gör dumma saker!
  2. 2
    Se till att det är ett skydd mot rådande väder. En enkel vindskydd med en dörr skulle vara tillräcklig, men i slutändan en stabil skulle vara mycket varmare, och skydda föl från sol, regn, vind eller kyla.
  3. 3
    Området ska vara tillräckligt stor för att fölet kan springa och leka eftersom detta hjälper fölet öka sina muskler och gör det möjligt att hitta sina ben. Om du tittar på en nyfödd, de är långbent och ser ut som de på styltor. Tänk om de var begränsade till en liten paddock med inget utrymme att köra......... vilket skulle du föredra???
  4. 4
    Nu, på att observera, kontrollera att du har en liten paddock som du har tillgång till, i fall du behöver för att behandla stoet eller fölet. Fölet kan behöva vaccination eller stoet kan behöva behandling, innebär en mindre paddock du inte behöver springa efter stoet whist ärrbildning fölet.
  5. 5
    Stängslet bör vara tillräckligt hög för att stoet inte kan hoppa stängslet, föl och beteskalvar hoppar ofta staket för att vara med andra hästar, så det måste vara minst 150cm lång eller en och en halv meter.
  6. 6
    Se till foderhoar är säkra och har inga vassa eller spetsiga bitar. Vanligtvis en gummi skål eller ett däck matare är stor. Du kan också använda ett badkar, vilket gör att den inte har några vassa kanter.
  7. 7
    Vatten bör också vara tillgängliga. Den större anläggningen den bättre ska sto och föl har tillräckligt med vatten, och vara obegränsat tillträde till det. Vatten gör att mjölk som produceras och vatten är en annan vätska fölet kommer att dricka. Trots att fölet inte kommer att dricka det som stoet kommer föl leka med den med nosen, och kommer att införa vatten till honom, och när det är dags att avvänja, han vet vad det är.
  8. 8
    Okej, nu att området är lämpligt, kan du börja ta hand om fölet.
  9. 9
    Vid matning av sto och föl. du behöver för att minska vissa flöden och öka andra flöden. Beroende på den aktuella vikten av sto, ras och ålder samt om du visar sto och och föl eller om stoet är ett avelssto, kommer att föreslå vad matar till foder. Följande flöden är en grundläggande rekommendation för en grundläggande utfodring ratio. Bara ihåg att vissa foder inte skulle passa vissa hästar och att det beror på tillgång och tillgänglighet.
      • Lucurn agnar eller alfalfa: Detta ger sto och föl med rätt mängd av kalcium, vilket gör att mjölken och hjälper fölet utvecklas.
      • Oaten eller wheaten agnar: Detta är helt enkelt ett fyllnadsmedel foder, som vanligen används som ett fyllmedel. Det ger små eller inga viktiga vitaminer eller mineraler. Och kan ges utan några restriktioner. Det är icke-kränkande.
      • Spannmålsflingorna etc-Detta är i grunden din vete Bix eller spannmål som vi äter för brecky. Däremot har det ingen frukt etc. Du kan köpa den här produkten i Australien från de flesta foderföretag. I Europa är jag inte säker på om du kan köpa det, fråga din feed återförsäljare och de kanske kan hjälpa.
      • Grain är ofta ett foder som är reducerad. Däremot sätter det tillbaka vikten på de ston, och de föl ofta är mycket bättre och gå upp i vikt snabbare.
      • Vitamin suppliments: Detta bidrar till att förbättra mjölk och hjälper när avvänjning föl.
  10. 10
    Okej, de är de grundläggande feeds, kan du också köpa färdigblandat sto och föl-flöden, vilket är utmärkt, beroende av du vill blanda din egen eller enkla scoop och foder.
  11. 11
    Vid utfodring, ge sto och föl med tillräckligt för att fylla två små hinkar. Du kan väta livsmedel eller fukta den, vilket gör det mer paletable. Kontrollera även att du tar bort eventuellt kvarvarande foder vid nästa matning gång, som när blöta fodret med bli sura och kan orsaka kolik.
  12. 12
    Genom att använda en dollip av melass, uppmuntra dig att föl att knapra på fodret. Detta gör det enklare när avvänjning också.
  13. 13
    Vi vet alla att säga "vad går upp måste komma ner", ja, hos hästar, "vad går i kommer tillbaka" odlas hästar brukar bajsa ca 12 gånger om dagen, beroende på klimat, foder och arbetsbelastning. Föl defecate endast ca 6 till 12 gånger om dagen, ibland de knappast uträtta sina behov alls. Titta på föl och om det har gödsel runt sin botten och ser ut att vara förstoppad, söka veterinär rådgivning. Okej, tillbaka till avföring, bör du ta bort gödsel varje dag, eftersom detta kommer att avlägsna masken befolkningen. Föl ofta äter stoets gödsel-men brutto, det är helt normalt. När de äter det emellertid är maskar överförs till föl. Så avlägsnande av gödsel stoppar cykeln av maskar.
  14. 14
    Nu tänker du förmodligen, om jag avmaska ​​stoet, kommer maskarna vara borta? SANT! Men se till att du får ett wormer pasta som passar för föl, även om du inte är worming fölet kommer wormer föras vidare till fölet via mjölk och gödsel. En wormer som inte har någon boticide är bäst. Men rådfråga veterinär eller erfarna uppfödare som maskmedel göra åtskillnad beroende på område eller land.
  15. 15
    Du är nu inställd på att ta hand om ett föl. Se bara till att du håller ett öga på föl och sto. Om du tror att något är fel, gå med din magkänsla.
  16. 16
    Se också till att du tar bort alla hinder som mattor, (på eller av häst) som fölet kan fastna. Samt skopor med handtag, vajer eller rep.
  17. 17
    Många människor kastar en boll eller något för fölet att leka med, är detta bra, eftersom fölet kommer att vara mindre benägna att spjälsäng eller windsuck, även vid denna unga ålder.

Tips

  • Uppmuntra kontakt från föl, vid utfodring gå långsamt och uppmuntra föl att nosa på dig, inte skrämma den och inte verka för en touch. Han kommer till dig när han är redo!
  • Prata med föl, kommer detta att fölet ska kunna höra dig när du kommer och han kommer att svara genom nickering eller ens whinnying.

Varningar

  • Föl är söta, men de är också farliga, Deras ben är höjden av din mage, och en spark är snabbare och ofta inte ses.
  • Titta på deras bum, kan de vända utan mening och kan sparka ut av upphetsning.
  • Låt inte små barn nära fölet, är barnets huvud på samma nivå som spark.
  • Om fölet bites, inte smack inte, men flick fölet i munnen. Föl vanor kan lätt förvandlas till dåliga vuxit upp häst vanor.
  • Aldrig sätta ett föl och en valack eller hingst med varandra. Hingstar tror inte och vissa valacker får avundsjuk. SANT! ==

Saker du behöver

  • Gummi hinkar (mer än en)
  • En säker och hanterbar paddock